חיבורים, Connections (צילום: צילום מסך)
חיבורים, Connections|צילום: צילום מסך

אולי יצא לכם להיתקל בו בימים האחרונים בטוויטר או שגם אתם התמכרתם, אבל המשחק "חיבורים", גרסה עברית של משחק המילים הפופולרי של הניו יורק טיימס, "Connections", מתחיל לתפוס תאוצה בישראל.

במה בעצם מדובר? אתם מקבלים לוח של 16 מילים, שמורכב מ-4 קבוצות - כל אחת בת 4 מילים, שיש ביניהן קשר מסוים. כאשר אתם מסמנים 4 מילים שלדעתכם קשורות זו לזו, אתם לוחצים על Submit ומגלים אם צדקתם. אם צדקתם ב-3 מתוך 4 המילים, תקבלו הודעה – one away, כלומר תדעו שאתם בכיוון, אך לא תדעו אילו 3 מילים מבין ה-4 שסימנתם, אכן קשורות זו לזו.

 

ל-4 קבוצות המילים יש דרגות קושי שונות, כאשר הצהוב הוא הפשוט ביותר, אחריו ירוק, ואז כחול ולבסוף סגול. אם צדקתם במילים שבחרתם – תוכלו לראות את הקשר ביניהן. זה יכול להיות דברים יותר בסיסיים כמו מילים נרדפות למשהו מסוים, סוגים של קטגוריה (למשל שמות דגים, שמות מאכלים, שמות מלכים, שמות ספרים) ועד למילים שהמשותף ביניהן הוא שהן מופיעות או יכולות להופיע לפני מילה מסוימת.

לכל משחק, שעולה פעם ביום, כמו משחק המילים הפופולרי וורדל (שגם הוא שייך לניו יורק טיימס וקיים בשלל גרסאות נוספות באנגלית ובעברית), יש פיתרון אחד. אם תשחקו במשחק של הניו יורק טיימס, תוכלו להיפסל עד 4 פעמים (כלומר אתם צריכים למצוא את כל קבוצות המילים עם 3 טעויות בלבד), אולם בגרסאות אחרות, אין הגבלה על מספר הפסילות. לאחר שהגולשים מסיימים את המשחק, הם יכולים לשתף את התוצאה שלהם ברשתות החברתיות, שמראה בעצם (לפי הצבעים) עד כמה מהר הם פתרו את המשחק, מבלי לחשוף מה היו המילים כמובן.

מה שמיוחד בחיבורים הוא שכל אחד יכול ליצור בעצמו את החידה, וכך גולשים ישראלים שהתמכרו ל"לחיבורים" החלו לפרסם גרסאות יומיות בעברית של המשחק ברשת, בעיקר בטוויטר כאמור. אחד מהבולטים שבהם הוא דור סער-מן, שאחריו עוקבים 18 אלף איש בטוויטר, שפרסם עד עכשיו 23 משחקים.

בשיחה עם mako, מסביר סער-מן למה לדעתו המשחק הזה תופס עכשיו: "מהסיבה שכולם משחקים גם וורדל וסמנטל ועושים תשחצים ותשבצי היגיון ועונים על 20 שאלות, זה כיף לפצח משהו. במקרה של חיבורים אתה מקבל גם מענה די מידי של הצלחה, שגם חוזרת כפול 4, אז משהו במבנה ממש כייפי, אם כי אני יותר נהנה ליצור את החידות מלפתור אותן".

הוא מעריך שמדובר בכמה מאות אנשים מדי יום כרגע בטוויטר ישראל שפותרים את החידות, אבל "זה מתרחב מדי יום".

כמה זמן אתה משקיע בזה?

סער-מן: "בלפתור חידת חיבורים אני בדרך כלל לא משקיע יותר מ4-5 דקות - או שאני פותר בקלות, ואם זה קשה נורא, אז עובר לניחושים. זה עוד יתרון במשחק אגב, שבסוף אפשר גם לפתור עם ניחוש. זה סוג של כישלון כמובן, אבל עדיין נחשפת התשובה.

"כדי ליצור חידת חיבורים קשה לי לומר כמה זמן אני משקיע, כי אני עובד עליהן לאורך היום. ברגע שיש לי רעיון אני כותב אותו בטיוטה בפלאפון, ואחרי שיש לי רביעייה אני מעלה. יש לי גם פור מסוים של 8-9 חידות קדימה ששמורות אצלי עד שהן עולות לטוויטר".

אתה חושב שלפעמים זה יוצא קשה מדי? או לחילופין קל מדי?

"ברור שלפעמים זה קשה מדי ולפעמים זה קל מדי, כולל החידות שאני עצמי כותב. אבל בסוף עושים את זה בשביל הכיף. אז לפעמים קצת קשה ולפעמים קצת קל. העיקר שיהיה משהו מהנה בתהליך. אני מקווה שכשפותרים את החיבורים שלי נהנים מהקטגוריות, בסוף אני יודע שמבחינתי זה מה שקובע - כמה הקטגוריות מגניבות, מקוריות ויפות, אבל לא מתחכמות מדי".

על איזו קטגוריה קיבלת תגובות יוצאות דופן?

"אני חושב שככלל חידה מספר 19 נחשבה לאהובה מאוד. קיבלתי עליה המון תגובות טובות ואנשים מאד אהבו את הקטגוריות".

כך זה נראה לפני:

ויש לו גם כמה המלצות על משתמשים שמפרסמים חיבורים מוצלחים, בהם אדוה קיזלשטיין, mubutu, Amitna87,amitl13,JuditWelber ונטע חוטר.

"אגב, חיבורים גם תפסה במשפחה שלנו", מציין סער-מן. "אמא שלי, ואחי יחד עם אשתו וגם אני כמובן, שולחים כל הזמן אחד לשני בקבוצה המשפחתית חידות כאלה".

את הטרנד הביא לרשת הישראלית אחי רז, שיצר אתר של חיבורים, שבו הוא מרכז את כל החידונים שהוא יוצר, שמשותפים גם בטוויטר מדי יום. "כבר כמה שנים שאני מכור לשעשועון הבריטי Only Connect, אליו הגעתי בעקבות המלצה של חבר טוב", הוא מספר ל-mako כיצד הכול התחיל. "קונקשנז שעלה בניו יורק טיימס בשנה שעברה, הוא למעשה אדפטציה מוצלחת וקלילה יותר שמנגישה יפה את אחד השלבים בתוכנית.

"לפני חודשיים חשבתי שיהיה נחמד לעשות גרסה עברית ומצאתי פלטפורמה שמאפשרת לבנות מהדורות תוצרת בית, והתחלתי להריץ את זה בהתחלה בין חברים ובבלוסקיי ולאחר מכן גם בטוויטר ובאתר, שבו אפשר למצוא את מהדורות העבר והוראות הפעלה. התפתחה סביב המשחק קהילה של יוצרים ושחקנים קבועים, וזה סופר משמח. כרגע יש לכל מהדורה שלי כבר קרוב לאלף פותרים ביום הראשון, אבל נראה לי שיש לזה פוטנציאל הרבה יותר גדול, כי כשהוא עשוי טוב, יש למשחק הזה שילוב ממכר של פיתרון יחסית מהיר עם קצת 'אההה, נחמד מה שעשית פה'. וזה סוד הקסם!".