משבר השבבים מעמיק את פגיעתו בתעשיית הסמארטפונים, כך מדווחים הבוקר (שלישי) ב"וול סטריט ג'ורנל", כשהצרכנים צפויים לספוג עליות מחיר משמעותיות לראשונה מזה שנים. לפי הדיווח, רבות מיצרניות הסמארטפונים נאלצו להאט את קצב הייצור ולדחות השקות של מכשירים חדשים – וזאת דווקא אחרי הפתיחה המוצלחת של שנת 2021. הסיבה: הרכיבים החשובים מוזמנים כחצי שנה מראש, והמלאים הולכים ומדלדלים.
לפי חברת חקר השוק Counterpoint, ברבעון הראשון של שנת 2021 חלה עלייה של 20 אחוזים בייצור סמארטפונים ביחס לתקופה המקבילה אשתקד, ו-4 אחוזים ביחס לתקופה המקבילה בשנת 2019. זאת, ככל הנראה, הודות לחיסונים ולעלייה בהוצאה הפרטית.
למרות זאת, הרבעון השני לא צפוי לשמור על אותה מגמת עלייה: לפי האנליסטים, היקף הייצור צפוי לרדת בכ-10 אחוזים – למרות שבשנים עברו, לפני שנגיף הקורונה פרץ לחיינו, הרבעון השני היה דווקא חזק יותר מהראשון. וגם התחזיות להמשך לא אופטימיות במיוחד: ב-Counterpoint מעריכים שחברות הסמארטפונים יוציאו משעריהן כ-771 מיליון יחידות מיוני ועד דצמבר, עלייה של 1.3 בלבד ביחס לשנה שעברה.
למה זה קורה? רוב החברות מתקשות להשיג מגוון רחב של מוליכים למחצה, וביניהם שבבי דור חמישי (5G) ומעבדים. אם הלו"ז התקין להמתנה לשבבים נע בין 12 ל-14 שבועות, הרי שבחודש יוני המתינו היצרניות לא פחות מ-19 שבועות בממוצע.
את ההשלכות סופגים אנחנו, הצרכנים: לפי Strategy Analytics, מחירי הסמארטפונים מסביב לעולם עלו בכ-5 אחוזים בין אפריל ליוני – לעומת 2 אחוזים בלבד בממוצע בשנים קודמות. שיאומי הסינית, שרק לאחרונה עלתה למקום השני בעולם, העלתה את מחירו של Redmi Note 10 בהודו בכ-8 אחוזים, מ-161 דולר ל-174 דולר. וזה מבלי לדבר על הדחייה בהשקות מכשירים: מכשיר הדגל האחרון שלה, Mi 11 Ultra, נחשף בחודש אפריל - ועדיין לא ממש זמין לרכישה בשום מקום חוץ מסין מלבד הודו, שם הוא הושק בסוף החודש.
אפילו ענקית הטכנולוגיה סמסונג, ששולטת ביד רמה בשוק הסלולר וייצרה כ-77 מיליון מכשירים ברבעון הראשון של השנה, כבר הודיעה על ירידה צפוייה של 20 אחוזים בייצור. דווקא אפל, שניצבת במקום השלישי בעולם, הצליחה לצמצם ככל האפשר את חשיפתה למשבר השבבים.