המשבר בהייטק והקיצוצים בכוח האדם כפו על רבים ממפוטרי התעשייה שינוי מקצועי, או אפילו הפסקה ארוכה עד למציאת המשרה הבאה שלהם. עם זאת, ברקע נשמעים גם סיפורים אחרים, של מפוטרים שמצאו את מקום העבודה החדש שלהם יחסית בקלות. לצד הקיצוצים שמורגשים בעיקר במחלקות כמו שיווק, מכירות וכוח אדם, ישנן חברות רבות שממשיכות עדיין לגייס עובדים חדשים, בעיקר לתפקידים הנדסיים וטכניים.
השבוע שוחחנו עם נציגים מחברות הייטק שעדיין מגייסות, וכמו כן, עם נציגי חברות השמה וכוח אדם שעוסקות כל העת באיתור מועמדים פוטנציאליים לתפקידים בענף. אלו מתארים תמונה מורכבת, של פיטורים וצמצומים, אך גם גיוסים והזדמנויות חדשות. "אנחנו רואים מתחילת השנה קצב אחיד ויציב של פתיחת משרות, והמועמדים לא מתפשרים על השכר - על אף שהוא לא עלה ולא ירד מתחילת השנה", מספרת שירי וקס, מנכ"לית חברת ההשמה "גוטפרנדס" (Gotfriends).
"'סניורים' עם 3 שנות ניסיון ומעלה מגיעים לשכר של 34 אלף שקל בחודש בממוצע במקצועות כמו תוכנה, בדיקות, דבאופס וניהול מוצר, אבל יש גם צד שני לתעשייה: קשה למצוא היום עבודה בתפקידים כמו גיוס ומשאבי אנוש. כמו כן, הדרך לא קלה גם עבור בוגרי הקורסים להסבה להייטק, גם כשמדובר בבוגרי קורסים ארוכים של חצי שנה", מסבירה וקס. "בנוגע לתופעת הפיטורים, לפי דיווחים בתקשורת ראינו בשנת 2023 עד כה כ-2,640 מפוטרים מ-41 חברות, שכל אחת מהן נפרדה בממוצע מ-23% מכוח האדם שלה. זאת בהשוואה לשנת 2022, בה ראינו לאורך כל השנה 7,950 מפוטרים מ-122 חברות, שנפרדו בממוצע מ-22% מכוח האדם".
"אנחנו רואים מגמה של עלייה משמעותית בשליחת קורות חיים לכלל המשרות, כשהביקוש הגדול ביותר הוא למשרות של ניהול פרויקטים, ניהול, עיצוב גרפי ואדמניסטרציה", אומרת מעין אייזנר רוזנמן, סמנכ"לית משאבי אנוש בחברת SciPlay, אחת מחברות הגיימינג המובילות בעולם הנסחרת בנאסד"ק. החברה נבחרה זו השנה השנייה ברציפות לאחת מ-50 חברות ההייטק שהכי טוב לעבוד בהן בישראל, והעובדים בה נהנים מסביבת עבודה גלובלית בה הם מוקפים במומחים בתחום הגיימינג העולמי. בחברה 800 עובדים, מתוכם 260 עובדים במשרדים במתחם הבורסה ברמת גן, היא ממשיכה לגייס גם בימים אלו.
האם אתם מצליחים לגייס גם ג'וניורים, עובדים שאינם מנוסים?
"כן, ולאחרונה אף פתחנו תוכנית הכשרה פנימית מיוחדת למועמדים ללא ניסיון והתחלנו שיתוף פעולה עם עמותות שפונות בעיקר למועמדים חסרי ניסיון מאוכלוסיות מיעוט".
שיניתם את תהליך הגיוס בעקבות השינויים במצב הכלכלי?
"אנחנו מבצעים שינויים בתהליכי הגיוס באופן קבוע, אבל לא עשינו שינוי מיוחד בתהליך הגיוס בגלל המצב הכלכלי. חשוב לנו לעשות תהליך מעמיק בו נבדוק את היכולות הנדרשות לתפקיד, אך גם לבצע תהליך מהיר יחסית וממצה. מצד העובדים, נראה כי יש קצת יותר התגמשות או קיצור של תהליך המו"מ, אבל לא באופן דרמטי. לרוב האנשים חשוב לשמור על רמת השכר שהייתה להם ואנחנו כמובן לא מנצלים את המצב בשוק כדי להקשיח את התנאים".
לדברי ליאורה גולומב, מנהלת מיתוג מעסיק בחברת ZipRecruiter המפתחת ומנהלת פלטפורמה מבוססת בינה מלאכותית לחיפוש עבודה, השינוי שחל נוגע בעיקר לג׳וניורים, אותם עובדים חסרי ניסיון או בעלי ניסיון מועט. "אנחנו רואים עלייה בהגשת מועמדות מאז תחילת המשבר, כאשר השינוי העיקרי הוא שג'וניורים מגישים מועמדות למשרות שפחות מתאימות עבורם, אלא מיועדות למפתחים, מנהלי מוצר ואנשי דאטה סיינס מנוסים. זאת כנראה, בגלל המחסור במשרות עבורם בשוק", היא אומרת. "אנחנו מחפשים לגייס אנשים ורסטיליים, שעבדו בעבר בסביבות מרובות דאטה ובסקייל גבוה. התפקידים הפתוחים כרגע אצלנו הם תפקידים לאנשים בעלי ארבע שנות ניסיון ומעלה, בהתאם לתפקיד ולדרג".
