על רקע המלחמה, קמו במהלך השנה החולפת לא מעט מיזמים שמשלבים בין צרכים חברתיים לטכנולוגיה מתקדמת. אחד מהם הוא הסטארטאפ החברתי VIVID שמספק תמיכה לאנשי מקצוע המסייעים לקהילה בתחום הבריאות הנפשית. מייסד הסטארטאפ, אלמוג כהן בן ה-39 מתל אביב, מספר כי החזון שעומד מאחורי האפליקציה הוא לאפשר למומחים מעולמות בריאות הנפש לפתח תוכניות תרגול אינטראקטיביות במהירות ובקלות במטרה להנגיש את הידע שלהם למטופלים.

עד למתקפה בשבעה באוקטובר, מייסדי החברה תכננו לעבוד מול מומחים בתחום הנפש מחו"ל במטרה לסייע להם להפוך את הידע שלהם לתרגולים מעשיים ולהפיץ אותם בקלות ובמהירות לקהל הרחב. אלא שהמלחמה שינתה את מטרת המיזם בן רגע, כשהצורך בסיוע נפשי זעק מלב מדינת ישראל. "בוקר 7.10 טרף את הקלפים", אומר אלמוג, "מצאנו את עצמנו עם פלטפורמה גמישה ונגישה שמאפשרת לייצר ולהעביר כלים נפשיים לכל דורש – והיה ברור לנו שאנחנו יכולים להתגייס לעזור לגופים מקצועיים ולאומיים גדולים בארץ להפיץ את הידע שלהם בהתמודדות בשעת חירום".

בשלב זה אלמוג קיווה לספק לציבור מידע לגבי התמודדות עם חרדה, לצד כלים שיאפשרו לאזרחים לסייע לקרוביהם. מטרה נוספת של המיזם, שהפכה לרלוונטית בעקבות המלחמה, היא מתן כלים להתמודדות עם סטרס בקרב בני משפחות המילואימניקים, לצד כלים לוויסות רגשי ולהגברה של החוסן הנפשי הלאומי. "די מהר פנינו לגופים הלאומיים, כדוגמת ער"ן ונט"ל ויחד עם כל גוף כזה יצרנו תוכנית מסודרת שמטרתה להעביר את הידע החיוני שברשותם לטובת אוכלוסיות רלוונטיות במלחמה".

בדרך זאת יכלה עמותת נט"ל לדוגמה (נפגעי טראומה על רקע לאומי) לבנות תוכנית לבניית חוסן נפשי בזמן מלחמה, וכן תוכנית ייעודית לשבים ממילואים במסגרת אותה האפליקציה. עמותת ער"ן מצידה בנתה יומן חוסן למטפלים ולמסייעים בתחום הנפש המיועדת ספציפית למטפלים שמפרוץ המלחמה נחשפו לתכנים קשים בקרב מטופליהם. זאת לצד תרגילי ויסות רגשי שהוכנו בשיתוף עמותת EMDR ישראל, ותוכנית חוסן נפשי לילדים ולהורים שנבנתה בשיתוף עם מאמנת ההורים אפרת לקט.

"אחרי שיתופי הפעולה הראשונים, הבנו שיש צורך במענה כוללני ורחב יותר על מנת להתמודד עם היקף החרדה הלאומית", אלמוג מסביר. "לצורך כך הקמנו את פרויקט רי"ל (הרשת הישראלית לחוסן) בשיתוף הקואליציה הישראלית לטראומה, שהיא עמותת גג שאחראית על כמעט כל מרכזי החוסן בישראל. הפרויקט נועד לאפשר למומחים ולארגונים לייצר בקלות תוכניות תרגול אינטראקטיביות באפליקציה, ולהתאים אותן לקהלי יעד ספציפיים", הוא אומר. 

אפליקציה לסיוע נפשי בזמן המלחמה

הפרויקט הוקם מתוך הבנה שבמדינת ישראל קיים לא מעט תוכן מקצועי המתקשר לחוסן נפשי, ואם הוא כבר קיים, אין מנגנון שעוזר להפיץ אותו. "בשלב הנוכחי כמעט סיימנו להקים כבר תשתית לאומית שצפויה לשרת את כלל הגופים שעוסקים בתחום זה בארץ, לטווח הרחוק. התשתית נועדה לתת מענה באירועי חירום עתידיים, וגם בתהליך השיקום שאנחנו עוברים כרגע כמדינה. אמנם עדיין לא התקיימה ההשקה הרשמית, אבל עד כה הספקנו לייצר תוכניות תרגול שסייעו לאלפי אנשים בארץ".

