בחודש שעבר מצא את עצמו נדב שובל, מנכ"ל החברה אותה הקים, אופן ווב (OpenWeb), מושא של מהלך הדחה מיידי שנוהל על-ידי הדירקטוריון שלו בהובלת קרנות הון סיכון כמו אינסייט פרטנרס וג'ורג'יאן. הדירקטוריון פרש מכתב שנשלח משובל כאילו הוא מתכוון להתפטר, וערך ישיבת בזק בה הוחלט לשחרר את שובל מהחברה שהקים. כתוצאה מכך, גישתו למשרדים, לכתובת הדוא"ל ולמערכות המחשוב של החברה נחסמו. 

 קבוצת סייבר טוענת כי היא מחזיקה במידע רב ממשרד עורכי הדין פרל כהן
 בלעדי | האיום בהתפטרות וההסכמה המפתיעה: מאחורי הקלעים של ניסיון ההדחה באופן ווב

אתמול (ב') הגיש שובל בקשה דחופה להוצאת סעדים במעמד צד אחד נגד אופן ווב בבית המשפט המחוזי בתל אביב, כשלטענתו החלטת הדירקטוריון למעשה אינה חוקית. שובל גם ביקש למנוע את התכנסותה של ישיבת דירקטוריון שתתקיים ביום רביעי ותעסוק במינוי מנכ"ל קבוע לחברה, עד הכרעת בית המשפט בעניין. 

"ישיבה במחשכים" 

על-פי הבקשה שהוגשה על-ידי עו"ד נתנאל חיים ממשרד אגמון טולצ'ינסקי, שובל טוען כי "ביום בהיר אחד וללא כל התראה חברו מספר חברי דירקטוריון בהחבא והחליטו כי 'כל דאלים גבר', וזכויותיו של שובל בחברה שאותה ייסד כמותן כלא קיימות. כך כינסו אותם דירקטוריום ישיבה במחשכים, מבלי לזמן או ליידע את שובל וחלק מהדירקטורים שמונו על-ידו, בניגוד להוראות חוק החברות. הם פעלו מבלי להפעיל שיקול-דעת, באופן נמהר, וקיבלו ללא כל נימוק החלטות בלתי חוקיות". 

ראשיתה של הפרשה בחודשי הקיץ, אז החליט דירקטוריון אופן ווב למנות מעל שובל יו"ר דירקטוריון בעל סמכויות ניהוליות בפועל, ובוטלה מעורבותו של שובל במינוי יו"ר. שובל פנה לטענתו לדירקטוריון במכתב בו ביקש לתקן את המעוות מבלי להציע את התפטרותו, כך לשון הבקשה. "באותה עת לא ידע שובל כי למעשה מדובר בתוכנית רב-שלבית שמטרתה לנתק את אחיזתו בחברה". להפתעתו, שובל קיבל תשובה מדירקטוריון החברה כי "התפטרותו מתקבלת", וכי במקומו ימונה מנכ"ל זמני, היו"ר לשעבר טים הארווי.

לטענת שובל, החלטת הדירקטוריון אינה חוקית מפני שהתקבלה ללא כינוס כל הדירקטוריון כדין, "במסגרת שיחת טלפון בהולה וסודית שבה חלק מהדירקטורים לא השתתפו בהיעדר התראה מוקדמת".

תוך קבלת ההחלטות השנויות במחלוקת, שובל מתאר את היותו מודר מישיבות הדירקטוריון "ובפועל מודר מהחברה לחלוטין, נותק ממערכותיה, כאילו מדובר בגנב ולא במי שייסד את החברה. גם חלק מהדירקטורים שמונו על-ידיו לא מוזמנים לישיבות". 

אברהמי: לא הספקתי להתעמק 

אחד מהם, למשל, הוא מנכ"ל ומייסד ווויקס (Wix) אבישי אברהמי - מינוי בדירקטוריון אופן ווב מטעמו של שובל. בתצהיר שהוגש לבית המשפט טען אברהמי כי הוזמן לישיבת הדירקטוריון הגורלית, אך לא יכל להגיע אליה, וכי אם היה נוכח בה, הוא היה "מנסה להרגיע את הרוחות ולחשוב על העניין בקור-רוח ובשיקול-דעת". לאחרי אותה ישיבה התבקש אברהמי לחתום בדחיפות על ההחלטה להוציא את מכתב הפיטורים.

