שנת הלימודים האקדמית שתיפתח ברוב מוסדות ההשכלה הגבוהה בשבוע הבא (בחלקם היא נפתחה כבר השבוע) תהיה מאתגרת עבור סטודנטים רבים, שייאלצו לבלות בכיתות בצל האזעקות ולעיתים גם במקביל לשירות מילואים פעיל. להיות סטודנט זה גם ככה לא קל - על אחת כמה וכמה בזמן מלחמה.

קושי נוסף שסטודנטים רבים מתמודדים איתו הוא החיפוש אחר משרת סטודנט. בייחוד במקצועות ההנדסה והמקצועות הטכנולוגיים, ישנה חשיבות רבה לצבירת ניסיון תעסוקתי כבר תוך כדי התואר, וזאת בכדי להגיע לשוק העבודה עם רזומה וקשרים. עם זאת, המשבר שחווה תעשיית ההייטק בשנים האחרונות מקשה על סטודנטים רבים להשתלב בתוכה, ומשרות סטודנט כמעט שאינן נפתחות.

"מכיוון שקשה מאוד להיכנס להייטק אחרי לימודים ויש תחרות כל כך גדולה, מומלץ מאוד לחפש עבודת סטודנט כמה שיותר קרובה לתחום הלימודים כבר בתחילת שנה ב'", אומרת מאיה בוכניק, יועצת קריירה וחיפוש עבודה ומנטורית בדרושים IL מבית יד 2. "סטודנטים בתחילת שנה ב׳ הם המבוקשים ביותר בגלל שכבר יש להם רקע כלשהו מהלימודים, ומצד שני, יש להם גם יתרת לימודים מספיקה כדי שלמעסיק יהיה אינטרס לגייס ולהכשיר אותם".

נשירה מהאקדמיה (אילוסטרציה: dotshock, Shutterstock)
אילוסטרציה|אילוסטרציה: dotshock, Shutterstock

בהשוואה לתקופת הקיץ שלפני שנת הלימודים האקדמית הקודמת, ניתן לראות ירידה של 5.37% בהגשת משרות בתחום ההייטק, מסבירה בוכניק. "ייתכן כי לירידה ברמות ההגשות יש קשר למלחמה – ראשית, פתיחתה של שנת הלימודים האקדמית נדחתה ובעקבותיה סיום הלימודים, המבחנים והפנאי של הסטודנטים לחיפוש משרה. בנוסף, סטודנטים רבים נקראו למילואים במהלך השנה וחובותיהם הלימודיות נדחקו לסוף השנה. כמו כן, ישנם סטודנטים שעדיין נמצאים במילואים ולא פנויים לחפש משרות".

מאיה בוכניק, יועצת קריירה וחיפוש עבודה (צילום: צילום פרטי)
מאיה בוכניק, יועצת קריירה וחיפוש עבודה ומנטורית בדרושים IL מבית יד 2|צילום: צילום פרטי

התמזל מזלכם ומצאתם משרה שמעניינת אתכם - ואפילו הוזמנתם לראיון עבודה. מה עליכם לעשות כדי להדגיש את היתרונות שלכם כסטודנטים, ולטשטש את החסרונות? ענת גיל, סמנכ"לית משאבי אנוש בחברת Gloat, מסבירה: "ראיונות עבודה לתפקידים התחלתיים הם בעלי משמעות רבה. המועמד צריך להדגיש את מה שיש לו מעבר ליכולות האקדמיות, כגון ציונים ובקיאות בקורסים שלמד. בנוסף, חשוב גם להדגיש יכולות מיוחדות, כולל תחביבים ייחודיים והזמן שהקדיש להם. אם המועמד עבד בעבודות קודמות שיכולות להיות רלוונטיות לתפקיד, עליו להראות כיצד הכישורים שרכש במהלך העבודה הזו, כמו התמדה, הצלחות ופרויקטים שהצליח לפתח, שיכולים לתרום לתפקיד החדש".

ענת גיל, סמנכ
ענת גיל, סמנכ"לית משאבי אנוש בחברת Gloat|צילום: יחצ

"מקום העבודה הראשון הוא משמעותי במיוחד, משום שזה המקום שבו לומדים את כל הפרקטיקות של העולם האמיתי: איך לנהל פרויקטים, כיצד לדבר עם קולגות, איך להציג פרויקטים מול מנהלים, וכן את היכולת לקבל ניסיון ולמידה מקצועית מהמנהלים ומהאנשים שסובבים אותך״, ממשיכה גיל. ״במידה והאדם נכנס לארגון טוב תחת מנהלים טובים, יש אפשרות לנסות לעבור לתפקידים שונים שהוא לא חשב עליהם קודם ולעסוק בתחומים חדשים. לכן, ההשתלבות במקום העבודה הראשון היא קריטית מאוד. אם מנצלים את ההזדמנות בצורה טובה, היא יכולה להוות בסיס מצוין לעתיד מקצועי מוצלח".

