צילומים הם כבר מזמן לא עדות מהימנה למציאות. קשה לדעת במה להאמין כשכל התמונות במדיה המקיפה אותנו עברו סוג מסוים של עריכה, או מראש נוצרו בכלל על ידי AI. אפילו בית המלוכה הבריטי, מתברר, משתמש בפוטושופ - ולא בצורה אלגנטית במיוחד. קייט מידלטון שיתפה השבוע תמונה עם שלושת ילדיה לכבוד יום האם, ובתמונה היו כל כך הרבה סימנים מחשידים שהעידו על כך שעברה עבודת פוטושופ מסיבית, עד שמאגרי התמונות המובילים והחשובים בעולם החליטו להסיר אותה ממערכותיהם. מידלטון עצמה נאלצה להודות באינסטגרם כי היא "מתנסה לפעמים עם עריכה", וכמובן ליוותה את הווידוי בהתנצלות רשמית. 

אבל אתם לא צריכים לחכות להתנצלות מאף אחד. יש לכם שתי עיניים, ואתם יכולים להשתמש בהן ובשכל הישר כדי לזהות סימנים מחשידים שיגידו לכם אם התמונה שלפניכם אותנטית או לא. כך תעשו זאת. 

בדקו את הקצוות

לא מדובר בקצוות של התמונה, אלא בקצוות של האנשים והאובייקטים המופיעים בה. זוהי דרך טובה לגלות אם אדם או אובייקט לא היה נוכח בתמונה המקורית, אלא נוסף לה בעריכה. הסימנים המחשידים הם קצוות גסים מדי, או להפך, חדים מדי. זהו המקרה, למשל, בשרוולי הסוודר של ג'ורג' בתמונה של מידלטון - קצה השרוול חד מדי. 

התמונה של הנסיכה קייט וילדיה שפרסם בית המלוכה הברי (צילום: מתוך עמוד האינסטגרם של בית המלוכה הבריטי)
התמונה של הנסיכה קייט וילדיה שפרסם בית המלוכה הבריטי|צילום: מתוך עמוד האינסטגרם של בית המלוכה הבריטי

חפשו טשטושים ורעשים

עורכי תמונות שנזהרים מהכלל הראשון עלולים להתפתות לפצות עליו בטשטוש יתר של גבולות ההדבקה. אם יש חלק שנראה לכם מטושטש מדי בהשוואה לשאר התמונה, יכול להיות שמשהו קרה שם.

בדקו אם הרקע מתעקם

זה אחד הסימנים הקלים ביותר לזיהוי, והוא מסגיר רצון בסיסי מאוד - להיראות רזים או עגלגלים יותר משאנחנו באמת. קל מאוד להצר אזורים מסוימים, כמו המותן למשל; לעגל אזורים אחרים, כמו הישבן; ואפילו ליצור מין גבעה שתגרום לזרועות להיראות שריריות יותר. הבעיה היא שעורכים לא מנוסים לא ישימו לב למחיר שנלווה לעריכה הזו: עקמומיות של הרקע שמאחורי האיבר המרוטש. 

בחנו את האור ואת הצל

תאורה היא דבר חשוב מאוד בצילום - ולא קל לשחזר תנאי תאורה דומים כשמדביקים אנשים מתמונה אחת על רקע של תמונה אחרת. הסתכלו על הצללים בתמונה ובדקו שהם הגיוניים בהתחשב בתאורה שלה: האם גם במציאות הם היו נמצאים באותו המקום ובאותה הזווית? צללים מוזרים בידיים, כמו גם קצוות חדים מדי, עלולים לעורר חשד.

לא רק הצל יכול להסגיר תמונה שנערכה, אלא גם האור. קחו לדוגמה את התמונה הזו שהעלתה קלואי קרדשיאן לחשבון האינסטגרם שלה. בתה טרו (מימין) בבירור נערכה פנימה מפני שהתאורה שעליה לא תואמת את זו שעל שאר התמונה. הסימן הזה היה חריף כל כך עד שקלואי עצמה נאלצה להודות בפומבי שאכן מדובר בעריכה. 

תמונות שעברו עריכה (צילום: instagram\khloekardashian)
תמונות שעברו עריכה|צילום: instagram\khloekardashian

שימו לב לאנטומיה לא הגיונית

כלל פשוט ומטומטם, אבל מה לעשות שהרבה סלבס עדיין נופלים בו. אם אתם רואים משהו לא הגיוני בתמונה, כנראה שלא מדובר במום - אלא בעריכה: יד ארוכה מדי, רגל קצרה מדי, יותר מדי או פחות מדי אצבעות, או כמו במקרה של קים קרדשיאן, פופיק נעדר. 

 

תמונות שעברו עריכה (צילום: instagram\kimkardashian)
תמונות שעברו עריכה|צילום: instagram\kimkardashian

עשו זום-אין

זה קל בהרבה בעידן הטכנולוגיה: לא צריך לבחון את התמונה ממרחק אפס, רק לעשות זום. טכניקות עריכה כמו חזרה על תבנית (לעידון והרחבה של הרקע, למשל) או קצוות חדים או מטושטשים מדי לא ייראו במבט מרחוק, אבל מבט מקרוב יסגיר אותם. 

בחנו את הבגדים ואת התכשיטים

כי שם נמצאים פרטים קטנים שעורכים לא מנוסים לא ישימו לב אליהם. בחנו תפרים, תבניות, סוגרים, ובאופן כללי מבנה הגיוני. בתמונה הזו של קלואי קרדשיאן, למשל, תליון הפרפר נראה תלוי רק מצד אחד - הצד השמאלי של השרשרת נעלם בעריכה. 

 

תמונות שעברו עריכה (צילום: instagram\khloekardashian)
תמונות שעברו עריכה|צילום: instagram\khloekardashian

השתמשו בכלים לאימות תמונה

אם תוכנות הן שגרמו לעיוותם בתמונה, למה שתוכנות לא ידעו גם לזהות עיוותים כאלה? יש ברשת כלים חינמיים שיכולים לתת לכם רמזים מסגירים לתמונה שנערכה. אחד מהם הוא FotoForensics - הוא לא ייתן לכם דירוג "אמיתית" או "מזויפת" על תמונה, אבל כן יחשוף פיקסלים חבויים ופריטים מחשידים אחרים. כלי נוסף הוא TinEye, שיחפש מופעים נוספים של התמונה שהעליתם ברחבי האינטרנט. אם הוא לא מוצא לה שום התאמה, זה יכול לעורר חשד. 

עכשיו שאתם בלשים מומחים, אנחנו מקווים שלמדתם לא להאמין כל כך מהר לכל מה שאתם רואים באינטרנט. והכי חשוב: אנחנו מקווים שאתם אוהבים את עצמכם מספיק כדי להעלות את התמונות שלכם בלי עריכה, ולהיות גאים בעצמכם כמו שאתם.