בסוף השבוע שעבר, בגינאה הצרפתית קרתה היסטוריה כששוגר לחלל הטלסקופ ג׳יימס ווב (שנקרא על שמו של מי שהיה אבי תוכנית החלל האמריקאית, וגם הומופוב מוצהר), שצפוי להישלח רחוק מאוד כדי לנסות ולענות על שאלת השאלות – האם יש חיים מחוץ לכדור הארץ? והוא הולך לעשות את זה על ידי לא פחות ממסע בזמן להיסטוריה הארוכה של החלל.
עד כמה רחוק ג'יימס ווב יגיע? לשם השוואה, הטלסקופ האבל שהיה הטלסקופ המתקדם ביותר עד כה, הגיע למרחק של 570 ק"מ מכדור הארץ. הג'יימס ווב לעומתו, הולך להישלח למרחק של מיליון וחצי קילומטר מכדור הארץ.
הלוויין ישלח לנקודה שנקראת Grand 2 – נקודה שבה הטלסקופ יכול להתחבא מאחורי כדור הארץ ועדיין להסתובב יחד איתו. הטלסקופ השאפתני אמור להצליח להתמודד עם חום השמש – זה קורה כי על הטלסקופ יש שני כיוונים עם שתי טמפרטורות שונות. הצד החשוף לשמש ("הצד החם") נמצא בטמפרטורה של 85 מעלות ויש בו גם תאים סולאריים, שיוצרים אנרגיה שמאפשרת לו להמשיך לפעול.
ה"צד הקר" צריך להיות קרוב כמה שיותר לאפס המוחלט (מינוס 270 מעלות) ועומד על טמפרטורה של מינוס 233 מעלות, מה שאמור לאפשר לו לתת תוצאות מדויקות. "צריך בעצם לקרר את הטלסקופ כדי שהוא יצליח לראות את האינפרא אדומים, שהם בעצם גלי חום", מסביר דרור גלוברמן. "אנחנו פה לא יכולים לראות אותם כי חם פה, כי יש אטמוספרה, שם הגלים נמהלים ואי אפשר לראות. כשאתה זורק טלסקופ להיסטוריה ומקרר אותו נורא – הוא רואה חום אחורה להיסטוריה".
"בדיוק", מסכים דני פלד ומוסיף: "האבל מרוחק 570 קילומטרים מכדור הארץ וזה קרוב מדי לאטמוספרה, ולכן נכנסים המון רעשים וחום, הציפייה היא שתהיה קפיצה מטורפת באיכות התמונות – שזה ישנה הכול".
הפרויקט השאפתני הוא גם הפלטפורמה המדעית הכי יקרה בהיסטוריה של המין האנושי. זה התחיל בסכום של מיליארד דולר, הסכום תפח עם השנים ל-4.5 מיליארד דולר (2013) ו-8.8 מיליארד דולר (2018) והגיע לסכום של 11 מיליארד דולר שהשקיעו לא פחות מ-13 מדינות.
על פי נאס"א, יש לא פחות מ-344 נקודות שעלולות להשתבש ולגרום לכישלון הפרויקט הענק, אבל מה בכלל אמור הוא אמור לגלות? הטלסקופ ג'יימס ווב צפוי לענות על 5 שאלות קיומיות:
- איך נראתה הגלקסיה הראשונה? "אנחנו מכירים את תאוריית המפץ הגדול שאומרת שלפני 13.8 מיליארד שנה היקום נוצר מתוך חלקיק", מסביר פלד. "בגלל שהטלסקופ יכול להסתכל דרך קרני אינפרה יוכל להגיע עד 50 מיליון שנה מרגע המפץ הגדול וללמד אותנו הרבה מאוד דברים שלא הבנו על איך נוצר העולם הזה. זו בעצם מכונת הזמן הכי משוכללת שהומצאה. נוכל גם לראות גלקסיות שלא יכולנו לראות אותם – לא כמו שהם נראים היום, אלא כמו שהם נראו לפני מיליארדי שנים. אנחנו לא נבין את המפץ הגדול עד הסוף, אבל נבין אותו טוב יותר".
- מדוע יש חורים שחורים במרכז הגלקסיות? "עד היום ראינו חור שחור אחד קטן, אבל לא ראינו את התהליכים האלה בפרספקטיבה של זמן. ההליכה הזו אחורה בזמן תאפשר לנו להבין יותר טוב למה יש חורים שחורים במרכזי הגלקסיות", אומר דני. "כל מה ששמענו ב'מסע בין כוכבים' בתור ילדים – הולך לקרות".
- איך נוצרים כוכבים חדשים בשביל החלב?
- האם יש עוד כוכבים שנראים כמו כדור הארץ? "זה תחום שממש מצית את המדענים, למצוא כוכבים מחוץ למערכת השמש עם אטמוספרה, מים ואולי גם חיים", אומר גלוברמן ופלד מוסיף: "יש כוכב ספציפי שנקרא אירופה שהולכים להתמקד בו. זה ירח של כוכב יופיטר, גלילאו גילה אותו ב-1610. זה די מדהים שהוא גילה אותו ב-1610. ב-1990 באמצעות טלסקופים מתקדמים, גילו שעל הכוכב הזה יש מים".
- האם יש חיים נוספים במערכת השמש? כאמור בכוכב אירופה יש מים ואם יש שם מים – המדענים מאמינים כי קיים סיכוי שיש שם חיים. כדי לבדוק את זה, נאס"א תשלח ב-2034 למקום משלחת שתבדוק אם יש שם חיים.
כאמור, הפרויקט השאפתני אמור לקדם את האנושות משמעותית במאמץ להבין יותר טוב את הגלקסיה וכן לעזור לנו להבין האם יש חיים בכוכב אחר. בינתיים, אתם יכולים לעקוב אחרי המסלול של הטלסקופ ג'יימס ווב בדרך להיסטוריה כאן.
>> בזמן שעבדתם, פרק 72: צעירי ארה"ב פשוט מפסיקים לעבוד - ואלה הסיבות