הפופולריות ההולכת וגוברת של תזונה טבעונית, יד ביד עם היותה של ישראל מעצמת פודטק (טכנולוגיות מזון), הביאו לכך שפועלות באקוסיסטם המקומי לא מעט חברות שמייצרות תחליפי חלב וגבינה. לפי אילנית קבסה כהן, מומחית פודטק עולמית ושותפה-מנהלת בחברת Partners Urika, המקדמת צמיחה בארגונים באמצעות חדשנות טכנולוגית, ישראל נמצאת במקום השני בעולם בהשקעות בתחום החלבון האלטרנטיבי, מיד אחרי ארצות הברית, עם סך השקעות של מעל ל-1.2 מיליארד דולר בשנים האחרונות. "רוב המימון מגיע ממשקיעים זרים, אבל פודטק הוא גם תחום מועדף של רשות החדשנות הישראלית, ו-75% מהתקציב שלה בתחום תעשיית המזון מופנה לטכנולוגיות עמוקות בסיכון גבוה", מסבירה קבסה כהן.

אילנית קבסה כהן, שותפה-מנהלת ב-URIKA Partners  (צילום:  עידו לביא )
אילנית קבסה כהן, שותפה-מנהלת ב-URIKA Partners|צילום: עידו לביא

ההשקעה ניכרת בשטח: לפי ההערכות, בישראל קיימות כיום מעל 300 חברות הזנק בתחום הפודטק שמייצרות תחליפי בשר, גבינה ומוצרים נוספים. "האקוסיסטם הישראלי בתחום מאופיין בדינמיות ובפתיחות גבוהה לשותפויות", מסבירה קבסה כהן.

איך המלחמה השפיעה על התעשייה?

"אין ספק שהמלחמה וחוסר היציבות הפוליטי לא תורמים לענף ההייטק בכלל ולתעשיית הפודטק בפרט. אנחנו כבר מזהים ירידה בהשקעות זרות ובמספר החברות החדשות שנפתחות. כל עוד המצב הביטחוני-מדיני לא ישתנה, אני חושבת שיהיה צורך בהגדלת ההשקעה הציבורית - כלומר של הרשות לחדשנות וגורמי ממשלה. יחד עם זאת, מפני שזו תעשייה שמסווגת כתורמת לעולם, המובילות הישראלית בתחום עדיין נשמרת".

בקבוקי חלב מן הצומח נמצאים כבר עכשיו בכל סופר ובכל מכולת, אבל סטארטאפים ישראלים עובדים במרץ כדי להפוך את התופעה למהפכה של ממש בהרגלי התזונה שלנו, גם בכל הקשור לייצור של גבינות ומוצרי מזון נוספים. לכבוד חג השבועות, סקרנו 4 סטארטאפים בולטים בתחום שמקווים לספק פתרון תזונתי טעים, מזין וידידותי לסביבה כבר בעתיד הקרוב.

IMAGINEDAIRY

מנכ"ל: איל אפרגן

שנת הקמה: 2020

גיוס הון: 28 מיליון דולר

עובדים: כ-30

הרעיון של אימג'ינדרי הוא לייצר מוצרי חלב מבלי להסתמך על פרות בכלל. החברה מפתחת חלבונים הזהים לאלו שנמצאים בחלב הפרה, ומשתמשת בהם כדי ליצור חלב ניגר, יוגורט, גלידה, גבינות ואף תוספי חלבון (WheyProtein, מי גבינה). כך אפשר ליהנות מכל העולמות: הטעם, המרקם והערכים התזונתיים של חלב אמיתי, ללא שימוש בפרות ובתהליך ייצור ידידותי לסביבה.

שיטת הייצור מתבססת על התססה מדויקת (Fermentation Precision) בשילוב עם טכנולוגיית AI חדשנית שפותחה באוניברסיטת תל אביב במשך למעלה מ-16 שנה. "תהליך הייצור שלנו מתחיל במיקרו-אורגניזמים, ובאופן ספציפי, זן מסוים של פטריה שנמצאת בשימוש בתעשיית המזון, שאנחנו הופכים ל'מיקרו-פרות' שמסוגלות לייצר חלבוני חלב", מסביר ד"ר אייל אפרגן, מנכ"ל החברה. "אנחנו משתמשים בטכנולוגיה ייחודית כדי להגיע לתפוקה גבוהה של חלבוני חלב, והבינה המלאכותית עוזרת לנו לזהות את ההתאמות הספציפיות שיש לבצע במיקרואורגניזמים שלנו על מנת להגביר את ביטוי החלבון".

