כשמספרים לציבור הרחב על הפיתוחים האחרונים בתחום ה-AI, לרוב חושבים על צ׳טבוטים, היכולת לכתוב תשובות במהרה, או לייצר תמונות מאפס. אך ל-AI יש שימושים רבים במגוון נושאים שיכולים לשנות את החיים של מיליוני אנשים, ובמיוחד בתחום כמו רפואה. היום, חברה ישראלית חדשה שנחשפת לראשונה, עושה בדיוק את זה: משתמשת בכוח של AI על מנת להאיץ את הפיתוח של תרופות בצורה ניכרת, מה שיכול לשנות את עולם הרפואה מן הקצה אל הקצה.

ProPhet הוא הסטארטאפ החדש ביותר שהושק על ידי סטודיו היזמות הישראלי AION Labs, המתמקד בשימוש בבינה מלאכותית כדי להפחית את הזמן והעלות שבמציאת מולקולות שיוכלו לשמש כתרופות חדשות. 

הסטארטאפ מתמקד באחת הבעיות הקשות בעולם פיתוח התרופות: זמן הפיתוח הממוצע של תרופה הוא שנים רבות, מה שהופך את פיתוחו ליקר מאוד ומסוכן כלכלית. ב-ProPhet מקווים לשנות את תהליך פיתוח תרופות לחלוטין.

אמיתי מרדכי CTO ProPhet, תום שני מנכ
אמיתי מרדכי CTO ProPhet, תום שני מנכ"ל PtoPhet, ג'יי ג'יי בן יוסףChief AI, אביטל שריר עברי CSO |צילום: אלעד אוחנה

ProPhet נוצרה בעקבות אתגר הסטארטאפ התחרותי של AION Labs שהתמקד בשימוש בבינה מלאכותית לזיהוי מולקולות קטנות כתרופות חדשות בעלות זיקה גבוהה לחלבון מטרה. מטרתו היא התמודדות עם הצורך הקריטי בשוק להאיץ, לחדד ולשפר את שלבי הגילוי המוקדמים של תרופות על ידי התמקדות בחלבונים קשים לטיפול עקב מידע כימו-פיזיקלי מוגבל, תוך צמצום משמעותי של הזמנים והעלויות בזיהוי מועמדים תרופתיים פוטנציאליים למטרות אלו.

הבעיה העיקרית ש-ProPhet מנסה להתגבר עליה היא להבין את מבנה החלבון. כיום ישנה טכנולוגיה להבנת המבנה של החלבון שדורשת ניסויים רבים במעבדה רטובה. הבנת המבנה של חלבון הוא הבסיס בפיתוח של תרופות רבות, והתהליך הזה כיום לוקח זמן רב וכסף רב. הטכנולוגיה החדשה של ProPeht יודעת להתאים מולקולות לחלבונים בעזרת מודלים חכמים של AI, ולפשט את התהליך בצורה דרסטית.

הסטארטאפ הוקם ע"י תום שני, ביולוג חישובי במקצועו שהגיע לפיתוח הסטארט-אפ דרך האתגר של AION, אליו הצטרף אמיתי מרדכי ביולוג חישובי גם כן, אך עם רקע נרחב בעולמות AI.

אמיתי מרדכי CTO ProPhet, תום שני מנכ
אמיתי מרדכי CTO ProPhet, תום שני מנכ"ל PtoPhet|צילום: אלעד אוחנה

ג'יי ג'יי יוסף הוא מומחה AI עם ניסיון ארוך שנים, חי בארה"ב, ו-AION חיברו אותו לפרויקט בתור יועץ חיצוני אך הוא החליט להישאר בישראל ועשה עלייה במיוחד עבור פיתוח הסטארט-אפ.
בנוסף בצוות גם אביטל שריר עברי, שהתחברה לסטארט-אפ באמצעות AION ובעצם היוותה חלק משמעותי מאוד מהפיתוח בהיותה המדענית הראשי.

ד"ר תום שני, מנכ"ל ProPhet מספר כי "חלבונים מושפעים מסביבתם, דבר הגורם להם לאמץ צורות מבניות שונות. המערכת שלנו מאפשרת לנו להעריך את המצבים השונים האלה וגם לסרוק מולקולות קטנות מרובות כנגדם באופן יעיל ומהיר במיוחד. AION Labs סיפקה את הסביבה המושלמת שאפשרה לחברה שלנו לצמוח, עם האפשרות לשתף פעולה עם השחקנים החזקים ביותר בתעשיית התרופות על מנת לייעל את תהליך הפיתוח שלנו, דבר המבטיח התאמה מיטבית עם העדפות וצרכי התעשייה".

הסטארטאפ ימשיך לפעול ממשרדי AION Labs ברחובות. כבר היום הפך המקום למוקד סטארטאפים ייחודי שבו מתכנסים מוחות מבריקים, מדענים, יזמים ומייסדים בכדי לפתור את אתגרי המחקר והפיתוח הגדולים ביותר בתעשיית התרופות. המעבדה מנצלת את עושר הידע של החשיבה הרב-תחומית של שותפיה, יחד עם היכולת של האקוסיסטם הישראלי ליצור ולחדש, במטרה לפתח חברות חזקות עם אסטרטגיות ברורות לטווח הארוך, שיעצבו את עתיד הבריאות.

מתי גיל, מנכ
מתי גיל, מנכ"ל AION Labs|צילום: אלעד אוחנה

מתי גיל, מנכ"ל AION Labs: "מולקולות קטנות מהוות את רוב התרופות שפותחו עד היום, מה שהופך את הגילוי של ProPhet לחיוני במיוחד בשל יכולת היישום שלה להרחבת מגוון רחב של טיפולים חדשניים. ד"ר שני הרכיב את הצוות האידיאלי לתחום זה, המשלב בצורה מושלמת בין מומחיות ביולוגית, כימית וחישובית. אנו נרגשים לתמוך ב-ProPhet עם המשאבים והחיבורים הנחוצים להצלחתה".