בשנים האחרונות מנסות חברות הסמארטפונים, חוץ מאפל, להחזיר לחיינו את הטלפונים המתקפלים. מדובר בדבר מאוד מסובך, מכיוון שהוא דורש הסתגלות מחדש למכשיר שנסגר כמו לפני עידן הסמארטפון. אין ספק שהחברה המובילה בתחום היא סמסונג, אשר השיקה לאחרונה את הדור ה-5 של המתקפלים שלה, הכולל את הפליפ 5 ואת הפולד 5. הראשון שיקי יותר ונסגר כמו צדפה, והשני מקצועי יותר ונסגר כמו ספר.
לאחר השקה מאוד מושקעת בסיאול שכללה כוכבים הוליוודים וקוריאנים, קיבלנו סוף סוף את מכשיר הפליפ 5 לסקירה מעמיקה. זה מה שחשבנו עליו.
ישנם 3 מדדים שחייבים להתייחס אליהם בפליפ 5 לעומת הדור הקודם: המסך הקדמי החדש, הקיפול של הטלפון והמעבד החדש.
המסך הקדמי של הפליפ גדל, והוא גדל ממש יפה, כל כך יפה שאתה אומר: "מה זה איך הוא מתגייס, רק אתמול החלפנו לו חיתולים". במספרים מדובר בקפיצה מ-1.9 אינץ' ל-3.4 אינץ', אבל חייבים להודות שהגודל לא קובע אלא הביצועים, והמסך הזה יודע לבצע כמעט כל דבר שתרצו.
חשוב להדגיש את הכמעט, כי משום מה סמסונג נותנת לכם מספר ווידג'טים או מיני אפליקציות לשחק איתם במסך החיצוני, אבל אם תחפרו קצת ותכנסו לחנות האפליקציות של סמסונג (כן, יש דבר כזה, ונכון כנראה שתשכחו ממנה רגע אחרי), תגלו שיש אפליקציה שמאפשרת לכם להביא *כל* יישומון שתרצו למסך החיצוני. חלקם יעבדו טוב יותר וחלקם יעבדו טוב פחות, חלקם מתאימים למסך כזה קטן, אבל אם תשימו פרק בנטפליקס, זה אולי ירגיש כמו אולם קולנוע לנמלים. בכל מקרה, אתם יכולים לעשות כמעט הכול מהמסך החיצוני, מדובר בשינוי הרגלי צריכה אבל יש המון יתרונות בעבודה על מסך חיצוני קטן מאשר לפתוח את הטלפון. אבל אני מודה - זה לא לכולם, חלק מהאנשים סביבי שניסו אותו הגיבו מיד ב: "אבל למה שאני לא אפתח את המכשיר פשוט?".
הקיפול החדש של הפליפ יכול להיראות כמו דבר טריוויאלי עבוד המשתמשים, והאמת שברגע שהוא נעשה טוב, המחמאה הכי גדולה היא שהקיפול מרגיש "רגיל". סמסונג השקיעה חלק ניכר מהמאמץ על המכשיר החדש בליצור ציר סגירה שלא משאיר רווח, וזה עבד. הסגירה החדשה לא משאירה כמעט רווחים ולא נכנס כמעט אבק שיכול להרוס את המסך. למרות זאת, סמסונג הצהירה שהמכשיר עומד רק בתקן IPX8 (עמידות מים בלבד) והיא לא לוקחת אחריות על אבק או גרגירי חול.
המעבד החדש שתמצאו בפליפ 5 הוא הסנאפדרגון דור 2 של קוואלקום, ממש אותו מעבד שקיים גם בסדרת הגלקסי S23 של החברה ונחשב למעבד הטוב ביותר של אנדרואיד כרגע. בגלל הצורה השונה מגרסת הפרימיום, החברה נאלצת לשנות קצת את המעבד ולהתאים אותו לטלפון שמתקפל ל-2, אבל זה לא מפריע לו לתת ביצועים של מכשיר פרימיום לכל דבר.
