ראש הממשלה נפתלי בנט ערך אתמול (שלישי) מפגש עם 26 מנהלי קבוצות הפייסבוק הגדולות בישראל. בכינוס, שנערך במטה החברה בתל אביב, השתתפו נציגי קהילות כמו "מאמאצחיק", "אבא פגום", "אימהות מבשלות יחד" ו"הורות בזכות", שמגיעים למיליוני גולשות וגולשים, מתוך מטרה אחת: להניע קדימה את מבצע החיסונים. בין היתר, הוחלט על הקמת צ'אט שיאוייש על ידי רופאים מסביב לשעון - וגם על הקמת מוקד מידע בשפה הרוסית.
לפי קרן אלאלוף, העומדת בראש הקהילה הפופולרית "מאמאצחיק" המונה 600 אלף חברות קבוצה, כל אחד מ-26 המנהלות והמנהלים קיבלו את ההזדמנות לשאול את ראש הממשלה שאלות קשות – גם בשיח הקבוצתי, וגם בשיחות בארבע עיניים. "ראש הממשלה ביקש שנשקף את המצב במדינה, שאם אנשים לא יתחסנו נגיע לסגר. אני אמרתי שבקהילה שלנו אין שום התייחסות לנושא החיסונים – לא בעד ולא נגד. גם הדיבור על הקורונה תמיד הומוריסטי, ובכלל, מנהלי קהילות תמיד משתדלים להיות 'מהאו"ם', צריכים להכיל את השוני בקבוצה. ב'מאמאצחיק' יש נשים יהודיות, ערביות, דתיות, חילוניות, כולן בכפיפה אחת ואי אפשר לכפות דעה על כולן.
"אני הלכתי במטרה לומר את מה שאני חושבת. סיפרנו שכל מילה שנאמרת ברשת שקשורה לחיסונים או לקורונה מוציאה מאנשים המון רעל. מנהלי הקהילות, נמצאים בפלונטר בנושא הזה. הוא אמר שהוא מבין. אגב, כשאני העליתי את התמונה עם בנט, הגולשות לקחו את זה למקומות מאוד קיצוניים. תמונות שלו הופכות אוטומטית לנפיצות, אבל מי שהגיבה לא יפה הכפישה או נחסמה. יש המון עבודה בלנהל קהילה של 600 אלף נשים. אנחנו לא אמורות להתמודד עם שיימינג או עם גזענות".
גם סער בן הרוש, מנהל הקבוצה "אבא פגום" שעוסקת בעיקר בנושאים הומוריסטיים, חלק תחושות דומות. "אנחנו לא מעלים את נושא החיסונים בקבוצה. באופן אישי, כן העליתי את זה בדפים הפרטיים שלי, בעמוד הכללי של 'אבא פגום' שכולל 280 אלף עוקבים ובסטורי, אבל בקהילה עצמה אני מקפיד לכבד את כל האנשים שחושבים אחרת. חיסונים זה נושא שיכול לגרום לפילוג גדול מאוד", הוא אמר בראיון עם NEXTER. " ראש הממשלה ביקש שנתגייס כולנו ושנעביר כמה שאפשר את המסר ללכת להתחסן".
לפי יערה דרור, מנהלת הקבוצה "אימהות מבשלות ביחד" שעוסקת בנושאים קולינריים, אכן יש מקום לדון בחיסונים גם בקבוצות שלא מתמקדות בבריאות – בעיקר לאור ההסברה הלוקה בחסר, והמידע הרב שפשוט לא מגיע עד לאחרון האזרחים. "אין ספק שהנושא הזה לא קשור לעולם שלי, אבל כל עוד זה במינון ולא מייצר בקהילה תהומות ובלגן ומחלוקות, זה בסדר. יש לנו מטרה משותפת, והיא לגייס כוחות ולהילחם בקורונה באופן מיטבי", היא אמרה. "שמחנו מאוד שראש הממשלה מבין את החשיבות של הקהילות בישראל. הרבה מנהלי קהילות אמרו אתמול במפגש שאין מספיק הסברה ומודעות. אנשים שומעים את המילה 'חיסון' ולוקחים את זה למקומות של ניסויים על בני אדם. צריך להנגיש לאוכלוסייה מידע, ומנהלי קהילות צריכים לקבל את הכלים. משרד הבריאות יכול לבוא ולעשות לייבים בקבוצות, למשל. בסוף הפלטפורמה הזו מאפשרת גישה לעם. לפני 7 שנים היה הרבה יותר קשה לנהל קהילה. היום יש הרבה יותר כלים, ואפשר להתמודד עם מחרחרי ריב שעושים בלגן".
