אתמול פרסמנו על כך שבקופת החולים מכבי החליטו לאפשר לאנשים להשתמש בארנקים הדיגיטליים שלהם – אפל פיי וגוגל פיי כדי לשלם ולקבל שירותים, במקום בכרטיס המגנטי של הקופה. מדובר בהתחלה במספר סניפים מצומצם באזור המרכז, אך לדברי החברה תוך שנה השירות יהיה בכל הארץ. במכבי מספרים כי לאחר הפרסומים הצטרפו ביום אחד 9,248 איש לשירות.

המהלך הזה העלה את השאלה – מתי בעצם נוכל ללכת בלי ארנק ורק עם סמארטפון או אפילו שעון חכם? מתי כל הכרטיסים שאנחנו צריכים בחיי היום יום שלנו יהיו דיגיטליים? ללכת עם ארנק זה מסורבל וכבד יותר, ויש יותר סיכוי ככה לאבד את הכרטיסים שאנחנו צריכים. השנה, למשל, יכולנו להיפרד מהרב קו (מי שרצה בכך), ולשלם באוטובוס באמצעות אפליקציות כמו מוביט ורב פס, אחרי שסרקנו את קוד ה-QR הנמצא באוטובוס.

הארנקים הדיגיטליים של גוגל ואפל יכולים, כפי שכולנו כבר יודעים, להכיל את כרטיסי האשראי שלנו ומהווים חלופה קלילה לתשלום. אבל חוץ מאפשרות תשלום, הם יכולים גם להיות מחזיק הכרטיסים של כל מועדוני הלקוחות שאנחנו חברים בהם ולהכניס בהם תעודות מסוימות, כמו כרטיס סטודנט או כרטיסי עובד. בנוסף ניתן להכניס אל הארנקים כרטיסים רלוונטיים כמו כרטיסי טיסה (אלעל וארקיע מאפשרות את השירות. ישראייר עדיין תקועה מאחור) וכרטיסי תשלום בתחבורה הציבורית (לא בישראל). בארה"ב אפשר אפילו להחזיק תעודה מזהה או רישיון נהיגה בתוך אפל פיי ובקרוב גם בגוגל Wallet.

הכרטיס המגנטי של קופת החולים בדרך להיעלם

התחלנו עם קופות החולים האחרות – ושם יש חדשות טובות. בקופת חולים כללית, הגדולה והוותיקה במדינה, מסרו שבחודשים הקרובים גם הם יאפשרו להיפרד מהכרטיס המגנטי ולהשתמש בארנקים הדיגיטליים, וכי המהלך נמצא בפיתוח מואץ. בקופת חולים מאוחדת ענו כי גם אצלם השינוי יקרה בקרוב, ליתר דיוק בשלושת החודשים הקרובים. בקופת חולים לאומית ענו בקצרה כי "הנושא בבחינה", ללא מועד קונקרטי.

תובע 2.5 מיליון מקופ
צילום: חדשות

כרטיסי הסעדה

עובדים רבים מקבלים כרטיס תן ביס מעבודתם, והם יכולים לרכוש איתו ארוחות צהרים במהלך היום, אבל האם קרוב היום שייפרדו מהכרטיס הפיזי? בתן ביס הגיבו שתהליך דומה מסתמן במהלך השנה הקרובה. למרות שרוב המשתמשים רגילים לשלם באמצעות כרטיס הפלסטיק, מידי פעם קורה שאנחנו שוכחים אותו ונאלצים לפתוח את האפליקציה. במידה והזנתם בה את פרטי הכרטיס, תוכלו להקריא את מספר התן ביס למוכר ולשלם כך או לחילופין להשתמש באופציית "תשלום במסעדה" באפליקציה (דרך "החשבון שלי"). למתחרים שלהם, סיבוס, יש גם כרטיס פלסטיק, אבל ישנה אפשרות לקבל קוד קנייה ללא כרטיס דרך האפליקציה שלהם, ולקנות באמצעותו, כשאתם רק עם הטלפון.

שליחים של תן ביס (צילום: מרים אלסטר, פלאש/90 )
שליחים של תן ביס|צילום: מרים אלסטר, פלאש/90

רישיון הנהיגה

ומה לגבי רישיון הנהיגה? לא כולם מודעים לכך שאתם כבר לא חייבים להסתובב איתו. במשרד התחבורה מבהירים כי כבר יותר משנתיים שאין חובה לנהוג עם כרטיס הרישיון הנהיגה הפיזי שלכם. אם יעצור אתכם שוטר, הוא יוכל להקיש את מספר תעודת הזהות שלהם במסוף שלו ולגלות, בין היתר, אם הרישיון שלכם בתוקף. מתי כן תצטרכו אותו? בהשכרת רכב באירופה למשל מחייבים את הכרטיס הפלסטיק כדי לקבל לידכם את המכונית.

תעודת זהות דיגיטלית?

רשות האוכלוסין וההגירה אחראית על הדרכון ותעודת הזהות שלנו, אשר על פי חוק חובה עלינו לשאת אותה עלינו כל הזמן. אבל האם גם יבוא היום שבו נוכל לוותר גם עליהם? ברשות האוכלוסין וההגירה השיבו לנו: "מבדיקת הנושא עולה כי ההתייחסות לדרכון שונה מההתייחסות לתעודת זהות. תעודת זהות וירטואלית היא סוגיה שעלתה, ובטרם מתקבלת כל החלטה בנושא יש לבחון את אתגרי האבטחה והטכנולוגיה הכרוכים בכך. הדרכונים מיוצרים על פי תקן בינלאומי וגם ישראל תלויה בתקן זה".

תעודת זהות, ישראל (צילום: Roman Yanushevsky, shutterstock)
תעודת זהות, ישראל|צילום: Roman Yanushevsky, shutterstock

בנקים

לצערנו מדובר אולי בנקודת התורפה הכי גדולה של הבירוקרטיה הישראלית היומיומית. הצורך להזדהות באמצעות תעודת זהות פיזית היא מעיקה, וככל הנראה לא תשתנה בזמן הקרוב. הסיבה היא שיש צורך בשינוי חוקתי, בניגוד לרוב המוסדות, הבנקים די מתקדמים טכנולוגית והיו שמחים כנראה לאמץ שינוי כזה. בהינתן בזה שאין מי שיקדם שינוי בחוק, ככל הנראה שנצטרך להמשיך להציג תעודת זהות בבנקים עוד הרבה זמן.