טימס לחינוך (צילום: מיקרוסופט)
טימס לחינוך|צילום: מיקרוסופט

מאז תחילת המלחמה, בתי ספר רבים עברו ללימודים מרחוק, כאשר אין צפי לחזרה ללימודים פרונטליים ביישובים שפונו בדרום או בצפון. מלבד זום וגוגל מיט, אחת התוכנות הפופולריות ללימודים היא Teams for Education, טימס לחינוך, של חברת מיקרוסופט. לאחרונה זום עלתה לכותרות כאשר איש חמאס נכנס לשיחת זום של אחד מבתי הספר והפחיד את הנוכחים. משרד החינוך הוציא אזהרה לשימוש בזום, ולאחר חידד את הנהלים והבהיר כי ניתן לנהל פגישות מקוונות באופן מאובטח באפליקציית מיט (meet) של גוגל ללא הגבלת זמן, אפליקצית טימס (Teams) של מיקרוסופט ללא הגבלת זמן ואפליקציית זום (מוגבל ל-40 דקות), כל זאת באמצעות הזדהות אחידה של משרד החינוך.

טימס ללימודים היא מערכת "לניהול חווית למידה", שכוללת סביבה סגורה ומאובטחת (שעובדת גם ללא חיבור לאינטרנט), צ'אטים, שיחות וידיאו, יומן, מטלות ועוד. מעל 3,000 בתי ספר בישראל מחוברים אליה היום כחלק מהתקשרות של מיקרוסופט עם משרד החינוך. בטימס שולבו גם יכולות בינה מלאכותית, כאשר תלמידים יכולים לקבל טקסטים להקראה בעברית, אנגלית או ערבית, להתאמן על הקריאה שלהם ולקבל פידבק כיצד הייתה הקריאה ומה יש לשפר.

לאחרונה נוספה אופציה של הוספת כתוביות סימולטניות ל-40 שפות במהלך שיחת וידיאו של טימס, אשר מאפשרת לתלמידים שעברית היא לא שפת האם שלהם לעקוב בקלות יותר אחרי דברי המורה, כאשר הם יכולים להפעיל כתוביות בכל שפה שהם בוחרים במהלך השיעור.

הפיצ'ר המועיל הזה זמין לכל המשתמשים. כדי להפעיל אותו, לחצו כשאתם בשיחת וידיאו בטימס על "עוד" > "שפה ודיבור" > "הפעל כתוביות".

כעת, מיקרוסופט מודיעה על פיצ'ר נוסף וחדש שישמח את התלמידים והמורים – סיכום שיחה או שיעור באמצעות AI, שייכנס לשימוש במערכת החינוך בימים הקרובים. מלבד מערכת החינוך הישראלית, הפיצ'ר יהיה זמין גם למשתמשי טימס פרימיום בישראל, בעלות חודשית של 10 דולר לחודש.

איך זה עובד? בסוף כל שיעור התלמידים יוכלו לקבל וידיאו של השיעור, תמלול של כל מה שנאמר בכיתה וסיכום של השיעור, שנעשה על בסיס יכולות ChatGPT4. הסיכומים יוכלו לשרת גם את התלמידים שנאלצו לפספס את השיעור מסיבות שונות.

"היכולת הזאת נכנסה לשימוש בשפה האנגלית במאי-יוני האחרון והייתה מתוכננת להגיע לעברית רק באזור 2024. מבחינת הדרישה לעברית, היא לא נמצאת בשפות הראשונות שנותנים להן פיתרון", מספר ל-mako ד"ר איתי הרשנהורן, ראש צוות מנהלי מוצרי בינה מלאכותית במיקרוסופט ישראל מחקר ופיתוח.

"תכננו לצאת ממש בקרוב עם שפות נוספות כמו ספרדית, גרמנית, יפנית, ועברית לא הייתה עדיין ברשימה. כשהתחילה המערכה, דיברנו עם הצוות על הצורך הזה, והבנו כמה זה יכול להיות משמעותי. עבדנו מסביב לשעון 24/7 כדי לעלות את העדכון תוך שבוע, אחרי שקיבלנו את האישור של החברה בדרגים הכי גבוהים. גרמנו לדבר הזה לקרות".

ד
ד"ר איתי הרשנהורן, ראש צוות מנהלי מוצרי בינה מלאכותית במיקרוסופט ישראל מחקר ופיתוח |צילום: צילום עצמי

הרשנהורן מוסיף: "בשבוע הראשון היינו שפופים וחיפשנו איך אנחנו יכולים להתנדב, הפרויקט הזה הכניס לנו המון רוח למפרשים. הצוות התגייס וקיצרנו את זמן הנגישות לסיכום שיחה בעברית ובערבית ממספר חודשים למספר ימים. יש הרבה תלמידים ביישובי העוטף והצפון שהלימודים לא יחזרו שם כל כך בקלות".

אופציה נוספת שזמינה בטימס, ומתאימה לימים מתוחים וקשים כאלו, מאפשרת למורה ללמוד על מצבם הרגשי של תלמידיו, ונקראת "מפלצות רגש". היא מאפשרת לתלמידים להביע את רגשותיהם בשפה שהם מכירים – אמוג'י, וכך המורים יכולים לקבל חיווי על רגשות ותחושות התלמידים בזמן אמת ולפעול בהתאם לצורך.