"זו תקופה לא טובה למצוא עבודה בהייטק" - הוא משפט שאפשר לשמוע ולקרוא בכל מקום. ואכן, הגיוסים בענף הצטמצמו מאוד בשנתיים האחרונות, היצע המשרות קטן והשוק הפך להיות שוק של מעסיקים. כמובן שהנפגעים הראשונים הם בוגרי האוניברסיטאות וההכשרות המקצועיות, הג'וניורים חסרי הניסיון שמנסים למצוא את העבודה הראשונה שלהם בתחום. אלה נאלצים לשלוח קורות חיים לעשרות חברות, ומעידים כי לרוב כלל לא חוזרים אליהם. אז מה בכל זאת אפשר לעשות כדי למצוא את העבודה הראשונה בהייטק?

שי רחמני (מפתח Backend), נעם בלאו (מפתחת בצוות Devops), עדי בן-עוז (מפתחת Fullstack) ושחר פרנס (מפתח Backend) הם ג'וניורים במרכז החדשנות הישראלי של הבנק האמריקאי JP Morgan. ארבעתם השיגו את המשרה לאחר שהתקבלו לתוכנית סטודנטים בשם (SEP (Software Engineer Program שמיועדת לסטודנטים בשנתם האחרונה בלימודים. עם סיום הלימודים, הסטודנטים בתוכנית מקבלים הערכה מחברי הצוות שאיתם עבדו, ואז זוכים להפוך לעובדים מן המניין במשרה מלאה.

הארבעה, שהצליחו לעשות זאת, חולקים את הטיפים הבאים לטובת כל מחפשי עבודה בימים אלו:

  1. נסו להתבלט במשהו בקורות החיים שלכם. זה יכול להיות הצטיינות בלימודים, התנדבות בארגונים רלוונטיים או כל דבר אחר שהוא שונה בקורות החיים שלכם וימשוך תשומת לב.
    נעם בלאו (צילום: יחסי ציבור​)
    נעם בלאו|צילום: יחסי ציבור​
  2. דאגו להכיר את העולם שאליו אתם מכוונים, אם זה המושגים, השפה, התרבות הארגונית, כלי העבודה בתחום. אפשר לעשות את זה באמצעות מועדונים שקיימים באוניברסיטאות בשעות אחה"צ, באמצעות קורסים למיניהם וגם באופן עצמאי באמצעות אנשים שעובדים בתחום ומכירים אותו היטב.
  3. צרו לעצמכם רשת של אנשים שעובדים בתחום. בניית נטוורקינג היא אחד הדברים הכי חשובים במציאת משרה. לכו למיט-אפים ולכנסים, התנדבו בארגונים ובעמותות שקשורים בתחום, דאגו להכיר אנשים מהתעשייה. כך תוכלו לשמוע על משרות מפה לאוזן וגם תוכלו לבקש שיעידו עליכם ממקור ראשון.
    שי רחמני (צילום: יחסי ציבור)
    שי רחמני|צילום: יחסי ציבור
  4. דאגו לעשות סימולציות לפני ראיונות עבודה. זה יכול להיעשות מול חברים אבל אופציה טובה יותר היא למצוא מישהו שמראיין מועמדים למחייתו ויכול לעשות איתכם סימולציה אמיתית. זה ייתן לכם ביטחון ויכין אתכם לקראת הראיון. דעו שלהתראיין לעבודה זה סוג של טכניקה. ככל שעושים את זה יותר – משתפרים.
  5. דאגו לברר כל מה שאתם יכולים על החברה שאתם הולכים להתראיין למשרה בה. פנו דרך הלינקדאין לאנשים שעובדים בחברה הזאת ובקשו לשוחח איתם, קיראו כל אינפורמציה שיש על החברה, היכנסו לאתר החברה וקיראו כל מה שיכול להוסיף לכם מידע. חשוב להגיע לראיון כשיש לכם ידע נרחב ככל האפשר על החברה, המוצר שלה, הצוות שלה, המטרות שלה, מצבה הפיננסי וכו'. כמו כן, לכל חברה יש הליך מיון אחר. ככל שתדעו יותר על הליך המיון הספציפי – תוכלו להיערך אליו טוב יותר.
    שחר פרנס (צילום: יחסי ציבור)
    שחר פרנס|צילום: יחסי ציבור
  6. היכנסו לקבוצות של חיפוש עבודה בוואטסאפ, בפייסבוק ובטלגרם. כך תוכלו להיחשף למשרות פנויות במהירות. כמו כן הגדירו התראות בלינקדאין למשרות שרלוונטיות לכם. כך תוכלו למנוע מצב שמשרות "מתפספסות" לכם. 
  7. אם אתם סטודנטים, התחילו לחפש עבודה כבר בסוף השנה השנייה ללימודים. זה ייתן לכם זמן לניסוי וטעייה, תוכלו להתנסות, ללמוד מטעויות ולהשתפר בתהליך חיפש העבודה.
  8. דאגו שתהליך חיפוש העבודה יהיה מסודר ותחת מעקב. מומלץ לעשות טבלת אקסל ובה לשבץ את כל המשרות שאליהן פניתם, להוסיף ליד כל משרה את פרטי ההתקשרות, לינקים רלוונטיים, ולציין את התקדמות התהליך. האם חזרו אליכם אחרי שליחת קורות החיים? האם נקבע ראיון? האם שלחתם את כל המסמכים שהתבקשתם לשלוח? כך תוכלו לעקוב אחר כל המשרות שאליהן פניתם ולדעת באיזה שלב בתהליך אתם נמצאים בכל אחת מהן. תוכלו גם להימנע מלפנות פעמיים בטעות לאותה משרה.
  9. אל תפחדו לירות לכל הכיוונים. כלומר, אל תגבילו את עצמכם למספר מסוים של משרות. ככל שתשלחו יותר קורות חיים – תקבלו יותר תשובות. זה עניין סטטיסטי. לכן אל תירתעו מפנייה לעשרות חברות ואף יותר.
  10. אל תתייאשו ואל תתנו לתהליך החיפוש לפגוע לכם בביטחון העצמי. לפעמים לא חוזרים אליכם כי חסר לכם קורס ספציפי שהמעסיק מעוניין בו. זה לא אישית נגדכם וזה לא מעיד עליכם כלום. תהליך חיפוש עבודה יכול להיות ארוך ומייגע ואתם חייבים להתמיד בו.
  11. פנו גם למשרות שהן לא בדיוק אלה שאתם מכוונים אליהן. לפעמים תתוודעו למשרות מצוינות שלא הכרתם. לעתים גם צריך להתחיל בנקודה שהיא לא בדיוק זו שחשבתם שבה תתחילו ומשם להתקדם למטרה הראשונית שלכם.
  12. בדקו אם יש תוכניות סטודנטים. אם תצליחו להתקבל לתוכנית כזו – זה יסלול את דרככם לעבודה הראשונה בהייטק.