אך ההתכנסות לא הסתיימה בלי החלטות. "אנחנו נקבל גישה למידע כדי לקדם את ההסברה, ויהיה לנו מקום שנוכל להציף בו שאלות שנותרו ללא מענה", אמרה ל-NEXTER אסנת ואתורי, מנהלת הקבוצה "הורות בזכות" שמונה כ-242 אלף הורים. "בעקבות השיחה יוקם צ'אט שבו רופאים יענו לשאלות של אזרחים 24/7, לצד צ'אט בשפה הרוסית. מנהלת הקהילה של דוברי הרוסית העלתה את הנושא הזה בפני ראש הממשלה, והוא רשם לעצמו לקדם את זה יותר".
אם יש נושא שרגיש יותר מהמנה השלישית, הרי שמדובר בחיסון בני נוער וילדים – מוקד עיסוק מרכזי בקבוצה שמנהלת ואתורי. "תמיד כשמדברים על חיסונים, בלי קשר לקורונה, יש שיח קשה מאוד בקבוצה. אני אמרתי עד כמה זה קשה להתמודד כהורים עם הסנקציות של ילדים לא מחוסנים, ועד כמה זה קשה לעשות כל כך הרבה בדיקות לפני כל אירוע. ובכלל, יש המון שאלות שעוסקות בקורונה – התמודדות עם מסגרות ועם מגבלות חדשות והמון טיפים להתמודדות עם המציאות החדשה. ראש הממשלה מצדו הקשיב ורשם לעצמו דברים. זה מראה עד כמה חשובה ההתגייסות שלנו. כל אחד מרגיש המון אחריות בניהול קהילה. זה לא רק לאשר פוסטים ולסנן את השיח. יש לנו אחריות לאומית, וכל ממי שהיה אתמול נקרא לדגל והתגייס למשימה – כל אחד בדרכו".
למרות שכל הקבוצות שהשתתפו בכנס הן גדולות ומוכרות, מדובר בנושא בעייתי עבור פייסבוק – בעיקר משום שהאלגוריתם הפיץ בעבר קבוצות של תיאוריות קונספירציה כמו QAnon. במרץ האחרון הכריזה הרשת החברתית על שורת צעדים שמטרתם לעצור את האלגוריתם מלהפיץ קבוצות מסוכנות. בין היתר, קבוצות שעוברות על כללי הקהילה לא יופיעו במיקום נמוך יותר בהמלצות, ומשתמשים יקבלו אזהרה לפני שיצטרפו אליהן.
ועדיין, גם אחרי אותם צעדים, פייסבוק נאבקת להילחם בתיאווריות קונספירציה. כך, בחודש יולי זיהה הארגון Media Matters לפחות 284 קבוצות ציבוריות ופרטיות שהפיצו דיסאינפורמציה על חיסונים. אותן קבוצות כללו יותר מ-520 אלף משתמשים ביחד, וכ-60 אחוזים מהן פרטיות. לשם השוואה, באפריל האחרון מניין הקבוצות עמד על 117 בלבד. גם הסרת קבוצות מהפלטפורמה לא בהכרח עוזרת: ב-22 באפריל הוסרה הקבוצה הפרטית Covid19 Vaccine Victims and Families , שמנתה יותר מ-125 אלף. אותה קבוצה הוקמה מחדש בחודש מאי, ועד להסרתה צברה 46 אלף משתמשים לפחות.