זה אחד הסיפורים המטורללים ביותר, גם ביחס לטראמפ. שלושה ימים בלבד לפני השבעתו לנשיאות ארה"ב, דונלד טראמפ שלף קלף מפתיע - והשיק מטבע קריפטוגרפי חדש שהפך אותו למיליארדר – לפחות על הנייר. יומיים לאחר מכן, אשתו מלניה עשתה מהלך דומה, והשיקה מטבע משלה, שאמנם הצליח הרבה פחות, אבל עדיין הפך אותה למיליארדרית על הנייר גם כן. כל זה כשלאורך מערכת הבחירות שלו הוא הבטיח שיהפוך את ארה"ב לבירת הקריפטו של העולם, ולמעשה ניצל את ההשבעה שלו כדי להרוויח מההייפ התקשורתי ולהתעשר.

אנתוני סקרמוצ'י, שהיה הדובר שלו, איש כספים מעולה, צייץ על טראמפ בנושא הזה: "מטבעות הממים של טראמפ רעים לתעשייה. אל תשלו את עצמכם, זה שחיתות ברמה של אידי אמין".

מטבע הקריפטו של דונלד טראמפ (צילום: @realDonaldTrump, twitter)
פרופ' אמנון שעשוע|צילום: @realDonaldTrump, twitter

מטבעות מבוססי מם אינם דבר חדש. הראשון שבהם, הדודג'קוין, נוצר בשנת 2013 כבדיחה על הביטקוין, אך צבר פופולריות עצומה עם הזמן. אילון מאסק תרם רבות לצמיחתו בסקר שהעלה בטוויטר בשנת 2021, בו תהה אם אם דודג'קוין, שכנראה אף אחד לא הכיר עד לרגע זה, יגיע לירח, והטיס את השווי שלו. באופן לא מפתיע, ראשי התיבות של המשרד ליעילות ממשלתית שקיבל מאסק הם D.O.G.E, ותמונת כלב השיבא אינו מהמטבע אפילו הופיעה באתר המשרד עם השקתו. שוק מטבעות המם שווה מעל 111 מיליארד דולר, כאשר מטבעותיו של טראמפ לבדם נאמדים ביותר מ-50 מיליארד דולר.

בעבר, טראמפ הביע התנגדות לקריפטו, ואף כינה את הביטקוין "הונאה נגד הדולר", אך שינה את גישתו מן הקצה אל הקצה. במערכת הבחירות הנוכחית הוא הבטיח להפוך את ארה"ב לבירת הקריפטו העולמית, ואף הציע לשמור את רזרבות המדינה בביטקוין. על הבמה בכנס הביטקוין בנאשוויל קרא למחזיקי ביטקוין: "אל תמכרו אותו". באופן דומה יחסו לטיקטוק השתנה, כאשר בסוף הקדנציה הקודמת שלו התחיל להניע את החוק נגדה, ובבחירות הנוכחיות, כשהבין כשהוא בפיגור, החליט להיכנס לפלטפורמה ולנצל את הגישה הישירה לצעירים כדי להפוך אותם לטובתו, וכעת התגייס להציל את האפליקציה.

אילון מאסק בטוויטר, מחזיק את הסמל של מטבע דודג'קוין (צילום: מתוך הטוויטר של אילון מאסק)
צילום: מתוך הטוויטר של אילון מאסק

סטייבל קוינס – העתיד של הכלכלה הדיגיטלית

בעוד מטבעות מם וביטקוין הם תנודתיים מאוד, מטבעות יציבים (סטייבל קוינס) מציעים אלטרנטיבה מבוססת ומאובטחת יותר. מדובר במטבעות קריפטוגרפים שערכם מוצמד לזה של מטבע, סחורה או מכשיר פיננסי אחר (בדרך כלל דולר), ושווי השוק שלהם עומד על 213 מיליארד דולר. המטבע היציב הפופולרי ביותר הוא Tether (טטר).

סטייבל קוינס נהנים מהיתרונות של מטבע קריפטו, אבל לא מהחסרונות. העברה שלהם עולה סנט אחד בלבד, וזו ההעברה הכי זולה שיש. איך זה עובד? אתם נכנס לגוף שמציע סטייבל קוינס, וקונים מטבע לדוגמה שהערך שלו שווה דולר אחד. הפרוטוקול מחייב שכנגד המטבע הקריפטוגרפי, אותו גוף מנפיק ישמור דולר אחד בכספת שלו. אם אתם נותנים לו דולר, הוא צריך בעצם לשמור אותו. עם המטבע הקריפטוגרפי אתם יכולים לבצע פעולות בעולם של הקריפטו כמו קניית NFT, קניית ביטקוין וכו', והוא טוב מאוד למדינות שיש בהן אינפלציה.


בזיממבואה למשל הייתה אינפלציה של 56 אחוזים בשנה שעברה. אם אתם מקבלים משכורת וממירים אותה ישר למטבע יציב צמוד לדולר, תוכלו תמיד להמיר אותה בחזרה למטבע המקומי כשתצטרכו לקנות משהו, וככה לא תאבדו את הערך של הכסף.

עם זאת, התחום הזה לא חף מסיכונים, וכבר היו קריסות של מטבעות יציבים כמו "טרה" שהביאו לאובדן של מיליארדי דולרים. כיום, חברות ענק כמו פייפאל, ויזה ומורגן סטנלי מתחרות על השליטה בשוק הזה.

>> בזמן שעבדתם, פרק 211 - הסיפור מאחורי דיפסיק הסינית: הרבה שאלות, מעט מאוד תשובות