אתמול נערך בבית הנשיא אירוע חגיגי במיוחד, שכינס אליו שלושה שרים (עמר בר-לב, גדעון סער ואורנה ברביבאי), חברת כנסת (עאידה תומא סלימאן), מנכ"לית מטא עדי סופר תאני, מנכ"ל גוגל ברק רגב ועוד. הנשיא עצמו, יצחק בוז'י הרצוג, הוקפץ לכנס הכלכלי בדאבוס ברגע האחרון (אבל שלח ברכה מצולמת), ועל האירוע הופקדה רעייתו, מיכל.

הסיבה להתכנסות? האקתון מיכל סלה Safe@Home 2022, מבית עמותת פורום מיכל סלה וגוגל, תחרות היזמות היחידה בישראל שנועדה לפיתוח טכנולוגיות להצלת חיים של נשים מאלימות בביתן. להאקתון, שנערך זו הפעם השלישית, נרשמו 890 מתכנתים ומתכנתות ומתוכם נבחרו 152 רעיונות. בסך הכול הגיעו לגמר 7 רעיונות, וזכו 3 מיזמים בסך של 50 אלף שקלים, מלגת לימודים ועוד.

השנה, לעומת שנים קודמות, השתתפו בתחרות גם נשים שורדות אלימות בזוגיות או כאלה שראו מקרוב זוגיות אלימה (אחות, חברה טובה, אמא), במסגרת מסלול שנקרא Nothing About Us Without Us (שום דבר עלינו בלעדינו). ל-62 הנשים הוצמדו חיילים וחיילים מיחידות טכנולוגיות, והם עזרו להן בפיתוח הרעיונות מבחינה טכנית.

לילי בן עמי, אחותה של מיכל סלה ז"ל, ומנכ"לית הפורום על שמה, מסתובבת נרגשת במדשאה של בית הנשיא. היא מספרת שכל משפחתה כאן - הוריה, בן זוגה וכל האחים של מיכל. "אנחנו יותר חזקות השנה", היא אומרת בתשובה לשאלה מה השתנה. "זה ההאקתון השלישי שלנו בשנתיים האחרונות. בשבעה של מיכל, אחת האקסיות של אלירן, כתבה לי מכתב שהסביר את הכול, והיה שם משפט אחד – 'אלירן חלש על חזקות'. זה כל הסיפור. האלים הזה הוא חלשלוש, הוא אפס, רכיכה - והיא החזקה, היא זאת שנשכבת על הרימון, כדי שהילדים לא ייפגעו, כדי שהוא לא יתאבד".

לילי בן עמי ומיכל סלה ז
לילי בן עמי ומיכל סלה ז"ל|צילום: באדיבות לילי בן עמי

בן עמי עבדה שנה וחצי בפורום בהתנדבות, ורק מחודש יוני האחרון מקבלת שכר. יש להן כיום 10 עובדות ומשרדים במבשרת ציון, אחרי תקופה ארוכה של עבודה מהבית. "בהאקתון הראשון לא היה לנו כלום, כולם היו בהתנדבות, לא היה לנו אפילו חשבון בנק. התקשרתי לבית הנשיא שבועיים לפני ההאקתון וביקשתי לערוך אותו אצלם. הם הסכימו, וזה היה האירוע הראשון אחרי הסגר", היא מספרת. "ההאקתון שלנו שוכפל בדרום אפריקה ובאוסטרליה וחשפנו אותו בז'נבה ובניו יורק".

בטקס עצמו חזרו שוב ושוב על היעד של פורום מיכל סלה – "להגיע לאפס נרצחות בשנה". "מיכל לא ידעה שנשקפת סכנה כלשהי לחייה. גם אנחנו לא ידענו", אומרת בן עמי. "הטכנולוגיה מאפשרת לנו לנבא התנהגות ולהתריע מפני סכנה, זה שכיח בעולם הביטחוני וגם בעולם המסחרי. עמותת פורום מיכל סלה מקדמת חשיבה חדשנית יזמית "מחוץ לקופסא". היום, לכבוד יום הולדת 35 של מיכל סלה ז"ל, החלום מתגשם לנגד עינינו".

לילי בן עמי וליאת פריימן, אחיותיה של מיכל סלה ז
לילי בן עמי וליאת פריימן, אחיותיה של מיכל סלה ז"ל|צילום: דנה גוטרזון

"זה חלום שקורם עור וגידים"

במקום הראשון בהאקתון זכה פרויקט שנקרא "כפתור הפרפר" של פרי שלום, בן 40 מחדרה, מהנדס מובייל, ונתנאל אמר, בן 36 מראש העין, יזם ובעל חברה להשמת עובדים. הפרפר הוא פיצ'ר שניתן להתקין בקלות בכל אפליקציה (SDK) ואתר אינטרנט בעולם (פלאגין), כך שברגע שתלחצו עליו, ייפתח לכם צ'אט חי לשיחה עם גורם ברווחה, תוך שאתם יכולים לשמור על אנונימיות ולא להשאיר עקבות. הרעיון הוא שאנשים שחווים אלימות בביתם יעדיפו להתכתב ולא לשוחח, אופציה הרבה פחות דיסקרטית ולא נעימה.