"הכנה לראיון עבודה בהייטק היא קריטית, כי הראיון הוא זה שיקבע במידה רבה אם המועמדים יצליחו להשתלב בתחום או לא", אומר אלן פירס, Head of Talent בחברת Deel המספקת תוכנה לניהול משאבי אנוש גלובליים. "בהיבט הזה חשוב לעשות שיעורי בית ובנוסף להפגנת הכישורים הראויים לתפקיד, להביע התלהבות ותשוקה לתחום החדשנות. גם אם לא מדובר במשרת החלומות, כדאי לראות בה קרקע פורייה ללמידה שיכולה להיות תשתית להצלחה עתידית. בתעשיית ההייטק המתפתחת במהירות יש ערך רב בלמידת מיומנויות חדשות ובהתעדכנות בכלים ובטרנדים. בנוסף, חשוב ליצור רשת קשרים פעילה, לבנות מערכות יחסים עם קולגות,  להשתתף במיטאפים ובאירועים של התעשייה - כל אלה יכולים לפתוח דלתות בתחילת או בהמשך הדרך".

אלן פירס Head of Talent בחברת  Deel (צילום: Deel)
אלן פירס, Head of Talent בחברת Deel|צילום: Deel

לחלק את המחשבה והזמן

סטודנטים רבים שעובדים לצד הלימודים בתעשייה מספרים על תחושת סיפוק, על צבירה של ידע וניסיון מקצועי ותגמול כלכלי - לצד קושי משמעותי לשלב בין העולמות. "לשלב בין לימודים אקדמיים לעבודה זה לא פשוט. גם אם לומדים יותר או פחות ימים, עדיין הצורך לחלק את המחשבה והזמן בין שני מקומות הוא מאתגר", אומר יובל מורן, Tech Ops Analyst, בחברת דיגיטל טורביין וסטודנט למנהל עסקים ו-Data Analytics באוניברסיטת רייכמן. "הרצון לשמור על ציונים גבוהים וללמוד בצורה מעמיקה אל מול הרצון להתמקצע, ללמוד את התפקיד ולבצע אותו כמו שצריך תמיד יכולים להתנגש אחד עם השני. הדבר שהכי עוזר לי לשלב הוא לנהל יומן, בהתחלה זה אולי מרגיש רובוטי, אבל זאת השיטה שמצאתי שהופכת אותי להכי פרודוקטיבי". 

מורן שירי, דירקטור משאבי אנוש בדיגיטל טורביין, מספרת כי הדברים עליהם נבחנים סטודנטים בראיונות עבודה הם בעיקר פוטנציאל לצמוח, ללמוד ולהתפתח. "על מנת להתבלט ולהציג את עצמכם באופן הטוב ביותר, כדאי להגיע מוכנים ככל הניתן עם מידע וידע על החברה אליה אתם מתראיינים, להכיר את תיאור התפקיד בצורה טובה, לקיים שיח פתוח וכנה, כולל חשיבה ביקורתית, שאילת שאלות והבעת סקרנות לגבי החברה, התפקיד, הצוות, הכלים והטכנולוגיות בהן משתמשים בארגון. בנוסף, מומלץ להשתמש בתיאוריות אקדמיות והתנסויות רלוונטיות מתוך הלימודים וזאת על מנת לאפשר הבנה של הידע שלכם וההתאמה לתפקיד".

מורן שירי, דירקטור משאבי אנוש בדיגיטל טורביין (צילום: דיגיטל טורביין)
מורן שירי, דירקטור משאבי אנוש בדיגיטל טורביין|צילום: דיגיטל טורביין

לפי נתוני אתר דרושים IL, אלו הן משרות הג׳וניור הפופולריות ביותר, שאפשר להתקבל אליהן בסבירות גבוהה גם כסטודנטים:

  1. תכניתנ/ית (מפתח תוכנה) 
  2. נציג/ת תמיכה והדרכה 
  3. דאטה אנליסט 
  4. מיישמ/ת מערכות מידע
  5. מנהל/ת מוצר