עיצוב
ובכן, הוא מתקפל! למקרה שלא הבנתם עד עכשיו, הפליפ 5 נסגר בצורת צדפה ובזכות ציר הסגירה הוא גם מצליח להגיע לסגירה מלאה, דבר שלא היה קיים במכשירים הקודמים של סמסונג. כאשר הוא פתוח, עדיין תוכלו לראות את הפס של הקיפול, שזה די מבאס וגם יכול להפריע לחלק מהאפליקציות שלא מותאמות לטלפון, אבל בסופו של דבר די מתרגלים אליו.
המסך החיצוני קיבל שדרוג לגורילה גלאס 2, שעל הנייר היא זכוכית עמידה יותר. בזמן שהוא סגור, הוא בעובי של 15.1 מ"מ, 2 מ"מ פחות מהפליפ 4. השלדה עצמה עשויה מאלומיניום אפור שנותן תחושת יוקרה. כאשר פותחים את הפליפ, מקבלים מכשיר דק יותר מרוב הסמארטפונים - 6.9 מ"מ בלבד. המשקל הכולל שלו הוא 187 גרם, שמרגישים יותר כאשר הוא מקופל, אבל בסך הכול הוא לא כבד בכלל.
לצערנו, סמסונג השאירה את סורק טביעת האצבע בכפתור מעל הווליום בצד ולא מתחת למסך כמו סמארטפונים רגילים, מה שהופך את פתיחת המכשיר בעזרת טביעת אצבע לבעייתית ולא נוחה, במיוחד כשהוא סגור כי הקורא מתהפך. ציפוי הזכוכית הוא טיפה חלקלק והמצלמות האחוריות הבולטות הופכות אותו לקצת גמלוני, אבל זה נפתר עם רוב הכיסויים שסמסונג הוציאה למכשיר.
אחד הפיצ'רים המגניבים שסמסונג הוסיפה אבל לא ממש יגיע לארץ, הוא כרטיסי הצבעים שאפשר להכניס בחלק האחורי. בעזרת שיתופי פעולה עם חברות שונות סמסונג נותנת אפשרות לקנות פאנלים מפלסטיק עם עיצוב מיוחד, שמחזיקות בתוכן צ'יפ קטן שה-NFC של הטלפון קורא וגורם לעיצוב המסך להתחלף בהתאם. בארץ ישנם 2 צבעים בסיסיים שיתנו לכם אנימציה נחמדה, אבל בחו"ל קיימים כמה מאוד מיוחדים כמו ספיידרמן, פרינגלס ועוד, ממש כפי שמדגים כאן צביקה שחר מקופטרדיל.
חומרה
כאמור המעבד החדש, הסנאפדרגון דור 2 של קוואלקום, עושה עבודה נהדרת. למרות השינויים שנעשו פה בשביל לעבוד עם מכשיר מתקפל הוא מהיר, עובד טוב ולא מתחמם יותר מדי, אלא אם כן תנסו לשחק בו משחקים ואז אולי החלק העליון יהפוך לחם.
המסך של הפליפ 5, בדומה ל-4, הוא AMOLED 2X עם קצב רענון של 120 הרץ, שאפשר לשנמך כדי לשמור על בטריה. בנוסף, סמסונג שיפרה את הבהירות של המסך מ-1,200 ניט מקסימליים ל-1,750 ניט, מה שיאפשר לכם להסתכל עליו באור השמש הישראלית ויש לו רזולוציה של FHD.
לעומת המסך הפנימי, החיצוני פחות מרשים. קצב הרענון שלו הוא רק 60 הרץ, הרזולוציה שלו היא רק 720 על 748 פיקסלים ויש לו רק 1,600 ניט ולכן פחות חזק מול השמש. אבל הוא עדיין מספיק טוב יחסית לשימושים שלו, אתם הרי לא תנסו לראות סרט בנטפליקס במסך החיצוני.
מבחינת זיכרון, יש לו 8 ג'יגהבייט RAM והוא מגיע עם אחסון של 256 או 512 ג'יגהבייט עם תקן UFS 4 האחרון, במילים אחרות נתונים שלא היו מביישים את רוב מכשירי הפרימיום.
