דביר (שם בדוי), בן 23 מאילת, הוא לוחם מילואים בחטיבת הקומנדו. בשבעה באוקטובר הוא עלה לצפון, שם שירת לאורך מספר שבועות, ולאחר היתקלות לילית עם מחבלים שוחרר להתאוששות בביתו. הוא לא נפצע פיזית, אבל לאורך כל החודשים האחרונים הוא נמצא בתהליך מתמשך של שיקום נפשי, שכולל בין היתר טיפול פסיכולוגי ושימוש בקסדת VR ייחודית שנועדה לטיפול בפוסט טראומה. בקרוב, ייתכן שהוא כבר יחזור לסבב מילואים נוסף.

דביר היה אמור לחגוג עם חברים במסיבת הנובה, בשמחת תורה. יומיים לפני הוא החליט לוותר, בהחלטה שבדיעבד הצילה את חייו. "ביום חמישי לפני המסיבה אמרתי לחברים שלי שפחות מתאים לי לבוא", הוא מספר. "הייתה לי הרגשה שאני לא צריך ללכת. לא הייתה לי באמת סיבה מוגדרת למה לא". בשעות הבוקר של אותה שבת שחורה הוא כבר היה על מדים בדרכו לצפון, ולאחר מכן גילה שכמה מחבריו נרצחו במסיבה.

"השבועות הראשונים של המלחמה היו שבועות של הרבה חוסר ידיעה וחוסר שינה", הוא מתאר. "כל הזמן להיות במוכנות מקסימלית. באחת הלילות הייתי אמור לישון יחד עם כולם, משום מה הרגשתי שזה לא בטוח והלכתי למקום קצת יותר גבוה, מבנה נטוש, רק אני ועוד חייל. גם שם לא הצלחתי לישון עם כל המטוסים מעלינו. באמצע הלילה אני מסתכל החוצה, ורואה תזוזות חשודות בשיחים. מתישהו מתחילים לירות לכיווננו. החבר שהיה איתי לא תפקד, ובשלב מסוים, כשנגמרה לי התחמושת, פשוט חיכיתי ליד הדלת. לא ידעתי בוודאות שזה נגמר, היה חושך מוחלט. בשלב מסוים הגיעו חיילים נוספים ולקחו אותנו למטה. בהמשך מצאו באזור גופות".

בשלב הזה הוחלט לשחרר את דביר להתאוששות בביתו. אז, הוא החל להתמודד עם ההשלכות. "הייתי בדריכות מטורפת שלא אפשרה לי לישון. מחשבות קיצוניות, הפסקתי לסמוך על עצמי. היה לי בגוף המון זעם, על עצמי ועל הסיטואציה. לא הרגשתי בטוח בשום מקום, נמנעתי מלפגוש אנשים שידברו איתי על הצבא, מלהיפגש עם חברים שיזכירו לי את המסיבה בנובה. בעיקר רציתי להסתגר בבועה שלי".

דביר, שם בדוי, מנסה את הקסדה (צילום: צילום פרטי)
דביר, שם בדוי, מנסה את הקסדה|צילום: צילום פרטי

בשלב מסוים הוא גם קרע את השריר ברגל באימון, עוד השלכה של העומס הפיזי והמנטלי. "הפסיכולוגית שאיתה נפגשתי המליצה לי להתחיל להתמודד עם כל מה שעברתי. היא הכירה לי את הפרויקט 'בחזרה לחיים' שמספק סדרת טיפולים ללוחמי מילואים בשילוב קסדת VR. לא הבנתי בהתחלה בדיוק מה זה אומר, אבל סמכתי עליה".

איך זה עובד בפועל?

