ישראל עוברת טלטלה לא פשוטה בתקופה האחרונה, ובימים אלה קשה עוד יותר לייצג את המדינה ברשתות החברתיות.
כשאייל בירם טייל בעולם, הוא פגש לראשונה את התפיסות השליליות שיש לרבים על ישראל. בכל פעם שבה נשאל על המדינה, הוא הרגיש שהוא עומד בפני אתגר משמעותי, מה שהביא אותו לייסד את "ישראליז" (ISRAELis), ארגון ללא מטרות רווח שמטרתו לשפר את תדמיתה הבינלאומית של ישראל – דרך משפיעני רשת ישראלים. ישראליז חושף את סיפוריהם הייחודיים של צעירים ישראלים שונים, אשר בכוחם לחבר בין אנשים בתוך המדינה ובעיקר ביניהם לבין אנשים שונים מרחבי העולם.
"היום, יותר מאי פעם, יש חשיבות לייצר שיח שמציג את החיים בישראל באופן חיובי ברשתות החברתיות, שהפכו מזמן לזירה שהיא מצד אחד מסוכנת, אבל מצד שני מהווה הזדמנות אסטרטגית עבורנו כמדינה", מסביר בירם, המשמש כמנכ"ל הארגון. "ביחד עם המשפיענים שלנו, אנחנו מגיעים למיליוני עוקבים ברחבי העולם, שנחשפים לתוכן המאפשר ללמוד ולראות מקרוב איך נראים החיים בישראל מעיניהם של צעירים. אנחנו מאמינים כי בדרך זו נוצר חיבור עמוק יותר לישראל עצמה", הוא מדגיש.
המשפיענים הפעילים בארגון נבחרו על בסיס שני מדדים מרכזיים - כמות עוקבים ורצונם לתרום לקידום מעמדה הגלובלי של ישראל בעולם. במסגרת עבודתם, הם יוצאים לסיורים בארץ ונפגשים עם מגוון אנשים מהחברה הישראלית, זאת במטרה לתת להם את הפלטפורמה ליצור תוכן אותנטי שמציג את המדינה באור חיובי למיליוני העוקבים שלהם. משרד החוץ מממן 30 אחוזים מפעילות התוכנית, כשהשאר מגיע מחוץ לארץ, בעיקר מקרנות בארצות הברית.
עדיאל כהן הוא אקטיביסט ישראלי ויוצר תוכן ברשתות החברתיות, המתמקד במאבק נגד האנטישמיות ונגד השיח האנטי-ישראלי. הוא סטודנט לתואר ראשון במדעי המדינה והיסטוריה של המזרח התיכון באוניברסיטת תל אביב ומשמש כאחד ממובילי תכנית האולסטארס של ישראליז.
"הבסיס ליצירת תוכן ברמה גבוהה הוא אותנטיות, כי לאנשים היום, במיוחד לדור הצעיר, נמאס לשמוע את אותם מסרים מחברות, ארגונים ומשרדי ממשלה שאין להם פנים. הם רוצים לשמוע סיפור אמיתי, סיפור של בן אדם שבא ומשתף במשהו מהחיים שלו", מסביר כהן.
על מה אתה מספר בסרטונים שלך?
"בתוכן שלי אני מנסה להציג לעוקבים שלי את הזהות ואת המסורת שלי כישראלי, כיהודי וכבן לעדה התימנית. אנשים אוהבים את הסיפורים על המשפחה ועל המנהגים בחגים, בעיקר כי זה חדש והם לא מכירים את הדברים האלה. זה מושך בעיקר חבר'ה לא יהודים שבכלל לא ידעו שיש דבר כזה יהדות תימן. אני מציג את הסיפור האישי שלי ומגיע מנקודת מוצא פרואקטיבית ולא הגנתית. אני לא יוצר תוכן כדי להפריך טענות אנטישמיות, למרות שגם את זה אני עושה. אני פשוט מספר מי אני ועל ידי כך מפריך תוכן שהוא שלילי".
@adielofisrael Proud of my heritage #israel #yemen #jewish #culture #ישראל #תימני #اليمن ♬ Habib Galbi - A-Wa
אילו תגובות אתה מקבל?
"אני מקבל המון אהבה מחבר'ה יהודים ומחבר'ה פרו ישראלים, שממש מודים על זה שיש יוצרי תוכן כמוני שמהווים חזית הגנה כנגד שיח של שנאה ברשת. מבחינת המתנגדים, יש את החבר'ה האנטישמיים, שהם נעים על כל הספקטרום הפוליטי - מימין קיצוני, דרך שמאל קיצוני פרו-פלסטיני ועד ניאו-נאצים שמטיחים בנו האשמות על הכיבוש. הרבה טוענים שאנחנו כובשים לבנים מאירופה ושאין לנו קשר לארץ ישראל, כשמאוד נפוץ להטיח גם האשמות בהקשר של השואה. לפעמים אפילו מאחלים לי למות".
@adielofisrael Replying to @fathima_301 you know who does tho? Jews. #israel #palestine #jewish #jewishtiktok #fyp ♬ Classical Music - Classical Music
מה הסרטון הכי נצפה שלך?