הסוללה היא אולי אחת מהנקודות החלשות של הפליפ. היא מחולקת ל-2 בגלל מבנה המתקפל שלו, ועדיין מחזיקה בנפח של 3,700 מילי-אמפר לשעה, גם הטעינה "המהירה" נשארה 25 וואט. מספרים נמוכים בהרבה ממכשירים סינים שמחזיקים בסוללות של 5,000 מיליאמפר וכאלה עם יכולות הטענה של מעל 100 וואט. אבל חייבים לתת לוותר קצת לסמסונג בנושא, היא לא מתקמצנת על בטריות, היא באמת מתמודדת עם קושי רציני. המעבד החדש עוזר בלהאריך את חיי הסוללה בכך שהוא יודע לעשות אופטימיזציה למערכת. בסופו של דבר, אתם תצליחו לסיים יום שלם בלי להטעין את הסוללה בשימוש סביר, אם אתם משתמשים "כבדים" שצופים בהרבה סרטונים, משחקים במשחקים או עובדים איתו שעות רבות, יכול להיות שתצטרכו לתת בוסט של הטענה לקראת ערב.
מצלמה
המצלמות של הפליפ 5 כוללות עדשה ראשית של 12 מגה-פיקסל, עדשה רחבה של 12 מגה-פיקסל ועדשת סלפי של 10 מגה-פיקסל. נתחיל בלומר שהפליפ לא מצטיין בצילום, לא בשביל זה קונים טלפון מתקפל. אבל זה לא אומר שלא תצליחו להוציא ממנו תוצאות טובות. כאשר תצלמו באור יום תמצאו שהתמונות לא רעות, אבל אם תעברו למצב הרחב יותר אתם תראו שהשוליים מעוותים קצת, וגם בתנאי תאורה ירודים התמונות יאבדו מהאיכות שלהן.
אחד מהיתרונות של הפליפ בתחום הצילום הוא האפשרות לקבל זוויות שונות בזכות הקיפול. בזמן הצילום אפשר גם לעשות תצוגה מקדימה במסך החיצוני, מה שמאפשר סלפי כאשר הטלפון חצי מקופל עם המצלמה הראשית שלו.
מצלמת הסלפי מחזיקה רק ב-10 מגהפיקסל, אבל מפתח הצמצם גדל ל-2.2/F ויוצר תמונות קצת יותר טובות מהדורות הקודמים. עדיין, זה לא הסלפי הטוב ביותר שתקבלו בסמארטפונים.
מצלמת הווידאו יכולה לצלם ב-4K ב-60 פריימים לדקה, זה לא רע, במיוחד לרובנו שלא ממש נחשבים לאשפי צילום. בנוסף, הזוויות המיוחדות יוצרות אפשרות לצלם איתו כמו במצלמת וידאו ישנה שהחזקנו ביד אחת, דבר שסמסונג למדה מהמשתמשים עצמם בגרסאות הקודמות של הפליפ.
שורה תחתונה
הפליפ 5 מתחיל במחיר של 3,999 שקל לגרסת ה-256 ג'יגהבייט ו-4,499 שקל לגרסת ה-512 ג'יגהבייט. מדובר במחיר שדומה לגלקסי S23 או האייפון 14. בכל הפרמטרים המתחרים מנצחים את הפליפ, גם הטלפונים הסינים הזולים יותר מצליחים לנצח אותו בחלק מהקטגוריות. אבל לפליפ יש סטייל משלו, והוא הגיע ליכולות הכי גבוהות שהיו לטלפונים מתקפלים, בסופו של דבר, ייתכן שהפליפ 5 יכנס להיסטוריה בתור האייפון של המתקפלים - מכשיר ייחודי ופורץ דרך עם איכות מספיק גבוהה כדי שייחשב לאבן דרך בקטגורייה הזאת, לפחות עד שאפל תחליט להיכנס לשוק בעצמה, אם בכלל.
הסמארטפון הזה לא מתאים לכל אחד, אם אתם מחפשים את הטלפון הטוב ביותר - לכו על מכשיר אחר, אבל אם אתם רוצים מכשיר ייחודי, כיפי שיגרום לכולם לדבר עליו, הפליפ מספיק טוב ואמין כדי לקנות אותו. בנוסף, תזכו לבונוס - תוכלו לחזור לנתק לאנשים בפרצוף וליהנות מזה.