טיקטוק אמנם חזרה לארה"ב לאחר פחות מיממה של חסימה, אבל הקאמבק של הרשת החברתית הסינית לאחר פרק זמן כה קצר מעלה הרבה שאלות.

כזכור, לאחר חודשים רבים של איומים, דיונים, ערעורים ושמועות על עתידה של טיקטוק, הרשת החברתית נחסמה בארה"ב ביום ראשון האחרון (19 בינואר). על אף שהחוק לא חייב לחסום את הרשת למשתמשים קיימים, אלא רק לחסום את הורדתה מחנויות היישומונים, טיקטוק חסמה את הגישה לכל משתמשיה בארה"ב בניסיון לדחוק את המחוקקים לפינה, וכך קרה – והיא חזרה 16 שעות לאחר מכן לשימוש מלא.

אתמול (ב') טראמפ חתם על צו שמקנה לטיקטוק 75 יום נוספים לפני שהחוק "מכירה או סגירה" ייכנס לתוקף. לפני כן, הוא כתב שהוא היה רוצה שהפיתרון יהיה 50% בעלות אמריקאית על טיקטוק.

אך לאחר החזרה, המוני משתמשים מצביעים על כך שיש משהו שונה ברשת החברתית, ותוהים אם ועד כמה לדונלד טראמפ ומטא יש יד בכך.

הכל התחיל כאשר משתמשי טיקטוק בארה"ב התעוררו להודעה מוזרה שמודה לנשיא טראמפ על תמיכתו בטיקטוק, שהייתה חלק מהודעת ההחשכה של האפליקציה ביום ראשון. "אנחנו ברי מזל שהנשיא טראמפ העיד על כך שהוא יעבוד איתנו על פתרון על מנת להשיב את טיקטוק כשהוא יכנס לתפקיד", הרשת החברתית כתבה במודעת הפופ-אפ שהופיעה למשתמשים האמריקאים שנחסמו מהאפליקציה. "הישארו מעודכנים!", ההודעה סיכמה.

16 שעות לאחר מכן, טיקטוק שוב הודתה לטראמפ. "תודה על סבלנותכם ותמיכתכם. כתוצאה ממאמציו של הנשיא טראמפ, טיקטוק חזרה בארה"ב!", נכתב בהודעה שצצה לכל משתמשי האפליקציה עם חזרתה של הרשת.

אחרי שנים שבהן נשיא ארה"ב החוזר טראמפ התנגד בחריפות לטיקטוק ולשימושה בארה"ב, בחודשים האחרונים הוא החל להביע תמיכה בהשארת האפליקציה בארה"ב. טראמפ אפילו קרא ברשת החברתית שלו Truth Social "להציל את טיקטוק", ברגעי חסימתה, על אף שבקדנציה הראשונה שלו כנשיא הוא זה שהחל לקרוא לחסימתה של הרשת החברתית הסינית.

במקביל, תיאור העמוד של מנכ"ל טיקטוק, שו זי צ'ו, שונה מ"מנכ"ל טיקטוק" ל"טיקטוק", ללא תיאור תפקידו. הוא גם העלה סרטון שבו הוא "מודה לנשיא טראמפ על מסירותו לעבוד איתנו על מנת למצוא פתרון שישאיר את טיקטוק זמינה בארה"ב". בסרטון הוא הסביר גם על החשיבות שיש לטיקטוק במימוש הזכות לחופש הביטוי ועל כך שהיא מעניקה פרנסה למיליוני אמריקאים.

הוא גם שיתף מחדש סרטון של פעיל הימין צ'ארלי קירק, שבו הוא מסתובב עם חבורת תומכי טראמפ בגרינלנד שמדברים על תמיכתם בטראמפ בעודם חובשים כובעי Make America Great Again, ומביעים תמיכה בטיקטוק – הסרטון הראשון שהוא משתף מחדש מאז ספטמבר 2023 שהוא לא עוסק ישירות בטיקטוק. זמן קצר לאחר שמשתמשים החלו להצביע על השיתוף מחדש, הוא הסיר אותו.

@thecharliekirkshow

♬ original sound - The Charlie Kirk Show

"אם אתה כמוני ובדיוק קיבלת את האפליקציה הזאת בחזרה, בטח שמת לב שמשהו השתבש פה", אמרה משתמשת בטיקטוק בתחילת סרטון שפרסמה אתמול, וצבר למעלה מ-7 מיליון צפיות. בסרטון היא הסבירה על כך שלטענתה ולטענת יוצרות אחרות, החלה צנזורה אגרסיבית כלפי תגובות שמביעות התנגדות לטראמפ או חוסר תמיכה בטיקטוק, ושאין סרטונים פוליטיים יותר בעמוד הפור-יו שלה. "אין יותר סרטוני מחאות. יש מחאות ברחבי כל ארה"ב בגלל ההשבעה מחר, ולא ראיתי סרטון אחד שלהן".