יש לציין, שהפיצ'ר מיועד גם לקורבנות האלימות אבל גם לתוקפים עצמם, שיוכלו לקבל דרכו עזרה. "גברים פוחדים להתייעץ", הם אומרים, "זו דרך חשאית לגמרי, בלי עקבות. אם גבר למשל כותב, 'אני מאבד את זה', אפשר להפנות אותו למשל למעגלי תמיכה לגברים".

כיום, הפרפר כבר מוטמע באופן ניסיוני בשתי אפליקציות מובייל (yoga app ו-time merits) וזמין לקבלת פניות בקשר לאלימות במשפחה דרך אותן אפליקציות. עם זאת, הרעיון הוא להכניס אותו לכל האפליקציות והאתרים הפופולריים שאנשים משתמשים בהם מדי יום – כלי תקשורת, רשתות חברתיות, קניות ועוד. מנכ"ל דיסקונט, אורי לוין, שנותן חסות לפורום, כבר הביע נכונות לשלב את הפיצ'ר באפליקציה של הבנק.

אל הנושא של אלימות במשפחה השניים לא הגיעו במקרה: אמר עצמו מספר שהגיע לתחום ממקום אישי ומחוויות עבר שלו. "כשאני גדלתי, אני זוכר שאם מישהו היה רוצה להתייעץ בנושאים כאלו, האופציה היחידה שלו הייתה להתקשר לער"ן או מוקדים אחרים דומים, משהו שהיה גורר איתו בושה וחוסר נעימות. מבחינתי, מה שיצרנו פה הוא חלום שקורם עור וגידים, זה מאוד מרגש לחשוב שבזכות הפרפר השיח יעבור מחדרי חדרים ממש דרך המיינסטרים החברתי אל הגורמים המקצועיים".

שלום מספר מצדו כי חברה קרובה שלו הייתה נתונה בזוגיות אלימה – "יום אחד הוא יצא לעבודה, ושעה אחרי, היא התקשרה למשטרה, ובאה ניידת ואספה אותה ואת הילדים שלה. זו הסיבה שהוספנו את השאלה – באיזו שעה תרצו שנדבר איתך. זה היה חייב לקרות כשהוא לא בבית". מתוך כך, הוא הרגיש שהוא חייב להוציא את המיזם לאור, הציע אותו בתור פרויקט גמר במכללת אפקה ומשם החליט לפתח אותו ולהפוך אותו לסטארטאפ מציל חיים.

במקום השני זכתה אפליקציית Voice of you של רועי עדן, אפליקציה חינמית המושתתת על גלאי קול ברדיוס נרחב, שכל אישה תוכל להגדיר עבורו באמצעות פיצ'ר מיוחד מילות קוד ספציפיות, שעם אמירתן על ידה במקרים שתחוש מאוימת, יופעל חיווי מידי ורועש במכשיריי הטלפון של מכריה, שהתקינו מראש בתיאום איתה את האפליקציה.

בתגובה לזכייה אמר עדן: "כמי שנחשף כילד למערכת יחסים של התעללות ואלימות קשה מצד אבי כלפי אמי, אני תקווה שנבחרי הציבור שלנו יחברו למאבק של פורום מיכל סלה בנושא הטרור מבית, מה שמכונה בשפה המכובסת 'אלימות במשפחה', יקדישו את המשאבים הדרושים למען חקיקה ראויה בנושא, שתצמצם משמעותית את המקרים הטראגיים והכואבים כל כך בתוך המקום שאמור להיות הכי מוגן ובטוח עבור נשים וילדים".

במקום השלישי זכתה viosense של יותם סלמון, אפליקציה שנועדה למנוע את מקרה האלימות הבא עוד לפני הדייט הראשון. היא מנתחת את השיחות באפליקציות מסרים מיידיים ובטלפון, ומזהה דפוסים אלימים ומסוכנים, באמצעות עיבוד שפה טבעית (NLP). בנוסף, היא בונה מאגר מידע אנונימי לחלוטין המאפשר למידה על אדם מסוים, ללא ידיעה מי הוא. כך, בשיחות עם אנשים בעלי רקע בעייתי (תלונות רבות/שיח אלים תדיר), viosense תדע להתריע בצורה רגישה ומדויקת הרבה יותר.