האיחוד האירופי ממשיך לעשות שרירים לחברות הטכנולוגיה - וכעת זה בא לידי ביטוי בקנסות של מיליארדי יורו. אפל הפסידה היום במאבקה נגד הוראת הרגולטורים לתחרות באיחוד האירופי, ותצטרך לשלם 13 מיליארד יורו (14.4 מיליארד דולר) במיסים לאירלנד כחלק מהמאבק של האיחוד האירופי נגד הטבות מס בין מדינות האיחוד האירופי לחברות בינלאומיות.

הנציבות האירופית הוציאה את הצו ב-2016, ואמרה שיצרנית האייפון נהנתה משתי פסיקות מס איריות במשך יותר משני עשורים באופן שהפחית באופן מלאכותי את נטל המס שלה עד ל-0.005% ב-2014. אפל טענה מנגד כי צו המס של האיחוד האירופי נוגד את המציאות והשכל הישר. אירלנד, ששיעורי המס הנמוכים שלה עזרו לה למשוך חברות טכנולוגיה ענקיות לשטחה לאורך השנים, ערערה גם היא על פסיקת האיחוד האירופי. בית המשפט לצדק של האיחוד האירופי צידד בראש ההגבלים העסקיים, מרגרת' וסטגר: "בית המשפט לצדק נותן פסק דין סופי בעניין ומאשר את החלטת הנציבות האירופית משנת 2016: אירלנד העניקה לאפל סיוע בלתי חוקי שיש להחזיר", קבעו השופטים.

אפל (צילום: StockStudio, ShutterStock)
צילום: StockStudio, ShutterStock

אפל הביעה אכזבה מפסק הדין: "הנציבות האירופית מנסה לשנות רטרואקטיבית את הכללים ולהתעלם מכך שכפי שנדרש בחוק המס הבינלאומי, ההכנסה שלנו כבר הייתה כפופה למסים בארה"ב", מסרה החברה. פסק הדין הוא סופי ולא ניתן לערער עליו.

אבל אפל ממש לא לבד. גוגל, שגם לה יש משרדים באירלנד, הפסידה היום בערעור משלה על קנס של 2.42 מיליארד אירו (2.7 מיליארד דולר) שהוטל על ידי הרגולטורים להגבלים עסקיים באיחוד האירופי לפני שבע שנים, אחד משלושת הקנסות הכי כבדים שהוטלו על החברה בגין שימוש בשיטות אנטי-תחרותיות שונות.

הנציבות האירופית קנסה את מנוע החיפוש האינטרנטי הפופולרי ביותר בעולם בשנת 2017 על שימוש בשירות השוואת מחירים משלה כדי להשיג יתרון לא הוגן על פני יריבות אירופיות קטנות יותר. בית דין בערכאה נמוכה יותר אישר את החלטת רשות אכיפת התחרות באיחוד האירופי בשנת 2021, מה שגרם לגוגל לערער לבית המשפט לצדק של האיחוד האירופי בלוקסמבורג.

השופטים ציינו כי חוק האיחוד האירופי אינו מעניש על קיומה של עמדה דומיננטית, אלא על ניצולה לרעה. גוגל ספגה 8.25 מיליארד יורו בקנסות של הגבלים עסקיים באיחוד האירופי בעשור האחרון, וערערה על שני פסקי דין הנוגעים למערכת ההפעלה שלה למכשירי אנדרואיד ושירות הפרסום של AdSense. בנוסף, היא גם נלחמת באישומי הגבלים עסקיים של האיחוד האירופי שפורסמו בשנה שעברה, שעלולים לאלץ אותה למכור חלק מעסקי ה-Adtech הרווחיים שלה לאחר שהרגולטורים האשימו אותה בהעדפה של שירותי הפרסום שלה.

דובר Google מסר: "אנחנו מאוכזבים מהחלטת בית המשפט. פסק הדין מתייחס לכמה עובדות מאוד ספציפיות. ביצענו שינויים עוד בשנת 2017 כדי לעמוד בהחלטת הנציבות האירופית. הגישה שלנו הצליחה במשך יותר משבע שנים, ויצרה מיליארדי קליקים עבור יותר מ-800 שירותי השוואת קניות".

כמובן שאירופה היא לא הבעיה המשפטית היחידה של גוגל. משפט שני של החברה בגין עבירה על חוקי התחרות בראשות משרד המשפטים האמריקני החל אתמול, כאשר שופט פדרלי בווירג'יניה שמע את הצהרות הפתיחה ודן בשאלה האם ענקית הטכנולוגיה יצרה מונופול בלתי חוקי בתעשיית הפרסום הדיגיטלי. למקרה עשויות להיות השלכות מרחיקות לכת על מקור ההכנסה העיקרי של גוגל, כמו גם על תעשיית הטכנולוגיה ובעלי אתרים.

חיפוש גוגל (צילום: Evan Lorne, shutterstock)
חיפוש גוגל|צילום: Evan Lorne, shutterstock

המשפט הוא תביעת ההגבלים העסקיים הגדולה השנייה נגד גוגל, לאחר שהחברה הפסידה בתיק משמעותי בחודש שעבר שקבע שהחברה יצרה מונופול בלתי חוקי בתעשיית החיפוש ברשת. שלא כמו במשפט ההוא, משרד המשפטים מחפש פתרונות פרקטיים במשפט השני, כאלה שיאלצו את גוגל לפרק חלקים מעסקיה ולבטל חלק מטכנולוגיית הפרסום שלה ועלולים לשנות את הצורה שבה אנחנו מחפשים דברים ברשת.