שלוש חברות טכנולוגיה מובילות הודיעו אתמול כי הן יקימו חברה חדשה, בשם Stargate (סטארגייט) להגדלת תשתית הבינה המלאכותית בארצות הברית.

התוכנית לבניית מרכזי נתונים (דאטה-סנטרים) של בינה מלאכותית נחשפה במסיבת עיתונאים של הבית הלבן, כאשר מסיושי סאן, מנכ"ל סופטבנק (קונצרן יפני גדול המתמחה בניהול השקעות), סם אלטמן, מנכ"ל OpenAI, ולארי אליסון, מייסד ומנהל טכנולוגיות ראשי של אורקל, הצטרפו לדונלד טראמפ כדי להכריז על פרויקט סטארגייט.

שלוש החברות ישקיעו בתור התחלה 100 מיליארד דולר בפרויקט, ביחד עם MGX, קרן להשקעה ב-AI שמקורה באבו דאבי, עם תוכניות להזרים עד 500 מיליארד דולר ב-4 השנים הקרובות. הפרויקט שנועד לבנות תשתית בינה מלאכותית חדשה עבור OpenAI בארה"ב, צפוי ליצור 100,000 מקומות עבודה בארה"ב, כך לפי דברי טראמפ. אלטמן אמר במסיבת העיתונאים לטראמפ: "אדוני הנשיא, לא יכולנו לעשות את זה בלעדיך".

אליסון דיבר על האפשרות להילחם במחלת הסרטן דרך בינה מלאכותית: "שברירי גידולים סרטניים נמצאים בדם שלכם, אז אפשר לעשות גילוי מוקדם של סרטן. אם אנחנו יכולים לעשות את זה באמצעות AI, אפשר לגלות מוקדם יותר את הסרטן באמצעות בדיקת דם ושימוש בבינה מלאכותית כדי להסתכל על בדיקת הדם", כך לדבריו. "ברגע שנעשה רצף גנים של הגידול הסרטני הזה, נוכל לעצב חיסון לכל אדם בודד נגד הסרטן שלו. את החיסון mRNA, אנחנו יכול להכין באמצעות AI, בתוך כ-48 שעות".

על פי הצהרה מ-OpenAI, החברות אורקל, אנבידיה, ארם (Arm), מיקרוסופט ו-OpenAI הן השותפות הטכנולוגיות הראשונות, והאתר הראשון נבנה בטקסס, כאשר אתרים נוספים ברחבי ארה"ב נבחנים כעת. "זה אומר גם שאורקל, אנבידיה ו-OpenAI ישתפו פעולה באופן הדוק כדי לבנות ולהפעיל את מערכת המחשוב הזאת".

אלטמן, שהשתתף בטקס ההשבעה של טראמפ ביום שני, אמר לפוקס ניוז בחודש שעבר כי הוא מאמין שטראמפ "יהיה טוב מאוד" במשיכת השקעות עבור תשתית בינה מלאכותית לארצות הברית וכי הוא "מצפה לעבוד עם הממשל שלו על כך".

"תשתית בארה"ב היא חשובה ביותר, AI קצת שונה מסוגים אחרים של תוכנות, בכך שהיא דורשת כמויות אדירות של תשתית, חשמל, שבבי מחשב, מרכזי נתונים, ואנחנו צריכים לבנות את זה כאן, ואנחנו צריכים להיות מסוגלים לקבל את תשתית הבינה המלאכותית הטובה בעולם כדי להוביל עם הטכנולוגיה והיכולות שלנו", אמר אלטמן בראיון.

סם אלטמן, לארי אליסון, מסיושי סאן ודונלד טראמפ (צילום: Andrew Harnik/Getty Images)
סם אלטמן, לארי אליסון, מסיושי סאן ודונלד טראמפ, מסיבת עיתונאים 21.1.25|צילום: Andrew Harnik/Getty Images

במסמך מדיניות שפורסם בשבוע שעבר, OpenAI אמרה כי השקעה בתשתית בינה מלאכותית בארה"ב יכולה להבטיח שכלי בינה מלאכותית של ארה"ב ינצחו את הטכנולוגיה הסינית, ולהביא גם ליצירת מקומות עבודה חדשים בארה"ב והזדמנויות כלכליות, והפצירה בממשלת ארה"ב ליצור אסטרטגיה שתבטיח השקעה בתשתיות AI. להערכתם, 175 מיליארד דולר "יושבים" בקרנות גלובליות ומחכות להשקעה בפרויקטים של בינה מלאכותית.

"אם ארה"ב לא תמשוך את הכספים האלה, הם יזרמו לפרויקטים הנתמכים על ידי סין – וכך תתחזק ההשפעה העולמית של המפלגות הקומוניסטיות הסיניות", אמרה החברה.

במקביל, מיקרוסופט הודיעה על המשך השותפות שלה עם OpenAI, כאשר סעיפיה המרכזיים של העסקה ביניהן נשארים בתוקף עד 2030: "גישה ל-IP של OpenAI, הסדרי חלוקת ההכנסות והבלעדיות של מיקרוסופט בממשקי ה-API של OpenAI".