אתר הקמעונאות טימו הפך בחודשים האחרונים מאתר סיני שמוכר דברים במחיר מצחיק לאפליקציה מספר אחת בישראל וארה"ב, גם באנדרואיד וגם באפלסטור. למרות הסכנות הרבות שכבר כתבנו עליהם, נראה שהישראלים לא נרתעים מלרכוש בענקית הסינית שמאיימת להדיח את עלי אקספרס.
טימו ידועה בתור אפליקציה שמוכרת כמעט כל מוצר בעולם במחיר הפסד. על פי הערכות, היא מפסידה כ-30 דולר על כל מוצר והמודל העסקי שלה לא ממש ברור. על פי החברה, הם בעצם חוסכים את העמלה שבין המוכר לצרכן ובכך יכולים להציע מחירים אטרקטיביים. הבעיה היא שכאשר המוכרים נמצאים רק בסין ואין עליהם באמת פיקוח, קשה להבטיח שהמוצרים יהיו טובים או אמינים. גולשים רבים מתלוננים על איכות המוצר שקיבלו, וישנם לא מעט שטענו שפרטי כרטיס האשראי שלהם נגנב בעקבות הקנייה באתר.
כמובן שאסור לזלזל גם בפרטים האישיים שהאפליקציה שואבת מהסמארטפונים שלנו. למרות שהאפליקציה נמצאת באפסטור ובחנות האפליקציות של גוגל ועל כן עומדת בסטנדרטים של שתי החברות, היא שואבת מידע רב מהמכשירים, ובין היתר היא מבקשת שם, כתובת ומספר טלפון, וכן כל פרט נוסף עליכם כמו יום הולדת, תמונה ופרופילים ברשתות החברתיות. הם גם אוספים עליכם מידע נוסף ממקורות צד שלישי, כולל מוכרי טימו, רשומות ציבוריות, מדיה חברתית, סוחרי נתונים, סוכנויות ושותפי שיווק. כל אותם פרטים בסופו של דבר מגיעים לממשל הסיני.
ה-Better Business Bureau, ארגון פרטי אשר בודק תלונות צרכנים בארה"ב, טוען שהוגשו כמעט 1,600 תלונות נגד טימו רק בשנה האחרונה והעניק לאתר ציון של C+ עם 2.49 כוכבים מתוך 5 בלבד. בחודש ספטמבר הוגשה תביעה ייצוגית בניו יורק נגד טימו בטענה שהיא נכשלה להגן על הפרטים האישיים והפיננסים של המשתמשים בדליפת מידע. על פי התביעה, "טימו מאפשרת גניבה רחבה ומערכתית של מידע אישי".
כעת נראה שיש סיבה קלה לאופטימיות בנושא. דובר של טימו אישר דיווח מהתקשורת הסינית לפיו חברת האם שלה, פינדואודואו (pinduoduo), עומדת להכניס לפלטפורמה מוכרים מארה"ב ואירופה. עם זאת, הדובר סייג: "רבים מהפרטים העסקיים עדיין בתהליך גיבוש".
המהלך יאפשר לאיחוד האירופי ולרשויות בארה"ב יותר פיקוח על המוכרים, ולקונים תיפתח האפשרות למצוא אופציות למוכרים שניתן לפנות אליהם - מה שיבטיח קנייה מעט יותר בטוחה באתר.
נכון לעכשיו, חברת המחקר Marketplace Pulse מעריכה שלטימו יש יותר מ-100,000 סוחרים המבוססים בסין ומוכרים סחורות בפלטפורמה שלה. מפעלים פועלים כסוחרים ושולחים את המוצרים שלהם למחסני טימו בסין, אשר נמסרים לאחר מכן ישירות לצרכנים בארה"ב ובמדינות אחרות, כולל ישראל.
בנוסף לבעיות האבטחה של טימו, חשוב לציין גם דיווחים על כך שהמוצרים מיוצרים בתנאי עבדות וכי הסוחרים נדרשים להוריד מחירים, עד לרמה שהם לא מרוויחים כלל.
אם החלטתם בכל זאת לקנות מוצרים בטימו, הנה כמה טיפים שאתם יכולים ליישם כדי להיזהר מתרמיות:
- היזהרו ממוצרים שטובים מדי מכדי להיות אמיתיים. לדוגמה, אם אתם נתקלים במכשיר אלקטרוני שמחירו נמוך משמעותית משווי השוק שלו, אבל הוא טוען שיש לו תכונות ברמה הגבוהה ביותר המשתווים למותגים מבוססים, אתם עלולים למצוא את עצמכם עם מכשיר שעשוי מחלקים מזויפים.
- מוצרים שאין להם ביקורות, מעט מאוד ביקורות או ביקורות חיוביות מזויפות. מוצר ללא ביקורות או עם משוב דליל צריך להיות דגל אדום. בנוסף, היזהרו מביקורות שנשמעות כלליות או חיוביות מדי ללא פרטים ספציפיים על המוצר. ניתן ליצור ביקורות מזויפות כדי להגביר את אמינות המוצר, אז חפשו תמיד משוב אמיתי ומפורט.
- מוכרים בעלי מוניטין גרוע בטימו או באתרים אחרים. לפני ביצוע רכישה, מומלץ לבדוק את הביקורות והדירוג של המוכר. הימנעו מקנייה ממוכרים שיש להם היסטוריה של משובים שליליים, מחלוקות לא פתורות או בעיות דומות המבוססות על משוב לקוחות על טימו.
- מוכרים שמבקשים ממכם לשלם מחוץ לפלטפורמת טימו. אחד הדגלים האדומים העיקריים הוא כאשר מוכר מנחה אותכם לבצע תשלומים מחוץ לפלטפורמה. פעולה זו עלולה לחשוף אותכם להונאות מכיוון שאתם מאבדים את ההגנה והערבויות שמציעה טימו.
- מוכרים המבקשים מכם למסור מידע אישי שאינו הכרחי להשלמת הרכישה. היזהר אם מוכר מבקש פרטים אישיים שאינם נדרשים בדרך כלל לעסקה, כגון מספר תעודת זהות או אפילו פרטי בנק. שיתוף פרטים כאלה עלול לחשוף אותכם לגניבת זהות או לפעילויות הונאה אחרות.
- נסו לא להשתמש באשראי. יש לכם חשבון פייפאל או אפל פיי/גוגל וולט? כדאי לכם להשתמש בו ולא לתת את פרטי האשראי.
@kitkatgao Replying to @Broke[n]BoyJB I personally have never experienced any issues and don’t know anyone who have. But I always use applepay! #greenscreen #temu #temuscam #applepay ♬ original sound - Katrina Gao