אני מת על הרעש הזה, של הרגלים מתרסקים. ששש... שומעים את זה? גם את הווווש של שטיחים שנשמטים מתחת לרגליים אני אוהב. ואת הצליל הזך של הדבר הכי יפה בטכנולוגיה - השאלה "למה בעצם שלא נעשה את זה אחרת"?
למה שלא נדע כמה זמן ייקח להגיע - עוד לפני שיצאנו לדרך? למה שלא נזמין מונית ונראה אותה מגיעה בתוך האפליקציה? למה שלא נשלם לנהג במטבע שהמצאנו ביחד באינטרנט?
הביטקוין יחגוג בחודש הבא חמש שנים להיוולדו. בשנים הראשונות הוא היה עניין לגיקים ולפילוסופים של הכלכלה, אבל בשבועות האחרונים עוסקים בו כולם בלי הפסקה. היי, הוא אפילו היה בחדשות 2.
(וכאן אפשר להבין עוד איך הוא עובד).
והשקל – זה לא מסוכן?
זה בטח קשור לעובדה ששערו של ביטקוין אחד קפץ בתקופה הזו מסנטים בודדים עד ל-1,200 דולר (מאז הוא כבר צנח אל מתחת ל-900 דולר), ובדרך ייצר אינספור סיפורים על התעשרויות מהירות, אובדן של כסף גדול, תרמיות, ופריצות.
הבנקאים לא אוהבים אותו. אומרים שהוא ספקולציה מסוכנת, שהוא לא יצליח, שהוא בכלל עוזר לפושעים ושודדים, שלא יודעים מי שולט בו ויכול להיות שהוא קנוניה של ה-CIA. והם צודקים בכל מילה. אבל מתחת לטענה שלהם מבצבץ איזה אגל זיעה, שמרמז על העובדה שהטענה שלהם לא מופנית רק לביטקוין, אלא לרעיון שמישהו ייקח מהם את השליטה בצעצוע שהם כל כך אוהבים. שאיזה מטבע של האקרים ישמוט את השטיח הפרוותי והנעים שנרקם מהעמלות שלנו, שבו הם התרגלו לשפשף את כפות רגליהם המדושנות.
אז בואו נדבר רגע על המטבעות שבהם הם כן שולטים. למשל, השקל. הוא לא מסוכן? אם ישראל תצא מחר להרפתקה מעופפת באיראן – או לצאת מהשטחים - רוצים לנחש מה יקרה לו? והדולר? שנשען על חוב אמריקאי של 17 טריליון (אלף מיליארד) דולר? זה לא מסוכן? ראינו כבר מה קרה עם האירו. ומה עם הבית שלכם, או זה שאתם עובדים כמו חמורים כדי לקנות יום אחד? זה לא מסוכן? זה לא יושב על בועת מחירים מטורללת שיום אחד תתפוצץ?
ויש כמובן את הפריצות והגניבות - תמיד מרהיבות בפנטזיונריות ההוליוודית שלהן. היי, רוצים לבדוק מה נגנב יותר עד כה, ביטקוין או דולרים? מי שמאשימים את הביטקוין כמפלט נוח לעסקאות שחורות בידי ארגוני פשע בטח צודקים. אבל זה לא שהיום חברי משפחות הפשע מגדלים גלדיולות בגינה, רק כי אין מספיק ביטקוין לגנוב.
ואיך מייצרים שקל אתם כן יודעים?
אולי חלק מהחשש נובע מזה שקצת קשה להבין איך מייצרים מטבעות ביטקוין ומי שולט בהם. נכון, זה לא פשוט. מצד שני, אני לא זוכר שישבתם לידי בספסלי הקורס למאקרו כלכלה כדי להבין ממה מייצרים שקל אחד. והאמת שגם אני לא זוכר כמעט כלום מהקורס. אגב, ההחלטה מתי לייצר שקלים וכמה היא לא פחות מסובכת, וגם היא לא עובדת לטובתנו.
יש לא מעט דברים טובים בביטקוין: אפשר להעביר אותו ממקום למקום בלי עמלות (נראה אתכם עושים את זה עם שקל אחד), והוא שימושי מאוד לתשלומים קטנים (מיקרופיימנטס), שהיום כמעט ולא משתמשים בהם בגלל עמלות הבנקים ועלויות סליקה של חברות האשראי. הביטקוין, שלא במתכוון, חושף בפומבי את ערוותם של הבנקים וחברות האשראי. פתאום מתברר שבכלל לא חייבים לשלם להם את כל העמלות האלה, ומערכות פתוחות (שמפותחות בהתנדבות על ידי מפתחים בכל העולם) יכולות לטפל בהעברת כספים באופן לא רע בכלל.
יכול להיות שהביטקוין יתפוס, יקרוס, שניהם יחד או אף אחד מהם. זה לא נורא משנה. הביטקוין הפך כמעט במקרה לסלבריטי העכשוי, אבל אחריו כבר מחכים בתור עוד כמה עשרות מטבעות וירטואליים כאלה. כך או כך – הפרינציפ הוא כאן להישאר. כי כמו שאתם רואים, יש היגיון עצום ותועלת אדירה במטבע וירטואלי שלא נשלט על ידי שום מדינה או בנק.
ושלא תחשדו בי – אין לי שום דבר בעד ביטקוין. לצערי הרב לא קניתי לפני חצי שנה או שלוש שנים, ועם איך שהעניינים נראים, לא הייתי ממליץ לאחותי להשקיע שם את השקל האחרון שלה. הוא לא יכול לשמש כרגע כמטבע יומיומי, זה די ברור. אין כמעט למי לתת אותו והשער שלו מתנדנד אנה ואנה כאילו היה ידוענית עירומה על כדור הריסה מברזל. אבל הוא מכריח את הבנקאים להתגרד כשהם מנסים למצוא תשובות לשאלה הכי פשוטה. "למה בעצם שלא נעשה את זה אחרת".