הבינה המלאכותית נכנסת לכל תחום בחיינו, גם לתחום מסורתי מאוד שקיים מאות שנים כמו הוצאות הספרים. חברת הסטארטאפ הישראלית Spines, שפיתחה ומנהלת את הפלטפורמה הראשונה בעולם להוצאת ספרים בעזרת בינה מלאכותית, הודיעה היום על גיוס בסך 16 מיליון דולר מסדרה A, סבב הגיוס המרכזי הראשון של החברה. הסיבוב הובל על ידי קרן Zeev Ventures, בהשתתפות המשקיעים הקיימים Aleph, M-Fund, LionTree ומביא את סך ההשקעה בחברה מאז הקמתה ל-22.5 מיליון דולר. 

הפלטפורמה של Spines, שפעילה רק בארה"ב ולא בישראל, מנהלת את כל שלבי ההפקה, ההפצה והקידום של ספרים חדשים באמצעות בינה מלאכותית יוצרת, כולל מהדורות מודפסות, אלקטרוניות או ספרי שמע. על פי החברה, התהליך נמשך פחות משלושה שבועות מקבלת הטקסט ועד לפרסום הספר, לעומת ממוצע של 6-18 חודשים כיום, ובעלויות נמוכות ביותר מ-50%. מחברי הספרים מאשרים את הצעות הבינה המלאכותית בפלטפורמה, ויכולים להחליט בכל שלב לעבור לטיפול אנושי של בעלי מקצוע מטעם הפלטפורמה.

אלגוריתם ה-AI מבצע הגהה ועריכה של הטקסט, ומבצע עיצוב לכריכת הספר. העיצוב מבוסס על תוכן הספר והקטגוריות שהומלצו לספר על ידי האלגוריתמים של Spines. המערכת מייצאת למעלה מ-70 גרסאות שונות לכל ספר, על מנת להתאימו ללמעלה מ-100 ערוצי הפצה איתם עובדת החברה. כמו כן, הפלטפורמה של Spines מנהלת עבור הסופרים את התמלוגים שלהם מול ערוצי ההפצה.

ספיינס הוקמה ב-2021 על ידי יהודה ניב, לב דוד, ניר קנר וניב עבדת. ניב הוא הבעלים של הוצאת ספרי ניב אותה הקים בשנת 2013, שמוציאה לאור מדי שנה 1,200 ספרים חדשים מודפסים ודיגיטליים, שהם כ-15% משוק הספרים הישראלי. 

"לפני 4 שנים, כשסיימתי לבסס את ספרי ניב כהוצאת הספרים הגדולה בישראל, חיפשתי דרך להרחיב את הפעילות שלנו לחו"ל. ראשית חשבתי לעשות זאת באמצעות הקמת סניפים בערים מובילות בעולם. די מהר הבנתי שזו תהיה טעות עסקית נוראית", אומר ניב ל-mako.

"הבנתי שהדרך היחידה שלי לצאת לעולם ולעזור למיליוני סופרים, היא באמצעות טכנולוגיה. עוד שנתיים לפני ChatGPT, השתעשעתי ברעיון של האם בעתיד הקרוב יהיה ניתן להשתמש בטכנולוגית מבוססות AI על מנת להוציא לאור ספרים מהר יותר ובפשטות יותר. אנשים חשבו שהשתגעתי, אבל אחרי שהצלחתי להוכיח היתכנות, הקמתי את Spines, שפועלת כרגע בארה"ב וצמחה ב-1,000% בשנה האחרונה".

יהודה ניב, מייסד שותף ומנכ
יהודה ניב, מייסד שותף ומנכ"ל Spines|צילום: טל בנחור

ספיינס מדווחת כי היא מצפה לפרסם למעלה מ-2,000 כותרים עד סוף 2024, עלייה משמעותית מ-400 הכותרים החדשים שפורסמו ב-2023, ומתכננת להגיע ל-8,000 כותרים ב-2025. היא מעסיקה למעלה מ-80 עובדים במיאמי, ישראל, אירופה וארגנטינה. 

טכנולוגית הבינה המלאכותית היוצרת, כמו GPT, ג'מיני ודומיו, יכולות כבר לכתוב ספרים שלמים, אבל ניב מסתייג מהרעיון של להדפיס אותם. "זו לא השליחות שלי, אני אפילו נרתע מהאפשרות. אבל אני מאמין שזה יהיה אפשרי בעתיד הרחוק, יש כבר כמה מיזמים טכנולוגים בתחום, והם כולם מקבלים ביקורת נוקבת מהיוצרים", הוא אומר. "החזון שלי עם Spines הוא בדיוק ההיפך, לעודד יצירה אנושית, לעודד יותר אנשים לכתוב ספרים, ולהקל עליהם בתהליך היציאה לאור. אני מאמין שזה גם למה אנו מקבלים אהדה כה רבה מהסופרים בארה"ב מצליחים לצמוח כל כך מהר, אנו כאן כדי להעצים את הסופרים, לא לנסות להחליף אותם".

מה ההבדל בין ניהול סטארטאפ לניהול הוצאת ספרים? 

ניב: "האתגרים אחרים, עבודה עם מפתחים היא שונה מעבודה עם עורכים. השוק האמריקאי מתנהג אחרת מהשוק הישראלי, אמריקאים מקבלים החלטות אחרת מאיתנו. המשאבים הנדרשים הם גדולים בהרבה יותר, ולכן היכולת של חברת סטארטאפ להצליח קשורה בד בבד ביכולת של המנכ"ל לגייס הון מקרנות הון סיכון, והייתי חייב להפוך את עצמי למאוד טוב גם בזה".

בשבוע שעבר ערך ניב כנס בשם "כיצד מוציאים ספרים לאור בעידן ה-AI", בהשתתפות סופרים מובילים מהוצאתו. כשהוא נשאל על עתיד הספרים המודפסים הוא עונה: "יצטרכו להתחלף כאן עוד 3 דורות לפחות עד שהנייר יעלם מעולם הספר. כך שגם אם זה יקרה, זה לא יקרה בתקופת חיינו. כיום כ-50% מצריכת הספרים בעולם היא עדיין במודפס, ואני מאמין שזה הולך להישאר כך עוד תקופה ארוכה".