"בישראל נמצא מרכז מחקר ופיתוח של החברה ולכן אנו לא מגייסים לפונקציות לא טכנולוגיות בשלב הזה. עם גדילת הסניף הישראלי, ייתכן ונפתח משרות נוספות, לא טכנולוגיות. תהליך הגיוס שלנו נבנה מתוך רצון לכבד את זמן המועמדים, ולאפשר להם ללמוד כמה שאפשר על החברה במהלך התהליך. אנחנו משתדלים להקפיד על תהליכים שקופים ומהירים ככל האפשר", מוסיפה גולומב.
את מרגישה שהעובדים "גמישים" יותר היום בדרישות שלהם, ומוכנים להתפשר על שכר נמוך יותר?
"כן, אבל חשוב להדגיש שלמרות שאנחנו שומעים ממועמדים שהם מוכנים להתגמש בשכר בעקבות מצב השוק, אנחנו מתייחסים אל כל מועמד כמו שהוא ולפי הערך שלו, בהתאם לניסיון ולמה שהוא מביא לשולחן".
יוליה מרקולוביץ לוי, מנהלת כוח אדם (HR Manager) בחברת הסייבר Talon Cyber Security, טוענת שפרופיל מחפשי העבודה בימים אלו הינו מגוון וכולל מפוטרים, אבל גם אנשים שהגיעו לנקודת מיצוי של התפקיד הקודם שלהם ומחפשים אתגר חדש: "אלה אנשים שמחפשים תפקידים שיאפשרו להם להרגיש משמעותיים, להיות חלק מחברה מצליחה, גם אם בשלבים התחלתיים יותר. כשיש גלי פיטורים בחברות ענק, הדבר הזה בהחלט מורגש". טאלון מעסיקה כיום כ-95 עובדים, מתוכם מעל ל-70 בבניין החברה החדש בתל אביב. היא מגייסת בימים אלו 17 עובדים לתפקידי פיתוח מנוסים, דירקטור מחקר ופיתוח, מנהלי מוצר, דירקטור כספים ואופרציה, אנשי מכירות בארצות הברית ואירופה ועוד.
חברות שונות, שלבים שונים, אנשים שונים
על פי סיון אביהוד, מנכ"לית חברת ניהול כח האדם Link2USA, על מנת להבין לאיזו חברה שווה בכל זאת להגיש קורות חיים בימים אלו, חשוב להבין קודם כל מהם סוגי החברות שמרכיבות את התעשייה ומה מאפיין אותן.
"בחיפוש אחר מקום עבודה בהייטק, עובדים יכולים לחלק את השוק לשלוש קטגוריות עיקריות, לפי שלבי בגרות החברה. כל שלב מותאם לאופי שונה של עובדים: שלב מוקדם, מתחת ל-50 עובדים, שלב צמיחה, מעל 100 עובדים, וחברה ציבורית לאחר הנפקה", מסבירה אביהוד. "חברה בשלב מוקדם (Early Stage) היא חברה שפועלת בתנאי אי ודאות קיצוניים. אין ודאות לא על המוצר, לא על התאמתו לשוק, ואפילו אין ודאות אם החברה תשרוד. מי שבוחר לעבוד בחברות בשלב הזה צריך לדעת להכיל זאת נפשית. חשוב יותר לארגון לייצר מומנטום בשוק".
אביהוד מוסיפה שסוג כזה של משרות עשוי שלא להתאים לכל העובדים, שכן ישנם אנשי מוצר ופיתוח שלא ירצו להוציא מוצר שאינו מושלם תחת ידיהם. כמו כן, עובדים בחברות כאלה 'חובשים מספר כובעים' ואין להם הגדרת תפקיד מסודרת. "אף אחד לא נצמד לתיאור המשרה, כולם עושים הכל", היא מסבירה, "לכן, אם אתם רוצים לעבוד בחברת ארלי-סטייג׳, אתם חייבים להיות 'אנשים של אנשים', שכן היום-יום מבוסס על שיתופי פעולה. מה שמחזיק את החברה בשלב הזה הוא חוזק המרקם האנושי, העובדים צריכים להיות אנשי חזון ולהאמין בעתיד שלה".
"חברה בשלבי צמיחה היא מקום עבודה שמותאם לאנשים תחרותיים והישגיים יותר. העובדים בארגון צריכים להיות חדורי מטרה כי זה שלב שבו יש לארגון כבר מוצר שמותאם לשוק, ועכשיו זה הזמן להתחיל לשווק אותו ולטפס ב'סקייל' של המכירות", מציינת אביהוד. "בשונה מחברות בשלב מוקדם, הארגון שועט קדימה עם המון יעדים פיננסיים מוגדרים שצריך לכבוש. זה שלב בו החברה משתנה מאוד, נכנסים המון אנשים חדשים לתפקידים ולשכבות חדשות שלא היו בארגון קודם לכן. פתאום צצים בשטח צוותים חדשים, נוצרת היררכיה ומתחילים להיווצר גם טייטלים ברורים יותר".
