תוך פחות משנה: תביעת הגבלים עסקיים רביעית נגד גוגל בארה"ב - והפעם סביב חנות האפליקציות. 37 תובעים כלליים משתי המפלגות התאגדו והגישו אתמול (רביעי) את כתב התביעה, בו הם טוענים כי החברה חנקה כל סיכוי לתחרות עם חנות האפליקציות שלה למכשירי אנדרואיד, Google Play Store.
לפי כתב התביעה, גוגל לא מותירה למפתחים ברירה אלא להשתמש בשירותי ההפצה שלה כדי להגיע לצרכנים – ולאחר מכן היא גובה עמלה של עד 30 אחוזים עבור כל רכישה. עוד עולה בתביעה כי גוגל שילמה לסמסונג כדי להבטיח שלא תפתח חנות אפליקציות משלה, וכי היא "שיחדה" מפתחים כדי שלא ילכו בצעדי אפיק גיימס, יצרנית פורטנייט. לפני כשנה, יצרנית פורטנייט הפיצה את המשחק מחוץ לחנויות של גוגל ואפל כצעד מחאה נגד העממלמות הגבוהות, ואף תבעה את שתי החברות.
"גוגל הייתה שומר הסף של האינטרנט במשך שנים רבות, אך לאחרונה היא הפכה גם לשומר הסף של המכשירים הדיגיטליים שלנו", אמרה התובעת הכללית של מדינת ניו יורק, לטישה ג'יימס, שמובילה את התביעה. "כתוצאה מכך, כולנו משלמים יותר עבור התוכנות שנחנו משתמשים בהן בכל יום".
בתגובה, גוגל השיבה שהתביעה מוטעית – בכך שהיא מגבילה את ההסתכלות על חנויות האפליקציות למכשירי אנדרואיד בלבד, ומתעלמת מהעובדה שגוגל מתחרה באפל. "אנחנו לא מטילים את אותן המגבלות שיש במערכות הפעלה אחרות. זה מוזר שקבוצה של תובעים כלליים בוחרת לתקוף מערכת שמספקת יותר חופש ובחירה ביחס למערכות הפעלה אחרות", נכתב. ואכן, בניגוד לאפל, גוגל מאפשרת להתקין אפליקציות באנדרואיד מחוץ לחנות האפליקציות.
שוק האפליקציות למובייל רשם שגשוג בולט בשנת 2020. לפי אפליקציית App Annie, המחזור של מכירות אפליקציות ומינויים הגיע ל-143 מיליארד דולר בשנת הקורונה, ובכך עלה בכ-20 אחוזים ביחס לשנה שעברה. בהתאם, בשנה האחרונה גוגל ואפל מרגישות את נחת זרועם של הרגולטורים ברחבי העולם; אלה טוענים שהעמלות והחוקים המסובכים של חנויות האפליקציות מקשים על המפתחים, שנאלצים להעביר את הנטל למשתמשים. בחודש מרץ האחרון, גוגל הלכה בעקבותיה של אפל והפחיתה את עמלות המפתחים, כך שהם ישלמו עמלה של 15 אחוז בלבד על המיליון הראשון בהכנסות ממכירות. אפל הכריזה על הצעד בנובמבר 2020, אך הוא תקף רק למפתחים שמחזורם קטן ממיליון דולר בשנה.
מלבד התביעה שהוגשה אתמול, גוגל מתמודדת עם 3 תביעות הגבלים העסקיים שהוגשו בשנה האחרונה. באוקטובר 2020, משרד המשפטים האמריקני ו-11 תובעים כלליים הגישו תביעה נגד החברה, בטענה שהיא מקיימת מונופול בתחום החיפוש ומשלמת מיליארדרים לאפל בשנה כדי שתמשיך להציע את מנוע החיפוש שלה כברירת מחדל. בדצמבר 2020 הוגשו שתי תביעות הגבלים נוספות, הפעם בהובלת התובעים הכלליים. ב-16 בדצמבר, 10 תובעים כלליים רפובליקנים תבעו את גוגל על עסקי הפרסומות שלה וטענו שהגיעה להסכם אי-תחרות עם גוגל. יום לאחר מכן הוגשה תביעה דו-מפלגתית עם 38 תובעים כלליים, גם היא בהובלתה של לטישה ג'יימס, שנשענה על התביעה של משרד המשפטים ועסקה בעסקי החיפוש והפרסומות של גוגל.