בשנת 2019 תבעה לינוי בר גפן את טוויטר בעקבות סירובה להסיר ציוצים פוגעניים במיוחד. אתמול (שלישי), אחרי כשנתיים של מלחמה מול הנהלת הרשת החברתית על עצם קיום המשפט בישראל, החל בית המשפט לדון בענייני התביעה. התביעה מתנהלת בדלתיים סגורות, אך למערכת NEXTER נודע שבחודשים הקרובים – בין חודשיים לשלושה – יקבלו השופטים החלטה תקדימית, שתאפשר לדרוש את הסרתם או את חשיפת זהותם של משתמשים בטוויטר.

פרשת טוויטר-בר גפן החלה לפני כשנתיים, כשמשתמש פיקטיבי תחת הכינוי BT פרסם ציוץ בוטה נגד בר גפן ונגד בן זוגה; תוכן הציוץ נמצא תחת צו איסור פרסום עד היום. בר גפן פנתה לטוויטר בבקשה להסיר את הציוץ, וכשהרשת החברתית סירבה להיענות לדרישתה, החליטה להגיש תביעה; לאור העובדה שטוויטר היא חברה בינלאומית, נאלצה בר גפן להוציא התר המציאה מחוץ לתחום.

במקביל, טוויטר שכרה את משרד עורכי הדין הרצוג-פוקס-נאמן, שהגיש בקשה לביטול ההיתר לקיום התביעה בישראל – ודרש לדחות את התביעה של בר גפן, בטענה שלעיתונאית אין עילה לתבוע על הטרדה לאור "הלשון המשוחררת" בה נקטה בפרופיל שלה. בית המשפט השלום דחה את טענות טוויטר, וגם בית המשפט המחוזי דחה את הערעור, תוך ציון כתב ההגנה המיזוגני של טוויטר. שתי הערכאות הטילו על הרשת החברתית תשלום הוצאות משפט בגובה המצטבר של 40 אלף שקלים.  

"התחושה לא קלה. זה אמנם היה דיון טכני בעיקרו, אבל זו לא חוויה נעימה להיות נתונה לחסדי בית המשפט", אמרה בר גפן בשיחה עם NEXTER. "אני מקווה שהשופט, שבשלבי הביניים נהג בענייננו בהגינות ובאומץ, ימשיך בקו הזה גם לאורך ההליך ובפסיקתו. שופטים נמצאים בפוזיציה לא פשוטה במקרים כאלה: המחוקקים בישראל ובעולם מפחדים פחד משתק ממש מלחוקק ולהסדיר את המותר והאסור ברשתות חברתיות, וכך מפקירים את הציבור להתנהלות בריונית וגחמנית מצידן. לא נכון ולא ראוי להותיר לבית המשפט קבוע כללים בחקיקותיו ואז ליילל על אקטיביזם שיפוטי.

"התוצאה היא ששופטים רבים נזהרים מאוד וכובלים את ידיהם שלהם בפסיקות בנושא. אני מקווה שלא כך יהיה הפעם, ושתחלחל ההבנה שטוויטר מקיימת סביבה המאפשרת עבירות וכך מעודדת את עצם קיומן ואף את התגברותן. הרי לסוגיה שבגינה תבעתי אין שום קשר לחופש הביטוי, כי חופש הביטוי הוא לא החופש להטריד, להוציא דיבה או לבצע איזושהי עבירה לא חוקית אחרת. חופש הביטוי הוא החופש להביע דעה. הציוץ לא הביע דעה, אלא ניסח עובדה לגבי ולגבי בן זוגי ברוח עבריינית, פרברטית ומצחינה משינאה לנשים ונכים. טוויטר, כך קבע ארגון אמנסטי בשני דוחות מחקר שחיבר בעניין, מהווה כר פורה ונוח לשוביניזם בארומה פלילית. הרשת עושה מזה הון. זה חייב להיפסק".

עו"ד גיא אופיר, המייצג את בר גפן, מוסיף בשיחה עם NEXTER כי "יש לנו שלוש דרישות בתביעה. הדרישה הראשונה היא שהצייצן האנונימי וטוויטר ישלמו פיצויים בגובה 300 אלף שקלים; הדרישה השנייה היא שיחסמו את הפרופיל BT, כי כל מה שהוא עושה זה להחפיץ נשים וללעוג לאונס קבוצתי, כפי שעשה גם לילדה באילת; והדרישה השלישית היא שיחשפו את פרטיו כדי שנוכל לתבוע אותו באופן אישי. אי אפשר להמשיך את המצב הזה שבו כל אדם יכול לפתוח פרופיל אנונימי ולכתוב בלי לראות בעיניים. בחודשים הקרובים, אחרי שנגיש כתב טענות לעניין שתי השאלות הללו, וטוויטר תגיש את כתב הטענות שלה – בית המשפט יקבל החלטה".

עו
עו"ד גיא אופיר|צילום: באדיבות המצולם