הממשלה החדשה, כמו כל ממשלה חדשה לאחר חילופי שלטון, עומדת לשנות הרבה חוקים. אחד מהם, כפי שדווח אתמול, נמצא בדרישת יהדות התורה בהסכמים הקואליציוניים. לפי פרטי ההסכם שהציף השבוע שר התקשורת היוצא יועז הנדל, תבוטל החלטת משרד התקשורת בעניין סגירת תדרי דור 2 (GSM) ו-3 (UMTS) המיושנים.
ההסכם עצמו טרם נחתם על ידי שני ראשי המפלגה, יו"ר דגל התורה, ח"כ משה גפני, ויו"ר אגודת ישראל, ח"כ יצחק גולדקנופף וספק אם הוא יקרה מפני שקיימת מחלוקת פנימית בנושא בתוך המפלגה, אך אם זה אכן יקרה יש לו משמעויות רבות.
מה זה דור 2 ו-3?
בישראל קיימות לא מעט אנטנות שמספקות שירות לדור 2 ו-3 שמשרתות מכשירים פשוטים שמטרתם היא בעיקר להכניס ולהוציא שיחות ושליחת הודעות סמס (בדומה למכשירי נוקיה משנות ה-90). מדובר בפועל בעצירת רפורמה שאמורה להוביל את מדינה ישראל לשימוש נרחב בדור 4 (LTE) ו-5 (5G) של אנטנות סלולריות על חשבון דור 2 ו-3 המיושנים.
למי יועיל הביטול של דור 2 ו-3?
ביטול השירותים למכשירים מדור 2 ו-3 היה אמור להוביל להתקדמות ניכרת במהירות הגלישה באינטרנט וכן לשפר את יכולות הקליטה של הסמארטפונים החדשים הפועלים בדור 4 ובעיקר 5. הבעיה היא שישנו מספר מוגבל של פסי תדרים וכדי להגיע לפריסה מלאה של 4 ו-5 יש להחליף את כל האנטנות שמספקות שירות לדור 2 ו-3.
מי עדיין משתמש בדור 2 ו-3?
ככל שהזמן חולף, מספר הלקוחות בישראל שעושים שימוש ברשתות הישנות הולך ומצטמצם, ובמקביל מספר השימושים והלקוחות ברשתות המתקדמות גדל משנה לשנה. למרות זאת, ישנן אוכלוסיות שעדיין משתמשות במכשירים ישנים וזולים והם בעלי הטלפונים הכשרים המיושנים. חשוב לציין, כי ניתן גם להכשיר טלפונים סלולריים מתקדמים יותר, המשתמשים בדור 4 ו-5, אך הם יקרים הרבה יותר, טלפון כשר מהדור הישן עולה בסביבות 80 שקלים לעומת טלפון חכם כשר שעולה כמה מאות שקלים.
אז מה קורה עכשיו?
כבר ביום ראשון הקרוב (1.1.2023) אמור להתחיל השלב השני של הרפורמה, שבו יופסק חיבורם לרשת של מכשירים סלולריים חדשים התומכים בטכנולוגיות ישנות בלבד. למרות התאריך הקרוב, הממשלה החדשה תוכל כאמור לבטל את הרפורמה ובזמן קצר לאפשר מחדש את חיבורם של מכשירים חדשים לרשות ישנות.