כדורסלן העבר עומרי כספי, הישראלי הראשון ששיחק בליגת ה-NBA, הפך בשנים האחרונות למשקיע בתעשיית ההייטק לאחר שפרש מעולם הכדורסל המקצועי. בימים אלו הוא משלים גיוס של 60 מיליון דולר בקרן השנייה שלו, Swish Ventures. בסך הכול כיום מנהל כספי 125 מיליון דולר שמושקעים בחברות כמו Upwind, PointFive ואחרות. 

הקרן של כספי מיועדת בעיקר להשקעה בחברות בשלב הסיד, כלומר, השלבים ההתחלתיים ביותר בהקמה של חברת הייטק. עם זאת, כספי פונה בעיקר ליזמים סדרתיים שזוהי לא החברה הראשונה שהם מקימים. "אנחנו עוד לא יודעים ספציפית באיזה חברות נשקיע מהקרן החדשה, כי רק הרגע גייסנו את כל הקרן. נתחיל להשקיע ממנה בתחילת שנה הבאה", מסר כספי בתשובה לשאלת mako, "אבל ברור לנו שאלו יהיו סטארטאפים הפועלים בתחומי הסייבר, תשתיות, ענן ובינה מלאכותית. אנחנו יודעים לתת ערך ליזמים שפועלים בתחומים האלה".

בצוות הקרן ישנם בכירים נוספים בענף ההייטק המקומי כמו דנה אלכסנדרוביץ', שכיהנה בתפקיד מנהלת האופרציה  (COO) של מיקרוסופט בישראל, ואורי שטרייכמן, לשעבר סמנכ"ל יחידת המחקר בחברת סייברליום.

"אנחנו משיקים את סוויש בתקופה בה גוברת החשיבות של ההייטק כלפי מדינת ישראל. הענף ממשיך להכניס למדינה השקעות זרות ומהווה מנוע צמיחה משמעותי בהיקף של מעל ל-70% מסך ייצוא השירותים העסקיים של ישראל", אמר כספי. "אנחנו עובדים עם היזמים על גיוסי לקוחות והשקעות כדי לבנות יחד חברות ישראליות גדולות וגלובליות, עם פתרונות רלוונטיים לארגונים הגדולים בארה"ב".

כספי מספר כי בשנים המעטות שבהן הוא פעיל בענף, הוא הספיק כבר לחוות לא מעט תהפוכות - מתקופה של פריחה גדולה ועד לשינוי של עליית ריביות בעולם שהכניסה את ענף ההייטק לבלימה מהירה. "לאורך תקופת המלחמה בה גייסנו את הקרן החדשה, הרגשנו סנטימנט חיובי מהמשקיעים הגלובליים כלפי ההייטק הישראלי. בשנת המלחמה שעברה על ישראל ראינו קרנות זרות מהגדולות בעולם שעשו פה 40 השקעות בסטארטאפים חדשים, ואלו עסקאות שקרו למרות כל מה שהיה מסביב", הוא מסביר. "אנחנו רואים שחלק מהסטארטאפים הבוגרים יותר בשלבי צמיחה עדיין פוגשים שוק קשה, אבל בשנה הקרובה צפויה הורדת ריבית וזה יעזור להניע אליהם כמות כסף גדולה יותר, המיועדת להשקעות בשלבים המאוחרים יותר".

כספי מגדיר את ההייטק כ"שגריר של ישראל בתקופה מורכבת", וכחלק מכך, הוא יצר בשנים האחרונות רשת ענפה של קשרים מעבר לים. קשרים אלו סייעו לו ליזום בשנה שעברה את ביקורו של המיליארדר אילון מאסק בישראל. כזכור, מאסק נפגש עם רה"מ נתניהו ועם הנשיא הרצוג, שוחח עם משפחות חטופים וביקר בעוטף עזה. בנוסף, הוא יזם את ביקורה של שריל סנדרברג, לשעבר סמנכ"לית התפעול של מטא ואחת מהנשים החזקות בעולם הטכנולוגיה, שהפיקה את הסרט התיעודי "זעקות ואז שתיקה" (באנגלית: Screams Before Silence) שעוסק בפשעי המין שביצעו מחבלי חמאס בטבח 7 באוקטובר.

נתניהו ואילון מאסק בקיבוץ כפר עזה (צילום: עמוס בן גרשום, לע
נתניהו ואילון מאסק בקיבוץ כפר עזה|צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ

"תמיד חשוב לי לפעול למען מדינת ישראל, ובתקופה שלאחר 7 באוקטובר, היה חשוב לי מאוד להביא את נושא החטופים למרכז הבמה האמריקאית. כל אחד מהאנשים היקרים האלו, מאסק ושריל, עזר לנו בנושא באזור שונה. שריל קידמה את הנושא של מידע מהימן על פשעי מין שביצע חמאס, והיה חשוב מאוד שמישהי במעמד שלה תפיץ את התוכן הזה כדי לתת קונטרה לדיסאינפורמציה ששונאי ישראל הפיצו בעולם עם טענות שפשעי המין לא התקיימו", אומר כספי. הביקור של אילון תרם לחיזוק הקשר שלו עם ישראל, והוא הציג את שרשרת החטופים בניו יורק טיימס. חשוב מאוד שהוא יהיה חבר של ישראל. היעדים הושגו, ואנחנו ממשיכים בעשייה מאחורי הקלעים".