9 שעות מתחת למים: יונה לייבזון, שליחת חדשות 12 לארה"ב, שיתפה את העוקבים בטוויטר ובאינסטגרם בחוויה המבאסת שעברה - האייפון נפל לתוך פיר מלא מים של חברת החשמל בניו יורק.
"אתמול שתי דקות לפני שצריכה לעלות לשידור אצל עמליה דואק כשהחצובה פתוחה והפריים במצלמה מוכן, הוצאתי את הטלפון כדי לחייג לקונטרול", שיתפה לייבזון בסטורי באינסטגרם שלה ובטוויטר. "ואז הוא נשמט לי מהיד ושמעתי 'בלופ' כשהוא צולל עמוק לתוך הבריכה שנמצאת בתחתית הפיר הזה, וזו רק תחילת הסיפור".
— יונה לייבזון yuna leibzon (@YunaLeibzon) December 13, 2019
"יש לי אייפון גדול", כתבה לייבזון," צריך שהטלפון יפול ממש בזוית מסוימת ורק דרך החלק הרחב יותר כדי שהוא יצליח לעבור את הסורג", כתבה לייבזון. "קיפלתי מהר את העמדה ורצתי הביתה, לקחתי את הטלפון הישן עם הסים הישראלי וחזרתי". לייבזון גילתה שהפיר שייך לחברת החשמל המקומית "קון אדיסון", פנתה לשירות הלקוחות, שם לא נתנו לה יותר מדי תקווה, אבל כן מספר פניה.
— יונה לייבזון yuna leibzon (@YunaLeibzon) December 13, 2019
בזמן שהיא מנסה לחשוב איך לחלץ את האייפון שלה מהבריכה, סיפרה לייבזון כי עלתה לשידור ולאחר מכן הלכה פיזית לבניין של קון אדיסון, אך שם לא קיבלה שירות מנציג פנים מול פנים, אלא נשלחה לשוחח עם נציג בטלפון קווי, מתוך הבניין.
— יונה לייבזון yuna leibzon (@YunaLeibzon) December 13, 2019
אחרי מספר שיחות למוקד של חברת החשמל ורגע לפניה שוויתרה, הגיע טלפון נוסף שבישר לה שצוות חילוץ מגיע להציל את האייפון שלה. "תוך עשר דקות הגיעה הניידת חירום הזו של קון אדיסון", סיפרה לייבזון. "ולא היה לי מושג האם הטלפון בכלל שרד והאם הם יצליחו. בהלם בכלל מזה שהם הגיעו".
— יונה לייבזון yuna leibzon (@YunaLeibzon) December 13, 2019
11. pic.twitter.com/jCSy6Lno2m
ואז הגיעה הבשורה: אחרי 9 שעות מתחת למים - מצאו את הטלפון ולא גבו מלייבזון שום דבר על השירות. "ייבשתי את הטלפון ושמתי באורז ואקח אותו למעבדה. אבל לצערי בגלל השעות הארוכות במים כנראה לא ישרוד הרבה כי מתישהו הקורוזיה תתחיל להשפיע".
14. pic.twitter.com/dVYsa3wVZx
15. pic.twitter.com/s4lzban0fO
הסמארטפון נרטב - מה עושים?
רוב הסמארטפונים היום, כולל האייפון של לייבזון, מגיעים עם עמידות בתקן IP67 או IP68. הספרה הראשונה מדברת על החסינות מפני אבק, כאשר 6 היא הדרגה הגבוהה ביותר שיש לסמארטפונים.
ההבדל בספרה השניה הוא העומק בו יכול לשהות הסמרטאפון מתחת למים - הספרה 7 מסמנת שלמכשיר יש עמידות לצלילה מתחת למים למשך 30 דקות עד עומק של מטר, והספרה 8 לעומת זאת מציינת עומק של עד 1.5 מטר, אבל גם רק חצי שעה. אפל ממליצה בכל מקרה לא לתת לטלפון לצלול. לא ברור מה היה העומק במקרה שלה, אבל האייפון שהה 9 שעות מתחת למים, וכנראה שהנזק כבר נעשה.
יש גם את עניין הטמפרטורה. אפל מצהירה שמכשיריה שורדים בטמפרטורה של 0 עד 35 מעלות צלסיוס. הקור הניו יורקי בימים האחרונים הגיע מתחת לזה. אז אמנם האייפון שלה שרד, בינתיים, אבל אם שלכם נופל למים ומבלה כמה שעות במים על סף הקפאון, הוא עלול למות בקרוב.
האם לשים את הטלפון באורז יפתור את הבעיה? צר לנו לאכזב, אבל זו בעיקר פעולה של הרגשה טובה ופלציבו. על פי iFixit שמומחים בפירוק ותיקון של סמארטפונים, אורז אמנם יודע לספוג מים נהדר במגע ישיר, אבל לא באמת יכול לספוג את הלחות שכבר חדרה פנימה. קורוזיה תתרחש ברגע שלטלפון שלכם נכנסו מים. לפעמים הקורוזיה פוגעת ברכיבים חשובים, ולפעמים לא, לפעמים זה יקח זמן והטלפון פשוט ימות לכם ספונטנית.
שמתם את הטלפון שלכם באורז ואחרי כמה ימים הוא נדלק? יש לכם מזל, באופן זמני. אבל גם אם נראה שהטלפון פועל הקורוזיה תמשיך להתפשט בתוך הסמארטפון. אז מה כן לעשות? לכבות את הטלפון ולא להדליק אותו בשום אופן במשך כמה ימים - ובכל מקרה לתת למעבדה שתנקה אותו באמצעות אלכוהול ואמצעים נוספים.
בכל מקרה תמיד חשוב לגבות את הטלפון, וספציפית את שיחות הוואטסאפ. בשביל שזה יקרה על בסיס יומי יש לגשת לתפריט האפליקציה עצמה, ומשם צ'ט - גיבוי.