"מקבלים משקפי מציאות מדומה ומתחילים לתרגל בבית בהתאם להדרכה שמקבלים מהפסיכולוגית. אפשר לבחור את המרחב, אם זה יער, גינה, שלג או חלל ושם מבצעים את התרגילים. יש הדרכה של נשיפות ושאיפות, יש תרגול שמלמד איך לכווץ את השרירים ולשחרר ועוד. בסופו של דבר, זה נתן לי אפשרות לעצור באמצע היום, להתנתק מחוסר הוודאות ומהמחשבות שרצות. כיום אני משתמש במכשיר אחת ליומיים. אני גם כבר יודע לעשות דברים בלי המכשיר כמו נשימות וכיווצי שרירים, זה כבר אינטואיטיבי בשבילי".

פרויקט "בחזרה לחיים" נולד מיד לאחר השבעה באוקטובר ביוזמת חברת XRHealth, חברה ישראלית שמציעה סשנים של טיפולים רפואיים באמצעות מציאות מדומה. בחודשים האחרונים היא גייסה תרומות ויצאה בשיתוף פעולה עם מספר עמותות וארגונים במהלך שנועד להגיע לחיילי מילואים שזקוקים לטיפול. ערן אור, מנכ"ל החברה, סיפר לאחרונה בראיון ל-mako על ההיערכות המיידית שלהם בתחילת המלחמה: "לפני ה-7 באוקטובר החברה התמקדה בעיקר בשוק בארה"ב, ב-7 באוקטובר עצמו היינו בכנס בריאות עולמי בווגאס ומיד התחלנו לחשוב מה אפשר לעשות כדי לעזור. קיבלנו החלטה לטוס לארץ במיידי ולתמוך במאמץ ובאוכלוסייה בישראל".

"כקצינת בריאות הנפש במילואים, אני נחשפת מקרוב לצרכים הרגשיים הייחודיים של חיילי המילואים", אומרת הלה מסיקה, קב"נית במילואים, מטפלת ומנהלת הקליניקה בחברה. "לצד התמיכה שהם מקבלים במהלך השירות, מה שאנחנו מציעים זה מענה מיד אחרי השירות, וזאת במטרה לעזור להם להתמודד עם המעבר לחיים האזרחיים בצורה אידיאלית".

הלה מסיקה, XRhealth (צילום: צילום פרטי)
הלה מסיקה, XRhealth|צילום: צילום פרטי

"הלחץ והדריכות יישארו לעוד הרבה זמן"

לאחר מספר שבועות של טיפול משולב, דביר החל לראות ולחוות שיפור, גם בהיבטים המנטליים והרגשיים וגם התפקודיים. לפני כשבוע הוא חזר להתאגרף, ושירות מילואים נוסף נמצא על הפרק. "זה לא משהו שעובר לגמרי, הלחץ והדריכות יישארו לעוד הרבה זמן, השאלה היא איך אתה מתמודד. עם הזמן אני רואה שאני יותר ויותר חוזר לסמוך על עצמי, חוזר להתחבר לדברים שאני אוהב לעשות כמו אומנויות לחימה ולנגן. בהתחלה הרגשתי סוג של מת בגוף של חי. עשיתי מה שצריך כדי לחיות, אבל לא באמת הייתי חי. הכל היה לי יותר מדי. להצליח לישון היה האתגר הכי גדול בשבילי, היום זה כבר הרבה יותר טוב. אם בעבר הייתי כל הלילה מתעורר שוב ושוב ושוב, כיום ברוב ימות השבוע אני כבר ישן 6-7 שעות רצוף".

"פרויקט 'בחזרה לחיים' כשמו כן הוא, בא לעזור לכל מי שהשתתף במלחמת חרבות ברזל וחווה מאז קשיים מתמשכים לחזור לשגרה, אם אפשר לקרוא למצב הזה שגרה", אומר מיקי לוי, CTO בחברה ומוביל פרויקט המילואימניקים. "הפרויקט מתאפשר בזכות מספר משפחות מדהימות ברחבי העולם שתרמו עבור המטרה, כך שעבור המילואימניקים שירצו לקחת בכך חלק, הטיפול יהיה לגמרי בחינם". ניתן להירשם כאן.

מיקי לוי, XRHealth (צילום: XRHealth)
מיקי לוי, XRHealth|צילום: XRHealth