אפליקציית וואטסאפ הפכה לדרך הכמעט בלעדית שלנו לתקשר עם העולם החיצון, ובהתאם הרגע שבו נחסמים ממנה במפתיע יכול להיות מלחיץ. בתקופה האחרונה זה קורה ליותר ויותר ישראלים, שנחסמים בטענה שהם "מפרים את תנאי השירות". התופעה הזו הייתה קיימת גם בעבר, אבל נראה שבחודשים האחרונים התגברה, בין היתר בעקבות המלחמה והניסיונות של גורמים עוינים להטריד את הישראלים.

אותם גורמים פועלים במגוון של דרכים כדי ליצור בהלה - משיחות טלפון חשודות שמגיעות ממדינות כמו איראן, קניה, ג'יבוטי ואינדונזיה, ועד ניסיונות עוקץ באמצעות התכתבויות בעלות אופי מיני בוואטסאפ. קשה לשים את האצבע מי בדיוק עומד מאחורי כל המקרים הללו, אבל ברור שיש כאן ניסיון מאורגן ליצור בהלה בקרב הציבור הישראלי.

כעת נראה שאותם גורמים עלומים עברו לשיטה אחרת - חסימת חשבונות וואטסאפ של ישראלים באמצעות דיווח עליהם כמפיצי ספאם. כך לדוגמה קרה לנעמה, עיתונאית שגילתה יום אחד שהיא נחסמה מהחשבון שלה - שמשמש אותה לא מעט בענייני עבודה. "קמתי בבוקר והתכתבתי כרגיל, ופתאום ראיתי בין כל ההודעות הודעה מבחור הודי ככל הנראה ששאל אותי באנגלית 'למה הכנסת אותי לקבוצה ההיא?'. מאחר ולא היה לי מושג על מה הוא מדבר חסמתי אותו, חשבתי שהוא מנסה לפתות אותי לשיחה", היא מספרת. "המשכתי כרגיל להתכתב, ובאזור 9 פתחתי את הוואטסאפ ווב במחשב, שביקש שאסרוק את הברקוד כדי להתחבר. איך שפתחתי את האפליקציה בטלפון, קיבלתי הודעה שאני חסומה בגלל הפצת ספאם".

נעמה ניסתה להגיש ערעור על חסימת החשבון, שאכן שוחזר כעבור מספר שעות. לא ברור אם להודעה שקיבלה באותו בוקר יש קשר לאירוע, אך כעבור מספר ימים היא נחסמה שוב. גם הפעם החשבון שלה שוחזר.

במקרה של יובל, סטודנטית לעיצוב, החשבון לא שוחזר והיא נטולת וואטסאפ כבר שבועות ארוכים. "אני בסיוט. פשוט שיתקו אותי לחלוטין", היא מספרת בשיחה עם mako. "שירות הלקוחות של וואטסאפ, שהיא חברה ענקית שכל החיים שלנו מושתתים עליה, מופעל על ידי בוטים, ככה שאין לך שום דרך להגיע לאדם אמיתי שיעזור לך".

יובל ונעמה הן לא היחידות: בשבועות האחרונים התמלאה קהילת הפייסבוק‎ "בטוחים אונליין Think Safe Cyber‎" העוסקת באבטחה ברשת בתלונות ובדיווחים של ישראלים ממגוון של גילאים ועיסוקים על כך שהחשבון שלהם נחסם מאותה סיבה בדיוק. אותם אנשים מנוטרלים לדוגמה מקבוצות של הגן או בית הספר של הילדים, לא יכולים להתכתב עם לקוחות ועוד ועוד, כך שעוגמת הנפש והנזק הפוטנציאלי גדולים.

בניסיון להשיב את החשבון, פנתה יובל למספר עסקים ישראליים שמגדירים עצמם כמשחררי חשבונות. בשנים האחרונות התפתחה תעשייה שלמה בנושא, והמחירים תמורת שחרור חשבונות אבודים שכאלה, לא רק בוואטסאפ, יכולים להגיע גם לעשרות אלפי שקלים. "התחילו לדרוש ממני מחירים שנעו מ-1,000 ועד 5,000 שקלים", מספרת יובל. "מנגד, יש אחרים שמודים שאין מה לעשות והדרך היחידה לשחרר את החסימות האלה זה דרך מטא עצמם, בעזרת חבר או אדם שעובד בפייסבוק ואינסטגרם לדוגמה. גם אז, זה יכול לקחת חודשים שלמים".

"תמיד היו פריצות לוואטסאפ בכל העולם, אבל בתקופה האחרונה מורגש שתוקפים ישראלים באופן אישי", אומר רביד פחימה מחברת reecocyber שמעניקה שירותי שחזור ושחרור חשבונות וואטסאפ, פייסבוק ואינסטגרם. "יש המון שיטות לעשות את זה, בין אם זה לשלוח מייל פשוט, או במקרים מורכבים יותר, להפעיל חוות בוטים שמדווחות על ישראלים באופן אוטומטי", הוא מסביר. פחימה עוד אומר שלרוב מדובר בהאקרים מטורקיה ופקיסטן. "בדרך כלל יוצא להם מזה כסף, כמו במקרה של הונאות אשראי, אבל פה לא יוצא להם מזה כלום - אז בהחלט ייתכן שהמניע לאומני".

רביד פחימה, חברת reecocyber (צילום: פרטי)
רביד פחימה, חברת reecocyber|צילום: פרטי

המספרים שנחסמים מסתובבים ברשימות שונות שהודלפו לרשת במסגרת פריצות ואירועי סייבר שונים, כמו שאירע ממש לאחרונה לסטודנטים במכללת ספיר. אפשר למצוא אותם בדארקנט ובטלגרם, אבל לפעמים גם במקומות ידידותיים ונגישים יותר.

בעוד שאין דרך להימנע מהשבתות כאלה לחלוטין, פחימה ממליץ לנקוט בצעדי מנע ולחזק את הגדרות הפרטיות של החשבון, כמו להשתמש בקוד אימות דו שלבי או לבטל את האפשרות להוסיף אותך לקבוצות. "הדברים האלה מונעים שיטות שיש לפורצים כדי להשמיד חשבונות, אבל בפועל, אם הם הולכים על השיטה של הדיווחים - אין הרבה מה לעשות", הוא אומר. התשלום שגובה החברה משתנה ממקרה למקרה ונע בין 500 ל-1,000 שקלים, ופחימה עצמו אף מתכוון להילחם בתופעה בעצמו ולהגיע למשרדי מטא בתל אביב במטרה להיפגש עם בכירי החברה בישראל. 

 

מחברת מטא לא נמסרה תגובה.