ד
ד"ר אייל אפרגן, IMAGINDAIRY, אימג'נדרי|צילום: טל שחר

מוצרים המבוססים על חלבוני החברה אינם מכילים כולסטרול ולקטוז, ותהליך הייצור שלהם מצמצם באופן ניכר (עשרות אחוזים לפי ההערכות) את פליטת גזי החממה, ניצול הקרקע, השימוש במים ופרמטרים סביבתיים נוספים שקשורים לתעשיית החלב מן החי. הדבר טוב לא רק לסביבה, אלא גם לכיס: תהליך הייצור החסכוני מתוכנן להוביל למוצרים במחיר ידידותי לצרכן.

גבינה ללא חלב, אימג'נדרי (צילום: שרית גופן)
צילום: שרית גופן

אימג‘ינדרי הוקמה על ידי ד"ר אייל אפרגן, ד"ר אריה עבו ופרופ׳ תמיר טולר תחת חממת Kitchen Theשל שטראוס, וכיום מעסיקה כ 30-עובדים במשרדיה שליד חיפה. החברה קיבלה השקעה אסטרטגית מחברת דנונה העולמית, ולאחרונה אף זכתה באור ירוק מהרשות הרגולטורית לשיווק מוצריה בארה"ב No GRAS . Questions

GAVAN

מנכ"ל: איתי כהן

שנת הקמה: 2018

גיוס הון: 5 מיליון דולר

עובדים: 10

חברת גוון, שהוקמה על ידי השף אורי בורי, אלן חזן, ברוך דך ואיתי כהן, פיתחה פלטפורמה טכנולוגית העושה שימוש בתכונות של חלבונים מן הצומח לטובת פיתוח של מוצרים בריאים וברי-קיימא, ללא התפשרות על הטעם והמרקם. המוצר הראשון של החברה הוא תחליף חמאה העשוי אך ורק משמן צמחי ומחלבון צמחי. הוא מתאים כממרח או כחומר גלם לאפייה, ומפחית כ-30% מכמות הקלוריות וכ-0%9 מכמות השומן הרווי שיש בחמאה העשויה מחלב פרה.

בריוש עם תחליף חמאה ו90% פחות שומן רווי (צילום: נמרוד סונדרס, איילת גדנקן )
בריוש עם תחליף חמאה. מכיל 90% פחות שומן רווי |צילום: נמרוד סונדרס, איילת גדנקן
עובדי גוון במעבדה בעכו (צילום: נמרוד סנדרס)
צוות הסטארטאפ גוון, כולל השף אורי בורי|צילום: נמרוד סנדרס

המוצר השני הוא גבינת שמנת העשויה מחלב צמחי (למשל סויה) או חלב פרה, בפרופיל תזונתי בריא יותר וללא שימוש בחומרים נוספים. גם החמאה וגם גבינת השמנת מהווים אלטרנטיבה מצוינת וברת קיימא לשומן מן החי, שהיא גם ברת יישום מבחינה מסחרית וגם בעלת פרופיל תזונתי משופר. המוצרים צפויים להגיע לשוק בשנת 2025.

New Moo

מנכ"לית: דפנה מילר

שנת הקמה: 2021

חברת ניו מו מייצרת גבינה ללא חלב פרה. המפתח הוא הקזאין: חלבון קריטי לתעשיית הגבינות, מפני שהוא זה שמאפשר את גיבון החלב לגבינה. חלב פרה רגיל מכיל רק 3% קזאין; אולם בעזרת חקלאות מולקולרית אפשר להנדס צמחים כך שיגדלו אותו בעצמם ובכמות גבוהה, על בסיס פיתוח של מכון ויצמן. בעזרת הקזאין הזה אפשר לייצר מגוון גבינות כמו מוצרלה, צ'דר, גאודה וכדומה, ולעשות זאת בצורה יעילה יותר ועם השפעה סביבתית מופחתת בהשוואה לגבינות המבוססות על חלב מן החי.

POLOPO

מנכ"לית: מיה ספיר מיר

שנת הקמה: 2022

גיוס הון: 2.3 מיליון דולר

עובדים: 9

 

הסטארטאפ פולופו  (צילום: טל שחר)
הסטארטאפ פולופו |צילום: טל שחר
הסטארטאפ פולופו  (צילום: טל שחר)
הסטארטאפ פולופו |צילום: טל שחר

הפיתוח של פולופו הוא למעשה טכנולוגיה שהופכת כל תפוח אדמה למפעל ביולוגי לייצור חלבונים תואמים לחלבון מן החי. PoLoPo מייצרת באופן בר-קיימא חלבון ביצה (אלבומין) בצמחי תפוחי אדמה, תוך שימוש בחקלאות מולקולרית. זו אחת החברות הראשונות בעולם העושות שימוש בטכנולוגיה הזו, והיא שואפת להפחית כך את התלות במוצרים מן החי בתהליך הזנת האוכלוסייה הגדלה והמאבק במשבר האקלים. המוצר צפוי להגיע לשוק בשנת 2026.