הטאבלט Iconia W4 של Acer
אילו רק נמכר בישראל עם המקלדת. Acer Iconia W4

שוק המחשבים נמצא בשנים האחרונות בירידה מתמדת. הסיבה לכך, לפי רוב הסברות, הם הטאבלטים דוגמת האייפד, שלראשונה העניקו למשתמשים את האפשרות לרכוש מכשירים ניידים מאוד ונעימים מאוד לשימוש במחיר נמוך בהרבה מזה של מחשב רגיל. בתשובה, יצרה מיקרוסופט את חלונות 8, התומכת, בנוסף למחשבים, גם בטאבלטים.

אחד המוצרים היותר מעניינים שנוצרו מהניסיון לשלב את מערכת ההפעלה של מיקרוסופט בגוף ומחיר שיתחרו באייפד ומכשירי האנדרואיד הוא Iconia W4 של אייסר. זהו מכשיר בעל גוף של טאבלט ומפרט של מחשב קטן, המריץ את חלונות 8.1 בגרסתה המלאה. האם חלונות באמת מוכנה להתחרות במערכות שמאיימות להחליף אותה?

עיצוב

אייקוניה W4 נראה במבט ראשון כמו עוד טאבלט אנדרואיד קטן - מלבן שטוח עם פינות מעוגלות, מסך בגודל 8 אינצ' ומצלמות מלפנים ומאחור. אבל ברגע שאוחזים בו ההבדל ניכר: כפתור קטן עם סמל "חלונות" מתחת למסך (כאשר אוחזים את המכשיר במצב אנכי, כמו באייפד, ולא באופקי, כמו ברוב האנדרואידים) ומשקל של מתאבק סומו, אם נשווה את שאר הטאבלטים לאתלטים חטובים - 415 גרם, לעומת כ-300 לרוב הטאבלטים בגודל זה.

גוף המכשיר מינימליסטי מאוד, ונראה יותר כמו טאבלט מאשר כמו מחשב. מלבד כפתור החלונות יש עליו שתי בליטות נוספות - כפתור עוצמת השמע וכפתור ההדלקה/כיבוי, ושלושה שקעים - MicroUSB, אוזניות וחריץ להרחבת הזיכרון.

צורת המכשיר מיועדת לאפשר אחיזה נוחה ביד אחת, אך הגודל הגבולי והמשקל הגבוה הופכים את האפשרות הזו לסבירה עבור בעלי ידיים גדולות בלבד. עם זאת, מכיוון והשימוש בטאבלט נעשה ממילא בשתי ידיים רוב הזמן, לא מדובר בהבדל גדול מהמתחרים המבוססים על iOS ואנדרואיד.

חומרה

כפי שכבר הזכרתי, זה אינו טאבלט רגיל, אלא מחשב קטן - השני בזעירותו בעולם, למעשה (Venue Pro 8 של דל קטן ממנו בכמה מילימטרים מעוקבים). הוא מבוסס על מעבד אטום של אינטל בעל ארבע ליבות במהירות 1.33 גיגה-הרץ, עם 2 גיגה-בייט של זיכרון עבודה (RAM) ומאיץ גרפי של אינטל. רכיבים אלה מספיקים כדי להריץ כמעט כל תוכנה שרצה על מחשב שולחני.

למרות שמדובר במחשב לכל דבר, בצד החיבורים הוא סובל ממחסור רציני: מלבד חיבור Mini-HDMI לתצוגה וחיבור אוזניות סטנדרטי, יש רק דרך אחת לחבר אליו עזרים: שקע MicroUSB בודד. זה אומר שכדי לחבר עכבר ומקלדת תצטרכו מפצל, או לחבר אחד מהם בבלוטות' - תהליך ארוך ומפרך בחלונות 8.1. חיבור בו-זמנית של עכבר, מקלדת וכונן חיצוני (אביזר חובה, שכן האחסון הפנימי בנפח 32 גיגה-בייט בקושי מספיק לכמה אפליקציות נוסף למערכת ההפעלה) באמצעות מפצל דורש הרבה סבלנות למהירויות העברת קבצים נמוכות מאוד. אמנם, לא מדובר באסון, אך עדיף היה שמכשיר שכזה יגיע עם קצת יותר חיבורים מטאבלט רגיל.

