טרנדים בטיקטוק הם כמו פטריות אחרי הגשם, לא מפסיקים לצוץ וחלקם עלולים לסבך את אלו שמתנסים בהם. האחרון ברשימה הוא טרנד הכספומטים שתפס תאוצה בשבוע שעבר בארה"ב. סרטונים רבים ברשת וב-X, טוויטר לשעבר, הציגו "גליץ' במערכת שגורם לבנק לתת לכם כסף בחינם". אותם צעירים לא חשבו על כך שזה כנראה טוב מידי מכדי להיות אמיתי, והם מבצעים עבירה פלילית של הונאה בנקאית.
So there is a Chase bank money glitch right now where it approves people for high loans and deposits it in their account.
Some have been successful but some are going into massive debt after they withdraw the funds. pic.twitter.com/lG1JlP2oUi
במספר רב של סרטונים נראים צעירים מפקידים צ'קים מזויפים בסכומים גבוהים לכספומטים של רשת הבנקים צ'ייס ולאחר מכן מושכים את הכסף במזומן לפני שהבנק מספיק לעלות על התקלה. סרטון אחד שפורסם מחדש על ידי מספר חשבונות ב-X וזכה לאלפי שיתופים ומיליוני חשיפות, מציג קבוצה של צעירים חוגגים לאחר שלכאורה ביצעו את הטריק. עם זאת, מבט מקרוב על המזומנים שהם מחזיקים מגלה שכתוב שם "למטרות קולנועיות" - משמע, הכסף הוא לא אמיתי.
A glitch in Chase Bank’s systems let people withdraw money they didn’t actually have. Now, Chase is placing 7-day holds on accounts and hitting those involved with huge negative balances.
pic.twitter.com/zx9HvoX9Ac
יוצר של סרטון נוסף שהפך לוויראלי, הראה לכאורה את חשבון הבנק שלו עם חוב של 40,000 דולר לאחר שניסה להוציא מזומנים מהבנק בשיטה המדוברת. אלא שבמקרה הזה הוא ניסה להפוך את הכישלון להצלחה, ויומיים לאחר מכן חגג בפוסט באינסטגרם שכלי תקשורת מרחבי העולם משתפים את הסרטון שלו, ואמר לעוקבים לשלוח לו הודעה אם הם רוצים לעשות איתו שיתופי פעולה.
הבנק צ'ייס אישר לכלי התקשורת כי הוא מודע לתופעה, ולזכותו יש לומר שהוא טיפל בתקלה בתוך זמן קצר. מנגד, הבנק סירב לחשוף אם הוא פועל עם הרשויות בנושא או כמה לקוחות ניסו להשתתף בטרנד.
המזימה היא לא ממש מקורית, ובעבר רבים אחרים ניסו לרמות את הבנקים באמצעות הפרקטיקה הזאת, שבה לקוחות כותבים צ'קים לא אמיתיים בין שני חשבונות בנק שונים עם משאבים שלא מספיקים ומנצלים את הזמן שלוקח לבנקים לאשר את הצ'ק על מנת לנפח את החשבון שלהם בסכומים שלא קיימים. הונאת הצ'קים הזאת היא כמובן לא חוקית וההשלכות הן פליליות, ומי שעושה זאת יכול להגיע למאסר ולקבל קנסות כבדים - גם למי שאין עבר פלילי.
לפי פורבס, כ-80% מהצעירים מעל גיל 18 מקבלים את הייעוץ הפיננסי שלהם מהרשתות החברתיות, כאשר טיקטוק היא המקור השלישי בגודלו עבור הנשאלים. נושאים כמו "הכנסה פסיבית" ו"תכניות להתעשר במהירות" מדורגים כנושאים הפופולריים ביותר של סרטוני ייעוץ פיננסי המכוונים לצעירים ברשתות החברתיות.
"מחנך פיננסי" ברשתות בשם ג'ים וואנג ניסה להסביר את השיטה ומה עמד מאחוריה: "האנשים שעשו זאת ראו בור בחשבונות שלהם או יתרות שליליות ענקיות", אמר וואנג באינסטגרם. "טעויות של בנק לטובתך הם כמעט אף פעם לא לטובתך. במקרה של ה'תקלה' הזו, זו הייתה פשוט הונאת צ'קים". העצה שלו? "זה לא הכסף שלך, וכשהם יבינו את זה, הם ירצו אותו בחזרה. אל תבזבז אותו, אל תזיז אותו, פשוט עזוב אותו ותגיד לבנק", אמר וואנג.
@pearlmania500 Explaining the chase bank money glitch to my wife (it’s check fraud yall) #laborday #chasebank #atm #money #podcast #mrspearlmania #marriedlife #pillowtalk #financialfreedom ♬ original sound - Pearlmania500
בסופו של דבר רבים שניסו את הטרנד גילו שהם חייבים הרבה כסף לבנק. חלק מהגולשים ביקרו את אותם אנשים שהצטרפו לטרנד המטופש וציינו שיש בכספומטים מצלמות וכי הם מכניסים את פרטי החשבון שלהם, ולכן אין שום סיבה שלא יתפסו אותם.