הנגשת כלים להתמודדות לכל אדם בישראל

VIVID הוקמה בשיתוף ד"ר טל בן שחר, מרצה ומומחה בין-לאומי לחוסן נפשי ולמדעי האושר, לצד גידי קדוש, יזם חברתי שהתעניין בהפצת כלים מעולם הפסיכולוגיה לקהל הרחב, וכהן, שהביא עימו רקע טכנולוגי וזיקה לעולם הפיתוח האישי. "אחרי עשור שבו טל התמקד במתודולוגיות לפתרון הפער שבין ידע לבין יישום בעולמות הנפש, הקמנו את המיזם. הבנו שזה הפער החשוב ביותר בתחום", הוא מסביר.

"אנחנו מבינים שכיום יש שפע של ידע ותוכן בעולמות הפיתוח האישי, הנפש והחוסן הנפשי שנגיש כמעט לכולם – בין אם בספרים, בפודקאסטים, בהרצאות או ברשתות החברתיות. מנגד, יש מעט מאוד מימוש של אותו ידע ברמה הפרקטית והיומיומית. בהפשטה, כולנו יודעים שחשוב להתאמן 3 פעמים בשבוע למשך כ-20 דקות, אך למרות שמדובר בידע מבוסס מדעית שמוכר לכולנו ובאופן יחסי גם פשוט לביצוע, לא כולנו באמת עושים זאת. אותו הדבר נכון גם לגבי עצות וידע הקיימים בתחום הפיתוח האישי. הרבה מכירים אותם, ולא מיישמים".

אפליקציה לסיוע נפשי בזמן המלחמה (צילום: נוי עינב)
מייסדי האפליקציה|צילום: נוי עינב

אלמוג מסביר כי הדרך שלהם להתגבר על "המכשול היישומי" בתחום בריאות הנפש, הוא באמצעות הטכנולוגיה שאותה הם פיתחו, המשלבת איך לא, בינה מלאכותית. "כיום אנחנו יכולים להנגיש לאזרחים בקלות ובמהירות את אותם כלים להתמודדות נפשית. לדוגמה, אם יש התראה על טילים ביישוב מסוים בארץ, נוכל לשלוח לכלל תושביו כלים לרגיעה ולהתמודדות עם חרדה מיד לאחר הכניסה למרחבים המוגנים".

אלמוג מסביר כי מחקרים רבים מראים שאוכלוסייה שמקבלת כלים מעשיים להתמודדות עם מצבי קיצון מצליחה לתפקד, להגיב ולעמוד טוב יותר בהנחיות גופי העורף, וכתוצאה מכך נוצרת תחושת מסוגלות להתמודדות עם המצב. "מסוגלות זו מורידה את רף החרדה, ומאפשרת מניעה או ריכוך של פוסט טראומה בשלב מאוחר יותר", הוא מוסיף.

באשר להשפעות הנוגעות ישירות לאירועי שבעה באוקטובר ולמלחמה המתמשכת, קיים כיום מגוון רחב של השערות – אך אלמוג סובר כי שימוש בכלים המצויים ב-VIVID, לצד כלים נוספים שמומחים יכולים לייצר בפלטפורמה, עשוי להיות משמעותי לטווח הרחוק. "הבנו שיש לנו כאן הזדמנות של ממש לייצר מהפכה שיכולה להיטיב עם חייהם של מאות מיליוני אנשים".

"ברגעי חירום אנו עלולים לחוות חרדה. רי"ל היא ערכת עזרה ראשונה נפשית חיונית לכל אחד ואחת מאיתנו. זו לא רק אפליקציה, זו מהפכה שמספקת כלים לחוסן נפשי בצורה דיגיטלית, נוחה וחדשנית", מסכמת טל רוזין, מנהלת תוכן ושותפויות בקואליציה הישראלית לטראומה. "המשמעות היא שכל אחד יכול לקבל תמיכה ראשונית מיידית ויעילה, בכל זמן ובכל מקום. כחברה בריאה זהו צורך הכרחי עבור כולנו, וכעת מאגר החוסן שפותח על ידי מיטב המומחים יהיה זמין ונגיש עבור כולם".

לחצו כאן לכניסה לאתר המיזם