"סרטון מגבול לבנון. צילמתי שם את המנהרות של חיזבאללה אחרי שצה"ל חסם אותן. רואים שם ציורים על החומה ויש המון תקווה לשלום. לדעתי זה מה שתפס את הקהל, מקום שרגילים לחשוב עליו בתור זירת קרב אבל בעצם יש בו המון מקום לתקווה. בטיקטוק הכל יכול להתדרדר מאוד בקלות לפלגנות ולקוטביות, ואני מאוד משתדל לספר מה מייחד אותנו".
במבצע שומר החומות, טיקטוק אף חסמה את חשבונו של כהן, לאחר שהעלה סרטונים על האזעקות בישראל. "העברתי את הפעילות לאינסטגרם, שם יותר קל לדבר על הנושאים האלה וגם לשמור על קשר ישיר עם העוקבים דרך ההודעות הפרטיות. באינסטגרם קצת יותר קל לבנות קהילה ולשמור על קשר עם עוקבים, הטיקטוק גם מקשה על פרסום תכנים 'פוליטיים מדי' לפעמים, אז אני פעיל בשניהם", הוא מספר.
@adielofisrael #stitch with @01.ksamalabyd never again means NEVER AGAIN #israel #palestine #history #indigenous #jewish #ישראל #fyp ♬ Epic Emotional - AShamaluevMusic
האם יותר קשה בימים האחרונים בעקבות המחאה?
"אני משתדל להתרכז באיומים שמשותפים לכולנו, כמו אנטישמיות, שאין לזה צד פוליטי. אם עוד יוצרי תוכן יפעלו כמוני, השיח בטיקטוק יהיה יותר מאחד. רוב התגובות שנוגעות לרפורמה באות מתוך הקהילה היהודית, מאנשים שכן תומכים בישראל ומודאגים מהשינוי או מביעים התנגדות לו. לא ראיתי שינוי בדעת הקהל של אנשים שלא קשורים לישראל, גם לא אצל יוצרי תוכן שהם אנטי-ישראלים".
@adielofisrael I’m not convinced. #israel #palestine #history #politics #indigenous #jewish #fyp ♬ original sound - Adiel Cohen
כהן מספר שהוא נמצא בקשר עם הרבה יוצרי תוכן אחרים שעלו לארץ, ביניהם גם מרגו טויטו, יוצרת תוכן ובעלת הפודקאסט kiss & Tel Aviv, שעלתה מקולורדו ב-2012. הסרטונים שלה עוסקים בצורה מצחיקה בתכנים הקשורים לישראל כמו עלייה ויהדות, וזוכים למיליוני צפיות בטיקטוק ובאינסטגרם.
טויטו, בת 34 מתל אביב, עדיין לא מרגישה כל כך בנוח להתראיין בעברית, והשיחה איתה מתנהלת באנגלית. היא מסבירה כי היא אוהבת לעסוק בתכנים הקשורים לישראל, אך מספרת גם על רגעים לא קלים, כמו למשל אחרי אסונות או פיגועים, שבהם הביקורת נהיית קשה ולעיתים אפילו מכאיבה.
"אסור לתת לפחד משנאה למנוע מאיתנו להופיע ולהיחשף, כי הטרולים תמיד יהיו שם. צריך לזכור שאם נהנים לייצר את התוכן, לאנשים יהיה כיף לצרוך אותו. ההערות המלאות שנאה אכן כואבות וחשוב להכיר בכך, כי לא נהיה קל יותר להתמודד עם זה, אבל כן לומדים להתחזק מפעם לפעם. יש אנשים שפונים אליי כל הזמן ואומרים לי שהתכנים שאני וחבריי מעלים על ישראל נותנים להם את העידוד שהם צריכים בזמנים קשים, וזה מאוד חשוב לי".
@margotexplainsitall Sorry your invitation for Shabbat dinner got lost in the mail Bella, but that’s what happens when you spread anti-Jewish propaganda and lies, putting millions of lives at risk. They’re called the consequences of your actions. Now you’ll have to live with them. #israel ♬ Gods Timing Is always right - Nathaniel
@margotexplainsitall Let’s hope we don’t have to do this again soon, though #i#israelielectionsi#israelamericancouncil ♬ Lo-fi hip hop - NAO-K
מה הם לדעתך הכלים ליצירת תוכן חיובי?
"הכלי הטוב ביותר שלי להישאר חיובית בזמן יצירת תוכן הוא הקהילה שלי. הודות ל-Israel-is, יש לי תמיכה של אנשים אחרים שיודעים בדיוק כמה קשה יכול להיות לדבר על ישראל ברשתות החברתיות. כשמתחשק לנו לוותר, יש לנו אחד את השני כדי להתחזק, לצחוק על הדברים שאנו נתקלים בהם, להתעודד ולהמשיך הלאה. צוות ישראליז מבין שרוב הדור הצעיר נמצא ברשתות החברתיות, ושיש לרשתות כוח בעולם המשתנה והדינמי של היום. רצינו להראות את ישראל האמיתית, עם הנופים, האנשים והטעמים שלה, ולא רק בצורה שהמדיה בחלק מהעולם מציירת".
לצד כל הקשיים עמם טויטו מתמודדת בתור עולה חדשה, היא מדגישה כי היא לא מצטערת על דבר. "ההחלטה לעלות לארץ הייתה ההחלטה הכי טובה שעשיתי", היא מסכמת.