דגל ישראל - זה האימוג'י שהשתמשנו בו הכי הרבה בשנה וחצי האחרונות בטוויטר (X). במקום השני נמצא הסרט הצהוב, סמל החטופים. בהמשך הרשימה אפשר לראות את האימוג'ים הפופולריים הבאים: לב אדום, לב כחול ודאבל סימני קריאה, ובמקום העשירי לב שבור.
הנתונים הללו הופקו על ידי הדר מיניי ודניאלה פרידמן, סטודנטיות בתוכנית משולבת של מדעי המחשב באוניברסיטה העברית והמחלקה לתקשורת חזותית בצלאל, האקדמיה לאמנות ועיצוב ירושלים. במסגרת פרויקט הגמר שמשלב בין שני העולמות האלה, הן אספו נתונים מעשרות אלפי פוסטים שנכתבו בטוויטר בעברית בין ינואר 2023 למאי 2024, בניסיון להבין כיצד האימוג'ים מבטאים ויזואלית את הלכי הרוח של התקופה.
את התוצאות הן מציגות בימים אלו בתערוכת הבוגרים של בצלאל, והן גם העלו אותן לאתר שהן בנו, ישראמוג'י. באתר ובתערוכה אפשר לראות את רשימת האימוג'ים הפופולריים ביותר לאורך התקופה כולה, כמו גם את השינויים משבוע לשבוע ובהתאמה לאירועים מרכזיים, החל מהאירוויזיון, מחאות קפלן, השבעה באוקטובר, מלחמת חרבות ברזל ועד המאבק להחזרת החטופים, המתיחות מול איראן וגיוס חרדים.
"סביב השבעה באוקטובר אפשר לראות שהאימוג'י הצוחק ממש נעלם"
"רצינו להתייחס לכל הדברים שקרו בתקופות האלו ולכן התמקדנו בטוויטר, שהיא הרשת החברתית היותר אקטואלית", הן מספרות בשיחה עם mako. "הנתונים מראים שלכל אימוג'י יכולות להיות משמעויות שונות, בהתאם להקשר ולאירוע אליו הוא מתייחס. למשל כל האימוג'ים הצהובים מקבלים משמעות חדשה מאז שבעה באוקטובר".
"אני משתמשת מלא באימוג'ים", מציינת הדר, "הם מאוד עוזרים לי לדייק את ההקשר של ההודעה ואני שמה לב עד כמה כל אימוג'י ספציפי מתקשר לאירוע שאליו הוא מתייחס. למשל, אני מתחתנת עוד חודש ושמתי לב שכל פעם שאני מדברת בוואטסאפ עם אנשים שקשורים לארגון של החתונה, אני משתמשת באימוג'ים שמתאימים לאירוע, למשל לב לבן במקום אדום".
כאמור, האימוג'י הפופולרי ביותר הוא דגל ישראל, ששומר על נוכחות גבוהה לאורך כל השנה וחצי האחרונות. "הישראלים מאוד אוהבים להשתמש בו והוא הופיע באופן קבוע בכל שבוע", הן מציינות. "משתמשים בו בכל הקשר, באירועים שמחים או עצובים, בחגים, על רקע המחאות שהיו וכמובן בחודשים האחרונים בהקשר של המלחמה".
מעבר לפילוח כללי של הנתונים, מיניי ופרידמן התמקדו בזיהוי וניתוח של שינויים על רקע זמנים מסוימים או אירועים מיוחדים. הן גם יצרו מפות ויזואליות שמציגות דימוי שממחיש את האירוע, דרך האימוג'ים הכי פופולריים של אותה התקופה. למשל, דג בראש השנה, גביעים בפסח ודגלי ישראל ביום העצמאות.
קל מאוד לזהות בגרפים שמשתנים מתקופה לתקופה את השנה וחצי האחרונות, התזזיתיות והסוערות מאוד כאן בישראל. כך בפוסטים שקשורים למחאות קפלן אפשר לראות נוכחות בולטת של האימוג'ים פרצוף מקיא, תופים ודגל ישראל. האימוג'ים הפופולריים ביותר ביום העצמאות האחרון היו דגל ישראל ואחריו לב כחול ולב לבן, וסביב המאבק להחזרת החטופים - לב שבור, דגל ישראל וסרט צהוב.
כשמסתכלים על רשימת האימוג'ים הבולטים מאז אוקטובר האחרון, אפשר לראות לא מעט שינויים, ולצד דגל ישראל שהתחזק מאוד, נכנסו לרשימה הרבה לבבות שבורים, נרות, ובכלל אימוג'ים שמסמלים אובדן או כאב. גם האימוג'י של יד אל יד תפס תאוצה מאז תחילת המלחמה. בשבוע שאחרי שבעה באוקטובר, האימוג'ים הפופולריים היו דגל ישראל, שריר, לב שבור, פרצוף כועס, יד אל יד ולב אדום. "סביב שבעה באוקטובר אפשר לראות שהאימוג'י הצוחק ממש נעלם", הן אומרות. "מאז רואים הרבה את הסרט הצהוב, הוא מופיע במגוון הקשרים, גם על רקע אירועים שמחים לכאורה, כמו יום העצמאות".