אבל מה שהכה בה זה שלאחר שניסתה לשוחח עם חבריה בקבוצה בפייסבוק מסנג'ר, לא היה ניתן לשלוח חלק מהתכנים שהיא שלחה שעסקו בתמיכתו של מנכ"ל טיקטוק בטראמפ או בנושאים פוליטיים דומים. "לא הייתה שום בעיה עד ששלחתי וידאו שעוסק בזה שמנכ"ל טיקטוק משתף סרטונים בעד טראמפ, זה לא איפשר לשלוח את הלינק. כל סרטון אחר ששלחתי נשלח, אבל לא הסרטון הזה. אני וכל חבריי דמוקרטים ושונאי טראמפ, וכל מה שאנחנו מקבלים בפיד זה סרטונים פרו-טראמפ".

@honeyroastedhamrick Cooked is an understatement #fpy ♬ original sound - Allen

משתמשת אחרת סיפרה שזה משונה שלא הופיע לה אף סרטון שנוגע להשבעתו של טראמפ כנשיא בעמוד הפור-יו, וכי היא חושדת שמדובר בדבר יזום שמטרתו למנוע ממשתמשים אמריקאים לראות תכנים אנטי-טראמפ. "לא ראיתי שום דבר בנוגע לפוליטיקה. זה משונה, זה יום היסטורי בכל הנוגע לפוליטיקה אמריקאית".

"אפילו חיפשתי 'ההשבעה של טראמפ', ומופיעים רק מותגי חדשות, ולא אף משתמש טיקטוק", היא מסבירה ומדגישה את חוסר ההיגיון שבדבר, בעקבות האופי המעודד שיח פוליטי שיש באלגוריתם של טיקטוק. "אתם רוצים לומר לי שאין אף סרטון פופולארי בטיקטוק של אדם פרטי שמגיב על ההשבעה? אתם אומרים לי שזה רק תקשורת המיינסטרים? הם שינו משהו", היא סיכמה.

@americanfille #stitch with @bofa deez ♬ original sound - Amanda Rollins

המוני משתמשים אחרים קישרו את זה שלפתע בפייסבוק ניתן לקשר את עמוד הטיקטוק שלכם לפרופיל בפייסבוק, אופציה שלא הופיעה עד לפני כמה ימים לטענתם. "טיקטוק, יש לי שאלה אחת – ואל תשקרו. האם מכרתם את טיקטוק למטא? למה הפייסבוק שלי שואל אותי אם אני רוצה לחבר את המשתמש שלי לטיקטוק", אמרה משתמשת אחת בסרטון שצבר המוני תגובות שמעלות חשדות, כאשר חלקן מציינות שפייסבוק פתחו לפתע עמוד טיקטוק רשמי.

@spacebunshawty This year isn’t starting off the greatest #tiktokban #meta ♬ original sound - Christina B.

משתמשים אחרים משערים שמטא היא זאת שסגרה איזשהו דיל לרכוש את טיקטוק, בתמיכה אמריקאית, על מנת שארה"ב תוכל לשלוט בנרטיב באפליקציה. "התיאוריה שלי היא שנסגר איזשהו דיל על מנת שטיקטוק בסופו של דבר תסכים להימכר. אבל תחת אלגוריתם חדש. הערך מאחורי טיקטוק זה האלגוריתם, וזה מה שהשתנה באמצע הלילה. למי היא נמכרה? אני לא יודע. יכול להיות שלמטא, למיסטר ביסט ולקבוצת המיליארדרים שלו. זה לא הולך להיות אותו הדבר שוב, תחת האלגוריתם החדש הזה. זה יהיה מה שהממשלה תכוון שזה תהיה, זה הולך להפוך להיות אמריקאי, והם יוכלו לשלוט בנרטיב". יש כאלה שלקחו זאת לקיצון, וקראו להחרים את כל הפלטפורמות של מטא על מנת שמנייתה תצנח.

@brodywellmaker

♬ original sound - Brody Wellmaker

@hunterkaimi

Xiaohongshu (rednote)- hunterkaimi

♬ original sound - Hunter Ka’imi

אך למרות כל הספקולציות, הסיכוי שהרכישה שהמשתמשים מתארים קרתה כבר הוא כמעט אפסי, ואם כן – יש עוד הרבה בירוקרטיה בדרך. "מטא לא קנתה את טיקטוק. אם זה היה קורה עכשיו, אולי היינו מקבלים על זה התראות ממחלקת המשפטים של ארה"ב, ממחלקת המסחר הפדראלית של ארה"ב, או מנציב המסחר של ארה"ב. כל מיזוג גדול בארה"ב דורש המון טפסים רגולטוריים שאסור לשמור עליהם בסוד", הסביר היזם האמריקאי האנק גרין.

@hankgreen1 #greenscreen ♬ original sound - Hank Green

ייתכן שנסגר איזשהו דיל לא רשמי מאחורי הקלעים בין טראמפ לטיקטוק על סמך הקשר ההדוק שלו עם מנכ"ל הרשת הסינית לאחרונה, שגם הגיע אמש להשבעתו, לא ברור מה צופן העתיד לפלטפורמה והאם התבצע שינוי כלשהו, אבל מה שבטוח – זה לא הסוף של הדרמה סביב טיקטוק.