הסוג השלישי של החברות, לדבריה של אביהוד, הוא חברות שהונפקו - כלומר, בשלב הציבורי. "זה שלב ההתמסדות, שלב שהארגון לא רוצה רק לרוץ קדימה, אלא מעוניין גם לרוץ נכון. זה שלב שמתאים יותר לאנשים שמחפשים סדר, כי הארגון מתעדף תהליכי עבודה מסודרים על פני מהירות והכל ממוסד ובירוקרטי. יש לכל פעילות תקציבים ברורים ולהחלטות שמתקבלות יש השלכות. לכן, חושבים גם על הדברים יותר לעומק וקצב ההתקדמות איטי. ברוב המקרים, העובדים ימצאו בארגונים הללו תרבות מגובשת, חוקים ברורים, ובשילוב עם הקצב האיטי, גם יותר איזונים של וורק-לייף באלאנס".
עוד כמה חברות שמגייסות בימים אלה ושווה להכיר
מייבנס - mavens
חברת ההייטק מייבנס, לשעבר סטורמייבן, החלה את דרכה בפיתוח טכנולוגיות לניתוח נתונים עסקיים עבור מפתחי אפליקציות. בספטמבר 2022 נרכשה החברה ע״י ענקית הגיימינג האמריקאית 'זינגה', שמתכוונת להרחיב משמעותית את פעילותה בארץ דרך הרכישה של מייבנס. החברה מעסיקה 60 עובדים ומתרחבת כעת עם גיוס של עשרות מנהלי מוצר, אנליסטים, מפתחי פולסטאק ו-DevOps, מהנדסי ומומחי דאטה, מנהל שיווק ועוד.
סמפריס - Semperis
חברת הסייבר Semperis מתמחה בהגנה, גיבוי ושחזור שכבת הזהויות הארגוניות בסביבות עבודה היברידיות, תוך הבטחת זמינות המידע הקריטי לארגון. ביוני האחרון גייסה החברה למעלה מ-200 מיליון דולר לטובת צמיחתה. החברה מעסיקה כ-400 עובדים, כ-150 מהם במשרדי החברה החדשים במתחם הבורסה ברמת גן וכ-250 במשרדים בארה"ב, קנדה וכן ברחבי אירופה, סינגפור, אוסטרליה וניו זילנד.
אורקה סקיוריטי - Orca Security
הטכנולוגיה שפיתחה אורקה סקיוריטי משיגה כיסוי מלא ומהיר לסביבת הענן בארגון ומשתמשת במידע מתוכו כדי לתעדף התראות אבטחה קריטיות בודדות מבין אלפי, ולפעמים עשרות אלפי התראות קיימות. אורקה רשמה צמיחה מטאורית בהכנסות ובמספר עובדיה בארבע שנות קיומה וגייסה מאז הקמתה 640 מיליון דולר על פי שווי שהגיע ל-1.8 מיליארד דולר. החברה כמעט הכפילה את מספר עובדיה במהלך השנה החולפת ומונה כיום 420 עובדים ביותר מ-19 מדינות, מתוכם 183 במשרדי החברה בתל אביב. החברה מגייסת בימים אלו מהנדסי תוכנה מנוסים, מובילים טכנולוגיים בכירים, מנהלי מוצר, כתבים טכניים, מהנדסי DevOps, מהנדסי Big-Data, חוקרי סייבר וחוקרי חולשות.
פאנדגארד - FundGuard
חברת פאנדגארד פיתחה פלטפורמת ענן לניהול תיקי השקעות המיועדת לגופים מוסדיים שמנהלים הון בהיקפים של 10 מיליארד דולר ומעלה. החברה הוקמה בשנת 2018 וגייסה מאז הקמתה 55 מיליון דולר. כיום החברה מעסיקה מעל 80 עובדים, למעלה מ-60 מתוכם במרכז הפיתוח הישראלי הממוקם במגדלי עזריאלי בתל אביב. החברה תגייס השנה כ-30 עובדים נוספים למגוון תפקידים בהם ראשי צוותים בפיתוח, מפתחים בכל התחומים: Backend, Front End, DevOps, Big Data, מנהלי מוצר ועוד.
ויהייב - vHive
חברת הסטארטאפ vHive פיתחה מערכת המאפשרת לייצר עותק דיגיטלי של נכס פיזי באמצעות צילום מרחפנים אוטונומיים. בין לקוחותיה של ויהייב ענקית התקשורת הגרמנית דויטשה טלקום, שאף השקיעה בחברה. ויהייב מעסיקה 50 עובדים, מתוכם 33 במשרדי החברה בהרצליה. היא מגייסת כעת עובדים בתחומי השיווק, מוצר, מכירות ופיתוח.