אנחנו נזהרים לתת פרטי אשראי לגורמים זרים, אבל מה עושים כאשר חבר שלנו לכאורה זקוק לעזרתנו? זה מה שקרה השבוע לאורנה (שם בדוי), שנעקצה ב-2,000 שקל לאחר שעזרה לחברת קבוצת וואטסאפ שלה ש"נתקעה בלי הכרטיס של הכספומט".

"לפני שבוע מישהי כתבה בקבוצה שאני חברה בה, 'בוקר טוב למי יש בנק פועלים או לאומי דיסנקוט (השגיאה במקור) ויכול לעשות לי טובה ישלח לי הודעה בפרטי'", היא מספרת ל-mako. "אני לא מכירה את כל חברות הקבוצה, ולא הכרתי אותה, אבל אני מכירה טוב את מנהלת הקבוצה. לי יש בנק דיסקונט וכתבתי לה בפרטי. היא אמרה לי שהיא צריכה עזרה, היא נתקעה בלי הכרטיס של הכספומט, והיא צריכה למשוך 2,000 שקל.

"היא ביקשה שאוציא קוד דרך האפליקציה של הבנק למשיכת כסף ללא כרטיס ואעביר לה, והיא תעביר לי חזרה את הכסף בביט. היא שלחה לי גם סרטון שמראה איך עושים את זה. כל הזמן הייתה לה תמונה ושם של מישהי מחברות הקבוצה. היו לה שני מספרים שהיא דיברה איתי, ובשניהם היה את התמונה של חברת הקבוצה".

אורנה שאלה גם את מנהלת הקבוצה על אותה בחורה והיא אמרה שהיא מכירה אותה. "בגלל שאני לא מכירה אותה, רציתי לעשות לה ניסוי והוצאתי לה קוד רק עבור 100 שקל. היא אמרה שאין לה ביט, והיא יכולה לעשות העברה בנקאית, ושאשלח לה את מספר החשבון שלי".

בסופו של דבר, המתחזה, שהחליפה מספרים באמצע, הציגה לאורנה צילום מסך של העברה בנקאית מזויפת של 2,000 שקל לחשבון שלה, ולאחר מכן אורנה נתנה לה את הקוד שדרכו היא יכולה למשוך מהכספומט כסף דרך החשבון שלה.

"רק אחר כך גיליתי שההעברה מזויפת, וראיתי גם שכתוב רק שם פרטי של בעל החשבון, מיכאלה, ללא שם משפחה. אחר כך הטלפונים של שני הקווים היו מנותקים. גיליתי שאין העברה, זה הכול מפוברק", אומרת אורנה. "הגשתי תלונה במשטרה, אין לי מה לעשות עוד. יש להם רק את פרטי החשבון שלי, אבל אין להם פרטי אשראי. זה נשמע לי אנשים צעירים, אפילו ילדים, לפי הדיבור – חחח וכדומה. נוער עם עזות מצח". את האישה שחשבון הוואטסאפ שלה נפרץ, לא הצליחו לדבריה להשיג.

דסי פפרמן היא חברה בקבוצת הוואטסאפ שבה חברה אורנה, וראתה גם היא את ההודעה של המתחזה בשמה של חברת הקבוצה. כמה ימים לאחר מכן, היא ראתה את אותה הודעה בדיוק (אפילו עם אותן שגיאות כתיב) בקבוצה אחרת שלה, והחליטה לכתוב פוסט אזהרה על התופעה בקבוצת הפייסבוק "עוברות ושוות". בתגובות היו נשים נוספות שכתבו לה שגם הן נתקלו בהודעות כאלה בקבוצות שלהן.

"נתקלתי בזה פעם ראשונה בתחילת השבוע. זה היה בקבוצת וואטסאפ של אירוע שהתקיים לפני שנה, אולי יותר, די שקטה. אחת לכמה זמן נשים כותבות שאלה בקבוצה או משהו כזה. אבל אנחנו לא חברות מאוד טובות, הרבה מאיתנו לא מכירות זו את זו. נפגשנו פעם אחת", היא מספרת ל-mako.

"זה התחיל שהיה כתוב שמספר הטלפון של אותה חברה השתנה. אחר כך נשלחה שאלה תמימה כביכול עם אותה תמונת פרופיל ואותו שם בוואטסאפ של החברה. היא כתבה שהיא צריכה עזרה קטנה, וחברה בקבוצה העבירה לה 2,000 שקל ולא קיבלה את הכסף בחזרה.

"אתמול ראיתי את אותו דבר בעוד קבוצת וואטסאפ שלי, שהוקמה לכבוד טקס יום הזיכרון לפני 5 שנים. הזהרתי את חברות הקבוצה מהתרמית, כמה שעות אחר כך אותה חברה שהטלפון שלה נפרץ כתבה שהיא שוב צריכה עזרה קטנה, אם מישהי יכולה לפנות אליה בפרטי. כתבתי – 'את לא ורד, תצאי מהקבוצה. אנחנו יודעות שזה תרמית'. היא בירכה אותי שיהיה לי סרטן בראש ושלחה גם הודעה בפרטי עם איחולי סרטן. כתבתי את הפוסט בפייסבוק כי הרגשתי צורך ליידע אנשים, אנשים סך הכול רוצים לעזור".

 

 


ממשטרת ישראל נמסר: "בעקבות התלונה שהתקבלה ובהתאם לנסיבות הוחלט על גניזת התיק. לאחר בחינה מחודשת הוחלט על פתיחתו במטרה להגיע לחקר האמת. 

ללא קשר לחקירת חשדות לעבירות מרמה והונאה, אנו ממליצים לציבור להימנע מהעברת כספים או פרטים רגישים אחרים לגורמים/אנשים שאינם מזוהים ומוכרים בכדי להימנע ממקרים מעין אלו בעתיד".