לצה״ל בנק מטרות נרחב אשר נאסף במודיעין אנושי במשך שנים. לפי התחקיר של הוושינגטון פוסט אותו בנק מטרות התרחב מאוד במהלך המלחמה האחרונה בעזה בזכות AI. יחידת 8200 כבר מפתחת במשך שנים יכולות AI אשר מייצרות בעצמן בנק מטרות באופן אוטומטי. צה"ל השתמש באופן נרחב במערכת בשם "הבשורה", אשר מייצרת בנק מטרות בזכות אנליטיקה המופקת ב-AI. השימוש באותה מערכת אפשר לצה"ל להגביר משמעותית את קצב ההפצצות מהאוויר והתקיפות במהלך המלחמה, אך לפי התחקיר גם גרם לכך שכמות הנפגעים בכל תקיפה עלתה משמעותית.

תחקיר "הפוסט" מביא פרטים חדשים על הפיתוח החשאי של המערכות ועל השימוש בלמידת מכונה, לצד מחלוקות פנימיות בצה"ל שהתנהלו כבר שנים לפני אירועי 7.10. המחלוקות היו סביב איכות המודיעין שמספקת הבינה המלאכותית, השאלה אם "ההמלצות" שהיא מספקת עוברות בדיקה מספקת, וכן אם ההתמקדות בטכנולוגיה המתקדמת באה על חשבון יכולות המודיעין האנושי.

עומס רב על מפעל המטרות

בימי המלחמה הראשונים פעל "מפעל המטרות" בעומס רב, עם כ-300 חיילים שעבדו מסביב לשעון. רבים מהאנליסטים נדרשו לבדוק מטרות שהומלצו על ידי המערכות "גוספל" ו"לבנדר", תהליך שיכול היה להימשך בין שלוש דקות לחמש שעות.

תוכנת ה-AI "לבנדר" משתמשת בציון באחוזים כדי לחזות מה הסבירות שאדם פלסטיני הוא חבר בארגון טרור, וכך מאפשרת לצה"ל לייצר במהירות כמות גדולה של מטרות פוטנציאליות. תוכנות אלגוריתמיות נוספות כוללות שמות כמו "אלכימאי", "עומק החוכמה", "האנטר" ו"פלו" - האחרונה שבהן מאפשרת לחיילים לבצע שאילתות במאגרי נתונים שונים ולא דווחה עד כה.

יחידת 8200 (צילום: דובר צה
יחידת 8200|צילום: דובר צה"ל

לפי שני גורמים המכירים את הנושא, הכלל קבע כי יש צורך בשני מקורות מודיעין שמקורם בבני אדם כדי לאמת את התחזית של "לבנדר". בסופו של דבר, צומצם השימוש בשתי התוכנות לשימוש בתוכנה אחת בלבד עם פרוץ המלחמה. במקרים מסוימים, חיילים בחטיבה האחראית על רצועת עזה, שלא היו מיומנים מספיק בשימוש בטכנולוגיה, תקפו מטרות אנושיות מבלי לאמת כלל את התחזיות שסיפקה "לבנדר", כך טוען אחד החיילים.

כדי לאתר במהירות אנשים שמערכת "לבנדר" סימנה כחשודים בחברות בארגון הטרור חמאס, השיג צה"ל צילומי זמן אמת של אנשים בבתיהם. כלים מותאמים לזיהוי פנים איפשרו לבצע הצלבה בין הצילומים לבין תמונות קיימות של חברי חמאס שנמצאו במאגר של "לבנדר".

לדברי החייל שדיבר עם הוושינגטון פוסט, אף שההתאמות נראו מדויקות, כמה חיילים הביעו חשש מכך שהצבא מסתמך אך ורק על הטכנולוגיה, ללא אימות נוסף לכך שהאנשים המדוברים עדיין פעילים בארגון הטרור.

בהודעה לעיתונות מ-2 בנובמבר 2023, הודיע צה"ל כי מערכת "גוספל" סייעה לו להפציץ 12,000 מטרות ברצועת עזה. ההודעה, שהוצגה בליווי מוזיקה דרמטית וסרטון של מבנים מתפוצצים, הדגישה "שיתוף פעולה ראשון מסוגו", שבו המודיעין שנאסף על ידי מפעל המטרות המבוסס על בינה מלאכותית הוזרם בזמן אמת לכוחות בשטח, באוויר ובים. בזכות זאת, נטען בהודעה, מאות תקיפות יכלו להתבצע "באופן מיידי".

"ככל שיש לך יותר יכולת לאסוף חלקי מידע באופן יעיל, כך התהליך מדויק יותר," נמסר מצה"ל בתגובה ל"הפוסט". "אם כבר, הכלים הללו צמצמו את הנזק האגבי (הכינוי של צה"ל לפגיעה באוכלוסייה אזרחית - ש"ק) והעלו את הדיוק בתהליך שמובילים בני אדם".

מפקד 8200 דחף להסתמכות על AI

על פי גורם מודיעיני שדיבר בעילום שם מכיוון שישראל אינה מפרסמת את שמות מפקדי היחידות, צה"ל מחייב שקצין יאשר כל המלצה שמגיעה ממערכות "עיבוד המידע הגדולות" שלו. אותו גורם הוסיף כי "גוספל" וכלים אחרים המבוססים על בינה מלאכותית אינם מקבלים החלטות באופן עצמאי.

עוד עולה בתחקיר, השינוי שעבר על יחידת 8200 תחת פיקודו של יוסי שריאל, אשר שינה את פני יחידת הסייבר המובחרת של צה"ל והפך אותה ליחידה המסתמכת באופן משמעותי יותר על מתכנתים ומהנדסים ופחות על אנשי מודיעין קלאסי, כמו מומחים בשפה הערבית. עוד עולה כי שריאל פעל במשך כהונתו לדחוף את היחידה אל שימוש נרחב ב-AI ולהדיח מפקדים שהתנגדו לאותו שינוי.