מערכת המשפט של איראן גזרה אתמול (שבת) 12 שנות מאסר במצטבר על בלוגר איראני בשם חוסיין שנבהזאדה שנעצר בחודש יוני לאחר שפרסם ציוץ תגובה למנהיג העליון של המדינה, עלי חמינאי. הציוץ עצמו הכיל בסך הכול נקודה, אבל הפך לוויראלי יותר מהציוץ המקורי של חמינאי.

שנבהזאדה פרסם את הציוץ המדובר בחודש מאי בצעד שנראה תמים ואולי אפילו בטעות, אך נעצר מספר שבועות לאחר מכן, לאחר שתשובתו עשתה "ראטיו" (מונח מעולמות הטוויטר המתייחס למצב בו תגובה לציוץ מקבלת יותר לייקים מהציוץ המקורי) ומשכה תשומת לב רחבה. צו המעצר הזמני שלו הוארך ביולי בחודש נוסף.

ב-31 באוגוסט עורך דינו הודיע ​​שהוא נידון ל-12 שנות מאסר בסך הכל בגין האשמות מזויפות המופנות בדרך כלל על ידי מערכת המשפט של הרפובליקה האסלאמית נגד פעילים במטרה להשאיר אותם בכלא לתקופות ארוכות ולהפחיד אחרים.

שנבהזאדה, הידוע בביקורת ובנוכחות שלו ברשתות החברתיות, נידון לחמש שנות מאסר בגין "פעילות תעמולה פרו-ישראלית", ארבע שנים בגין "העלבת קדושת האסלאם", שנתיים בגין "הפצת שקר" ברשתות החברתיות, וכן שנה אחת על "פעילות תעמולה נגד המשטר", מסר עורך דינו אמיר רייסיאן לעיתון הרפורמיסטי שארג בשבת.

לטענת עורך דינו, הרשות השופטת לא סיפקה כל ראיה להוכחה כי הנאשם ביצע "פעילות תעמולה פרו-ישראלית", ורייסיאן טוען שכתב האישום הוגש נגדו על סמך "שיחות פרטיות שלו ברשת". לגבי ההאשמות האחרות, אמר רייסיאן כי בית המשפט ציטט את תמיכתו באסירים פוליטיים אחרים לאחר שזה הציג את מצבה של המדינה באופן שלילי, השתמש בהאשטאג "לא להוצאות להורג", תמך בהסרת החובה ללבוש חיג'אב, יצר אווירה תקשורתית שלילית נגד הבחירות באיראן והביע שמחה על מותו של נשיא איראן לשעבר, אברהים ראיסי, כראיה. עורך דינו אמר כי ישקול לערער על גזר הדין לאחר שידון בו עם מרשו בכלא.

זמן קצר לאחר מעצרו בחודש מאי, חשבון ה-X, טוויטר לשעבר, של שנבהזאדה הושבת, ככל הנראה כדי למנוע שימוש לרעה בו על ידי סוכנויות הביטחון. במקביל שמו הופיע ברשימת הטרנדינג (הנושאים הפופולריים) ברשת החברתית בשפה הפרסית במשך שעות כאשר המשתמשים הדגישו את השפעתו ופרשנותו.

שנבהזאדה נכלא כבר ב-2019 באשמת "העלבת הקדושים ומנהיג הרפובליקה האסלאמית", אך מעצרו הוביל הפעם להאשמות מצד כלי תקשורת הקשורים למשמרות המהפכה, כאשר חלק אפילו טענו כי הוא "סוכן מוסד שנמלט" עם קשרים למודיעין הישראלי והיסטוריה של העלבת דמויות דתיות. עוד טענה שהועלתה ע"י הפרקליטות, הייתה כי שנבהזאדה היה בקשר עם קציני מוסד בכירים ונעצר כשניסה להימלט מהמדינה.

בתגובה להאשמות אלו, משפחתו של שנבהזאדה הפריכה את הטענות כ"בלתי מוצדקות", והדגישה כי הוא תמיד השתמש בזהותו האמיתית ברשתות החברתיות. הם גם ציינו כי האישומים הוגשו רק 24 שעות לאחר מעצרו, מבלי שהייתה לו גישה לעורך דין.

המעצר עורר זעם בקרב הגולשים ברשתות החברתיות, שרבים מהם מקשרים אותו ישירות לתגובה הוויראלית שפרסם שנבהזאדה תחת הציוץ של חמינאי. השחמטאי המפורסם בעולם, גארי קספרוב, אפילו הגיב לחדשות עם נקודה אחת בחשבון ה-X שלו.