בעידן הקרח התהלכה על פני כדור הארץ הממותה, שהייתה חיה מסורבלת ונכחדה לפני אלפי שנים. אם נאמין ליזם בן לם, הממותה חוזרת, ובשנת 2028 יתהלכו בינינו ממותות. לם גייס לא פחות מ-430 מיליון דולר לפרויקט שלו, שמבוסס על טכנולוגיית קריספר לעריכה גנטית ואמור להחזיר את הממותה לכדור הארץ.
פרופסור לגנטיקה בשם ג'ורג' צ'רץ' טען כבר בשנת 2014 שאם ניקח יצור קדמוני ונשתול את הגנום שלו מתוך דגימות שהשתמרו בתוך יצור קיים, נוכל להחזיר אותו לחיים. זה נשאר בגדר רעיון בלבד עד שהגיע לם, שהקים יחד איתו את החברה "קולוסל". השניים המציאו מושג חדש - De-extinction, מה שהם מתכוונים לעשות לממותה. בחברה טוענים שיש כמיליון בעלי חיים וצמחים בסכנת הכחדה, ואת הבעיה הזו בדיוק הם מנסים לפתור.
הטכנולוגיה כאמור, על רגל אחת, כוללת שתילת DNA של בעל חיים שנכחד, אך הדבר מחייב להשתמש בבעל חיים קיים עם מטען גנטי דומה לחיה שנכחדה, כמו למשל הפילה האסייתית שנחשבת לבעלת דמיון רב למטען הגנטי של הממותה. את ה-DNA המעורב שותלים ברחמה של הפילה האסייתית, מתוך תקווה שלבסוף תיוולד מעין ממותה חדשה. זה מתאפשר בזכות תגליות מדעיות שהתגלו לפני כעשור, כמו למשל מחקר ביפן שמצא שניתן להנדס לאחור תאי גזע, מחקר שזיכה את עורכו בפרס נובל לרפואה בשנת 2012 על התגלית המרעישה.
אתגרים שעומדים בפני היזמים הם כאמור, העובדה שלא מדובר בדיוק באותה חיה. כלומר, תצא כמעט-ממותה, אבל לא ממותה לחלוטין. אתגר נוסף הוא שגם החיה ששבה עושים שימוש, במקרה הזה הפילה האסייתית, נמצאת בסכנת הכחדה בעצמה. אם היא תביא לעולם לבסוף חיה שאינה זהה לה גנטית, היא למעשה תעמיד את המין שלה בסכנה. הפתרון של ג'ורג' צ'ץ' ובן לם - ייצור עוברים ברחמים מלאכותיים מחוץ לגוף הפילה. הדבר יכול לשמש גם לטיפול בפגים אנושיים.
נשאלת השאלה, מה ההיתכנות הכלכלית של התוכנית השאפתנית הזו? המייסדים אומרים שהרווח יגיע מכיוון ההתקדמות במחקר ה-IVF, ההפריה החוץ-גופית.
מי שהוביל את סבב גיוס המטורף הוא מארק וולטר, מנכ"ל "גוגנהיים פרטנרס", אחת מחברות ההשקעה הכי גדולות בעולם, לצד מפיק בשם תומס טול. טול היה מנכ"ל של חברת הסרטים "לג'נדרי", שהייתה אמונה על סרטים כמו "פארק היורה" ו"האביר האפל". לסיבוב הצטרף גם פיטר ג'קסון, יוצר "שר הטבעות". כבר כיום עובדים על סרט דוקומנטרי סביב התהליך, ובכלל, נראה שהקשר בין המיזם לעולם הקולנוע הדוק.
חשוב לזכור שחיות נכחדות בין היתר בשל התפוצצות האוכלוסין של בני האדם, ונדרש פתרון אחר, בין היתר בדמות החלל. כך, אילון מאסק טען שאנחנו חייבים למצוא מקום נוסף לחיות עליו מלבד כדור הארץ, בין היתר בגלל עניין היתירות, מקום להתפנות אליו אם יפגע בכדור הארץ אסטרואיד, לדוגמה. השאלה היא מי בדיוק יוכל להתפנות במקרה הזה, האנושות כולה, או רק קמצוץ ממנה של עשירים ומקורבים.
>> בזמן שעבדתם, פרק 211 - הסיפור מאחורי דיפסיק הסינית: הרבה שאלות, מעט מאוד תשובות