"למרות שחתמתי, לא התעמקתי במכתב בשל הדחיפות הנטענת, ובדיעבד הסתבר לי כי חתמתי על החלטה לפיה שובל מפוטר עם עילה (כלומר מתוך סברה ששובל פגע בחברה, ועל כן חובת הדירקטוריון לפטרו - א"ג). אם הייתי שם לב לעניין העילה, הייתי מתנגד. עקב הדחיפות שנדרשה על-ידי חברי הדירקטוריון לא הספקתי להתעמק במכתב, אבל ההחלטה לפטר עם עילה היא בניגוד לעמדתי אז והיום".

לפיכך, אברהמי אולי לא התנגד לפיטורי שובל - אלא התנגד להם מתוך עילה. 

שופט בית המשפט המחוזי בתל אביב אריאל צימרמן דחה את בקשתו של שובל להוציא צו מניעה במעמד של צד אחד, וכתב: "הידברות תחילה היא עניין ראוי, אך צווים לא יינתנו בחלוף למעלה מחודש מראשית המחלוקות המתוארות. קשה גם לזהות עניין בלתי הפיך שלא יוכל להמתין עד לבירור הבקשה במעמד הצדדים: המבקש הרי גורס כי לא פוטר או שלא התקבלה ההתפטרות שלו כדין מתפקידו כמנכ"ל, וממילא מינוי חדש אינו אפשרי. אם כך יימצא, אפשר שישוב לתפקידו".

באשר לבקשותיו של שובל למנות דירקטוריום נוספים, גם היא נדחתה, ובקשתו לקבל את צו המניעה במעמד שני הצדדים נבחנת ככזו שיכולה להידון בבית הדין לעבודה. 

"ממשל תאגידי לקוי" 

מעורך דינו של שובל, נתי חיים ממשרד אגמון עם טולצ'ינסקי, נמסר: "נדב שובל, המייסד הדירקטור והמנכ"ל של חברת אופן ווב, הגיש תביעה לבית המשפט המחוזי הכלכלי בתל אביב, במטרה לעצור את התנהלות חלק מחברי דירקטוריון החברה, אשר החליטו לכאורה לעשות דין לעצמם ולהוציא תחת ידם מגוון 'החלטות' כביכול, מבלי לכנס כדין ישיבת דירקטוריון, באופן חסר תום-לב ובלתי חוקי בעליל.

"אותם חברי דירקטוריון החליטו כי אין צורך להודיע לכלל חברי הדירקטוריון בדבר כינוסו, ולמעשה כינסו רק את הדירקטורים אשר מסכימים לביצוע מהלכים בלתי חוקיים אלה. מדובר לכאורה בדוגמאות מאלפות לממשל תאגידי לקוי ביסודו ולדירקטורים אשר עושים דין לעצמם ומנסים להשתלט על החברה בשם שולחיהם בעלי המניות. 

"בין יתר ההחלטות כביכול ניסו אותם דירקטורים, באופן לא חוקי ובטל, להדיח את נדב ולדלל את כוחו בדירקטוריון החברה, אותה הוא הקים בשתי ידיו. על פניו ולכאורה חלק מההחלטות בוצעו ללא פיקוחם של היועצים המשפטיים של החברה הישראלית, עליה חלים דיני ישראל.

"אותם דירקטורים פעלו למנות במינוי זמני את מר טים הארווי שרק פוטר מתפקידו בדירקטוריון לפני זמן קצר, ופעלו - כך על-פי כתב התביעה - בניגוד עניינים חריף, בהשימם את אינטרס שולחיהם על פני אינטרס החברה וטובתה ותוך פגיעה בה.

"שובל, שהוא אף בעל מניות מיעוט בחברה, דורש מבית המשפט להפסיק את התנהלותם הבלתי חוקית של הדירקטורים ולמנוע את קיפוח זכויותיו כבעל מניות לכנס את הדירקטוריון במתכונתו החוקית. הצעדים של אותם דירקטורים הם על פניו ניצול לרעה של כוחם כחלק מסכסוך בעלי מניות והרצון שלהם לרכוש את חלקו של נדב בחברה בזול. על כך תידון גם הבקשה במעמד הצדדים בהקדם ככל הניתן".

תגובת החברה טרם התקבלה.

הכתבה פורסמה במקור בגלובס