בעודו מתנשף ורץ במהרה בשדה תעופה בסין, כוכב הרשת יוחנן טווינה חשף בפני קהל העוקבים שלו שהוא בורח מהמדינה הקומוניסטית לאחר שנחסם מטיקטוק בזמן שהותו. "הממשלה הסינית חסמו לי את האפליקציה, את טיקטוק", סיפר בפאניקה לעוקביו. למרבה האירוניה, מתברר שטיקטוק, שנמצאת בבעלות סינית, בכלל לא מותרת לשימוש בסין. ייתכן שהדבר מאשר חששות רבים סביב ביטחון מידע, שהובילו גם לחסימתה והגבלות שונות במדינות בכל רחבי העולם.

כידוע, בארה"ב נחתם צו נשיאותי המורה לבייטדאנס, חברת האם של טיקטוק, למכור אותה לבעלים אמריקאים, לולא תחסם להורדה במדינה. ארה"ב מהווה את חוד החנית במלחמה נגד האפליקציה, ובמדינות מערביית רבות בעולם מעלים חשש לגבי השימוש שעלול לעשות הממשל הסיני לכאורה במידע האישי של המשתמשים. 

בחזרה לסיפורו של כוכב הרשת הישראלי, לאחר שנפש בסין במשך שבועיים, יוחנן טווינה (300K) סיפר לעוקביו: "מי שלא יודע, אסור להעלות טיקטוקים בסין, אין טיקטוק בסין למרות שהיא פלטפורמה סינית. קניתי VPN, והעליתי טיקטוק 'ולוג סין'. 10 דקות אחרי זה, נסגרה לי האפליקציה". שירות ה-VPN שרכש טווינה היה אמור לאפשר לו לגלוש "מחוץ לסין", לכאורה.

"אני אומר לעצמי, 'אמאל'ה, מה זה?'. פתאום לא עבדה לי האפליקציה. לעמוד השני שלי יכולתי להעלות סרטון, אבל לעמוד הראשי שלי? משהו לא עובד", הוא אמר ותהה האם ייתכן שהעלה תוכן פוגעני כלשהו ולכן נחסם. "אולי העליתי משהו נגד הממשלה, איזה פחד, אני בורח ליפן", אמר רגע לפני שנכנס למטוס בדרכו ליפן ובירך את הדיילים לשלום.

@yochanan_twina

נתראה ביפן

♬ original sound - Yochanan Hamushlam

הסרטון, שהצליח לצבור כ- 30 אלף לייקים ויותר מ-180 אלף צפיות בתוך 24 שעות, הצליח גם לעורר לא מעט סימני שאלה בקרב הגולשים, שלא הבינו האם טווינה צוחק או שהוא באמת מנסה להימלט מהמדינה. "הוא פשוט טס ליפן בגלל שלא עבד לו הטיקטוק", אחד הגולשים כתב בהומור. אחרים אפילו ניצלו את המומנט כדי לציין שטווינה נכנס לכאסח עם עוד מדינה מהמזרח הרחוק, זאת לאחר שכבר הצליח להיכנס בעבר לכאסח הן עם האומה האינדונזית והן עם האומה הפיליפינית. "עכשיו גם יש לך כאסח עם סין", כתב אחד הגולשים בהומור.

בין אם טווינה אמר את הדברים בהומור או שהוא באמת הביע פאניקה שמא העלה משהו שנוגד את חוקי המדינה שידועה בצנזורה הקשה שלה, הסיפור של טיקטוק בסין הוא מורכב. 

למעשה טיקטוק מעולם לא אושרה לשימוש בתוך סין עצמה, כך לפי עדותו של מנכ"ל טיקטוק שו זי צ'ו בפני המחוקקים בארה"ב. ומה יש לסינים במקום? במקום טיקטוק, מוצעת אפליקציית Douyin, בעלת מנגנון דומה שעונה על קודי הצנזורה הנוקשים של בייג'ינג. טיקטוק הפסיקה את פעילותה גם כן בהונג קונג אחרי שחוק הביטחון הלאומי הסיני הוחל גם שם. גם במדינות כמו הודו, נפאל ואפגניסטן האפליקציה חסומה לשימוש ממגוון סיבות, והבולטת מביניהן היא חששות אבטחה ופרטיות.

כידוע, רוב הרשתות החברתיות שאנחנו מכירים (פייסבוק, אינסטגרם, סנאפצ'אט, יוטיוב) אוספות עלינו מידע, בין אם לצורך התאמת תוכן רלוונטי אלינו או כדי להציג לנו מודעות ממומנות. גם טיקטוק אוספת עלינו מידע, אך בניגוד לשאר הרשתות החברתיות שצוינו פה, טיקטוק היא היחידה שלא נמצאת בבעלות אמריקאית ולכן במשך שנים נוכח החשש סביב ריגול סיני דרך הרשת החברתית הפופולרית.

לצד הצו הנשיאותי, בארה"ב הרשויות הורו על הסרת האפליקציה ממכשירים פדרליים בעקבות חששות הנוגעות לביטחון מידע, ולמעלה מחצי מהמדינות בארה"ב אסרו על השימוש באפליקציה ממכשירים סלולריים של נבחרי ציבור. עוד מדינות כמו צרפת, אוסטרליה, קנדה, הולנד, נורבגיה ובריטניה הטילו הגבלות כאלו ואחרות על השימוש באפליקציה.

כבר שנים שפוליטיקאים מכל קצוות הספקטרום הפוליטי מנסים ליצור רגולציות כאלו ואחרות על טיקטוק בעקבות כל החששות הנוגעות לביטחון המידע באפליקציה. מי שפתח במאבק הזה היה נשיא ארה"ב לשעבר והמועמד במירוץ הנוכחי לנשיאות, דונלד טראמפ, שהתנגד חריפות לרשת החברתית בתקופת נשיאותו ואף ניסה לאסור עליה לשימוש. מאז כזכור הוא התקפל, ואפילו פתח חשבון טיקטוק בחודש יוני האחרון כחלק מקמפיין הבחירות שלו.

בכל מקרה, עושה רושם שהכאסח החדש עם סין לא מעסיק את יוחנן טווינה יותר מדי,  מכיוון שיום לאחר מכן הוא העלה סרטון שבו הוא מפלרטט עם גבר סיני אקראי.

@yochanan_twina

הוא רץ אחרי המונית שלו הוא לא נורמלי

♬ original sound - Yochanan Hamushlam

כאמור טווינה הספיק להסתכסך עם מספר אומות מהמזרח הרחוק בשנה האחרונה. בחודש דצמבר האחרון הוא נכנס לכאסח עם מאות אלפי אינדונזים זועמים לאחר שלעג לכאורה לצורת האף האינדונזית בסרטון שבו הוא הגיב לאנטישמיות שעלתה מצד הקהל האינדונזי. בחודש מרץ האחרון הוא גם הספיק להיכנס לסקנדל עם האומה הפיליפינית לאחר שפרסם פוסט לרגל חג הפורים בו הוא שיתף תמונה שלו לבוש בפיג'מה עם הדפס של "הלו קיטי", ועל גבי הפוסט כתב "התחפשתי לקטינה פיליפינית עם בעיות כספיות, מה איתכם?". אמנם הפעם לא ברור אם טווינה נכנס לכאסח רשמי עם הרשויות הסיניות, אבל בהסתמך על רקורד העבר - לא נופתע אם כן.