אסף וייס, מנהל קמפוס IL במערך הדיגיטל הלאומי (צילום: דוברות מערך הדיגיטל הלאומי)
אסף וייס, מנהל קמפוס IL במערך הדיגיטל הלאומי|צילום: דוברות מערך הדיגיטל הלאומי

בעידן שבו הבינה המלאכותית משנה את חוקי המשחק בכל תחומי החיים, מערך הדיגיטל הלאומי משיק קורס חדש וחינמי שפותח במיוחד עבור הקהל הרחב, ומיועד למי שאין לו ידע קודם בנושא, מתלמידי חטיבות ותיכון ועד למבוגרים.

הקורס המקוון מתבצע באמצעות קמפוס IL, פרויקט הדגל בתחום החינוך וההשכלה של מערך הדיגיטל הלאומי. עד היום יש מיליון לומדים רשומים בפלטפורמה ב-500 קורסים שכולם פתוחים בחינם, וכעת מדובר בקורס הראשון שמלמד בינה מלאכותית. מנחי הקורס הם דרור גלוברמן, שמנחה בין היתר את הפודקסט בזמן שעבדתם (וגם בעל טור ב-mako), וינאי זגורי, מומחה תוכן וסמנכ"ל החדשנות של ExperTeam.

"מדובר בקורס פרקטי וקצר, בין 5-8 שעות, שמיועד לכל האזרחים שחסרי רקע בתחום, והוא כולל גם תרגול מיומנויות פרקטיות של כתיבת פרומפטים במגוון רחב של כלים, בהם ChatGPT, ג'מיני, דאלי ועוד", מסביר ל-mako אסף וייס, מנהל קמפוס IL במערך הדיגיטל הלאומי. "נקודת הפתיחה של הקורס היא הסרת חששות וחסמים, אנחנו שמים דגש לייצר חוויית הצלחה, לקחת את הלומדים והלומדות צעד אחר צעד כדי לתת מסוגלות של שימוש בבינה, להפוך לכלי שימושי בחיי היום היום". הקורס מתבצע בפלטפורמה שהיא כמו VOD, כלומר הוא פתוח בזמן, בקצב ובמקום של הלומדים, מה שנקרא למידה א-סינכרונית.

"הסיבה לפתיחת הקורס היא ההבנה שהנגשת אוריינות בינה מלאכותית לכלל אזרחי המדינה היא צורך קריטי, כמו ידיעת קרוא וכתוב של המאה ה-21", אומר וייס. "יש לא מעט הערכות שתלמידים ועובדים שלא ידעו להשתמש בכלים האלו תוך שנים יהיו האנאלפביתים של העולם הנוכחי. זה קריטי להנגיש את נושא ה-AI לכל אזרחי המדינה, אחרת יהיה כאן אירוע של יצירת פערים חברתיים, הרחבת הפער הדיגיטלי, ובנוסף יש סכנה שישראל תפתח פערים בזירה הגלובלית.

"גם על פי ההערכות הזהירות של בנק ישראל (לפיהן בינה מלאכותית תשפיע על 67% ממשלחי היד בישראל) או ההערכות המבהילות של אילון מאסק, צפוי להיות פה 'צונאמי תעסוקתי', והוא הולך להשפיע בעיקר על עובדי צווארון לבן, קהל שנחשב עד לאחרונה 'בטוח', והוא משמעותי מאוד בישראל".

הקורס צפוי להמשיך להתעדכן בהתאם לחידושים בתחום, וכדי לא לקרוא לגלוברמן לאולפן כל הזמן, הם יצרו אווטאר בדמותו, שאיתו יוכלו להמשיך ולעדכן את התכנים. וייס מספר כי התכנון הוא שהקורס יועבר בהמשך גם בלמידה היברידית – הקורס הדיגיטלי יילמד בקבוצה, בנוכחות מורה או מדריך שיסביר ויענה על שאלות. הפורמט הזה צפוי לפעול בבתי ספר, משרדים ממשלתיים, מרכזי צעירים, רשויות מקומיות, ספריות עירוניות ועוד. בעתיד הם מתכוונים לפתח גם גרסה של הקורס בערבית, ולפתח יחד עם משרד המדע והטכנולוגיה קורסים מותאמים לתחומי עיסוק שונים, כמו רופאים, עובדי הוראה ומשפטנים.

"היופי בלמידה דיגיטלית הוא שניתן לייצר פרסונליזציה למגוון קהלי יעד. זו משימה שאפתנית ללמד בינה מלאכותית מיליון אזרחים. אם נסתכל על אבא שלי והבן שלי, אז קצב הלמידה שונה, ובלמידה דיגיטלית אפשר לשלוט על הקצב, לחזור אחורה כי לא הייתי מרוכז או להאיץ כי את זה אני יודע", אומר וייס.

מה לגבי הנושא של טעויות של בינה מלאכותית?

"יש פרק שלם בקורס שמוקדש לזה. עם כל הבשורה האדירה, צריך להיות זהירים, צרכנים נבונים, ולהבין שאסור לקחת את התוצר הטכנולוגי כאמת מוחלטת אלא לבחון אותו בשבע עיניים".

שירה לב-עמי, מנכ"לית מערך הדיגיטל הלאומי, מוסיפה: "מערך הדיגיטל הלאומי מרחיב את פעילותו בתמיכת שר הכלכלה והתעשייה, ח״כ ניר ברקת, בפלטפורמת קמפוס IL עם השקת קורס חדשני בתחום הבינה המלאכותית.

שירה לב-עמי, מנכ״לית מערך הדיגיטל הלאומי (צילום: אינגה אבשלום שיליאן)
שירה לב-עמי, מנכ״לית מערך הדיגיטל הלאומי|צילום: אינגה אבשלום שיליאן

"בעידן שבו טכנולוגיה מעצבת את עתידנו, אנו רואים חשיבות עליונה בהנגשת ידע וכלים מתקדמים לכלל הציבור הישראלי. אנו בטוחים כי הנגשת הידע והכלים הללו תסייע לאזרחי ישראל לא רק להתמודד עם אתגרי העתיד, אלא גם להוביל את המהפכה הטכנולוגית הבאה".

מתעניינים? AI למתחילים: לומדים לדבר עם בינה מלאכותית