מסך ומולטימדיה

מסך המכשיר מציג רזולוציה של 1,280x800 נקודות - איכות לא מאוד גבוהה, שרוב הטאבלטים ואפילו הסמארטפונים עוברים בקלות. מצד שני, בעת גלישה באינטרנט, הרזולוציה הנמוכה יחסית עשויה גם להועיל, מאחר והיא מציגה את הטקסטים גדולים יותר ממכשירים בעלי מסכים איכותיים מאוד.

צפייה בסרטונים על המסך הזה סבירה בהחלט - לא מאוד חדה, אך טובה למדי ומספקת לרוב הצרכים שמכשיר קטנטן כזה מיועד לספק. משחקים, לעומת זאת, כמעט בלתי אפשרי לשחק על המסך הזה - אלא אם כן מדובר בגרסאות של "פרוט נינג'ה" או "קאט דה רופ" המותאמות לחלונות 8. משחקים אחרים קטנים מדי, וממילא לא יעבדו בגלל המעבד הבסיסי.

ביצועים וחווית שימוש

בשימוש יומיומי, מדובר באחד המכשירים היותר מהנים שהשתמשתי בהם. הוא מהיר כמעט כמו מחשב רגיל, למרות השימוש במעבד בסיסי למדי, ומגיב במהירות למגע. גלישה באינטרנט על גבי המכשיר חלקה ומהירה ותוכנות רגילות שמיועדות למחשבים עובדות ללא תקלות או גמגומים.

חלונות 8.1 הותאמה לא רע לגודל המסך, ורוב חלקי הממשק עובדים היטב בקטן. עם זאת, שימוש בתוכנות מסורתיות שלא הותאמו למערכת החדשה הוא משימה מפרכת, שכן קשה מאוד ללחוץ באצבע בגודל סביר על כפתורים שמיועדים לעכברים על מסכים גדולים בהרבה.

הקלדה על מקלדת המגע נוחה למדי, והמערכת אף כוללת כמה מקלדות, ביניהן מקלדת דומה לאלו המוכרות מסמארטפונים, מקלדת מלאה הדומה למקלדות מחשב מסורתיות, מקלדת מפוצלת המיועדת לשימוש בשני האגודלים כאשר המכשיר מחזק בשתי ידיים וזיהוי כתב-יד התומך באנגלית בלבד ומאפשר, לדוגמא, לכתוב כתובות של אתרי אינטרנט בעט קפסיטיבי (אביזר שאינו כלול בערכה). עם זאת, המקלדת תופסת את רוב שטח המסך, ומאוד לא נוח לבצע שימושים שדורשים הקלדה לעתים קרובות, כגון שימוש בוורד, בלי לעבור למקלדת פיזית.

בצד חיי הסוללה, הצליח המכשיר להחזיק בשימוש ממוצע יום עבודה של 8 שעות ועוד נשארה לו מעט אנרגיה לבוקר המחרת. בשימוש כבר יותר, עם בהירות מסך גבוהה וחיבור אביזרים נלווים, הוא החזיק כ-7 שעות. אלה נתונים טובים מאוד עבור מחשב, התומך במולטי-טאסקינג אמתי וסובל מכל התסמינים הנובעים מכך, ויותר מכל טאבלט חלונות 8 אחר שהשתמשתי בו עד כה.

סיכום

אייקוניה W4 הוא מכשיר שמצליח להוכיח שהשילוב של טאבלט קטנטן עם חלונות 8.1 של מיקרוסופט אכן יכול להוות תחרות מול טאבלטים של אפל וגוגל. הוא מאפשר ליהנות מהניידות של מחשב לוח עם האפשרות להריץ תוכנות של ממש. הוא מספק את צרכי העבודה של רוב האנשים, גם אם הרגשתי שחסרות לי מקלדת צמודה (שנמכרת איתו בחו"ל אך לא בארץ) ויותר אפליקציות בחנות של מיקרוסופט. מחירו - בין 1,400 ל-1,700 שקל - הופך אותו לאפשרות שכדאי לעובדים הניידים שבינינו לשקול.