כך מתערבת רוסיה בבחירות לנשיאות בארה"ב: משפיען אמריקאי הודה שקיבל 100 דולר מסוכן רוסי כדי לפרסם סרטון מזויף של מהגרים מהאיטי הטוענים שהצביעו לקמלה האריס בבחירות לנשיאות בארה"ב באופן לא חוקי.

המשפיען התומך בדונלד טראמפ, כותב בחשבון אנונימי בשם AlphaFox78 ברשת X, טוויטר לשעבר, ומחזיק יותר ב-650 אלף עוקבים. על פי CNN, מדובר בגבר אמריקאי המתגורר במסצ'וסטס.

החשבון שלו, שמרבה לפרסם ממים ימנים התומכים בנשיא לשעבר טראמפ, פרסם את הסרטון שהתגלה כמזויף, ובו רואים לכאורה מהגר מהאיטי שטוען כי הצביע לפחות פעמיים בג'ורגיה לסגנית הנשיא האריס, כלומר באופן לא חוקי. בסרטון הוא אף פונה לתושבי האיטי ומזמין אותם להגיע לארה"ב ולהצביע.

מזכיר המדינה של ג'ורג'יה, הנחשבת למדינה מתנדנדת, בראד רפנסברגר, הבהיר שהכול בסרטון הזה מזויף, מהשחקנים ועד תעודות הזהות שבהם הם משתמשים, והוא הופק והופץ על ידי שחקני השפעה רוסיים.

בראיון עם CNN, הבהיר האדם שמאחורי החשבון, אלפא פוקס, שהוא פרסם את הסרטון מבלי לבדוק את הטענות שהועלו בו. "אין לי מושג מאיפה זה בא, אני רק הבחור ששיתף את זה", הוא אמר.

לדבריו, סימון בויקוב, בעל פודקאסט תעמולה רוסי ידוע ברשת בשם AussieCossack, הציע לו 100 דולר כדי לפרסם את הסרטון. על פי CNN, בויקוב הוא סוכן זר רוסי שגר באוסטרליה, הוא עובד עבור התקשורת הממלכתית הרוסית, וכותב ברשת באנגלית וברוסית. כעת, לאחר הפרסומים, חשבונו בטוויטר הושעה.

לבויקוב, שקיבל לאחרונה אזרחות רוסית ומבקש מקלט בקונסוליה הרוסית בסידני, יש היסטוריה של פרסום פייק ניוז המשרת את הקרמלין. מערכת היחסים בינו לבין המשפיען AlphaFox חושפת אמצעי נוסף שבו רוסיה ניסתה להחדיר דיסאינפורמציה לבחירות לנשיאות של 2024. כמו שעסק לגיטימי משתמש במשפיענים ברשתות החברתיות כדי להגביר מכירות, כך גם פעילים רוסים פונים אל דמויות מוכרות ברשת כדי להצליח להחדיר מסרים בצורה טובה יותר.

לדברי דארן לינוויל, מומחה דיסאינפורמציה באוניברסיטת קלמסון, "יש סיבה שחברות שיווק וקמפיינים פוליטיים משתמשים במשפיעני מדיה חברתית כדי לקדם את המסרים שלהם, הם עושים את זה כי זה עובד", אמר ל-CNN. "העולם הדיגיטלי הפך לעולם האמיתי, ואנשים סומכים על משפיעני מדיה חברתית כמו שהם סומכים על חבריהם בעולם האמיתי".

בויקוב לא הגיב ל-CNN, כך גם משרדי החוץ של אוסטרליה ורוסיה. AlphaFox אמר שבויקוב אמר לו במפורש לא לדבר עם CNN ומאז חסם אותו בפלטפורמת טלגרם.

בחשבונות המדיה החברתית שלהם, גם בויקוב וגם AlphaFox שיתפו שוב ושוב נרטיבים שקהילת המודיעין האמריקאית קבעה שמקורם ברשת דיסאינפורמציה רוסית המכונה "Storm-1516".

AlphaFox אמר שהסרטון המבוים של ג'ורג'יה לא הייתה הפעם הראשונה ששולם לו כדי לפרסם תוכן בחשבון ה-X שלו. בערך ב-10 הזדמנויות אחרות, בויקוב שילם לו 100 דולר כדי לפרסם ממים וסרטונים בחשבון שלו. "זה התחיל בממים, וזה נראה תמים", אמר. בהמשך בויקוב ביקש ממנו לפרסם סרטונים הקשורים לבחירות, כמו הסרטון המזויף בג'ורגיה. הוא התעקש בפני CNN שהוא לא ידע שבויקוב עובד בתקשורת הממלכתית הרוסית.

AlphaFox שלח ל-CNN צילומי מסך שלדבריו הראו אותו חוקר את בויקוב לגבי האותנטיות של הסרטון לפני שפרסם אותו, אבל בויקוב השיב לכאורה כי אין לו סיבה לפקפק באותנטיות של הסרטון וכי "כמה חשבונות גדולים פרסמו אותו".

לאחר שדיבר עם CNN, המשפיען מחק את הפוסט, שבאותו הזמן זכה ליותר מ-2.6 מיליון צפיות. לדבריו הוא מתחרט על כך ששיתף דיסאינפורמציה רוסית. "אנשים צריכים להיות ערניים כשהם משתפים דברים, מעולם לא רציתי להונות אף אחד".

לדברי לינוויל, אנשים אמיתים הפכו לכלים חשובים בדיסאינפורמציה הרוסית, וכבר לא מדובר רק בבוטים וחשבוניות מזויפים. "Storm-1516 הצליחו מכיוון שהם מנצלים את האמון שיש למשתמשים במשפיענים שעוקבים אחריהם במשך שנים".

למרות ש- AlphaFoxהסיר את הסרטון המזויף, גרסאות שונות ממשיכות להיות משותפות בפלטפורמות המדיה החברתית. יחד עם זאת, המשפיען המשיך מאז לפרסם ב-X, כולל בנושא הבחירות, והפוסטים ממשיכים לקבל תשומת לב משמעותית, חלקם עם מיליוני צפיות.