האם ההייטק הישראלי יעביר יותר ויותר פעילות מחוץ לגבולות הארץ? דו"ח חדש של ארגון Startup Nation Central מסכם שנה של מצב ההייטק הישראלי בעקבות המלחמה, ומראה מגמה מדאיגה: לפי סקר שערך הארגון, המלחמה אילצה 24% מהחברות לבצע רילוקיישן של לפחות חלק מהפעילות שלהם, ו-44% דיווחו על קיצוצים בכוח האדם. החברות ציינו כמה סיבות המקשות עליהן כמו חוסר ודאות בטיסות, חוסר ודאות בזמינות העובדים והקושי במציאת משקיעים.
עוד עולה מהסקר כי 49% מהחברות דיווחו שהן חוו ביטולי השקעות. רק 31% מהחברות חשו ביטחון ביכולתן לגייס מימון בשנה הבאה, והן מדווחות שהמשקיעים משתפים עימן תחזיות זהירות.
המחקר של SNC מדגים את המצב העדין שבו נמצאת התעשייה. מצד אחד, המחקר מראה חוסן של התעשייה, כאשר מאז פרוץ המלחמה נרשמו גיוסים בהיקף 7.8 מיליארד דולר. מדובר בירידה קלה של 4% מהשנה שקדמה למלחמה, ובהתחשב בנסיבות מדובר בנתון מרשים. פעילות המיזוגים והרכישות הגיעה לשווי של 9.6 מיליארד דולר - ירידה מ-10.6 מיליארד דולר בשנה הקודמת. אך מצד שני הבעיה הגדולה היא בהסתכלות קדימה.
69% מהחברות הממוקמות בצפון הארץ הביעו דאגה ליכולת שלהן לגיוס הון בשנה הבאה. קרוב ל-40% מהחברות בצפון שוקלות לבצע רילוקיישן אל מחוץ לישראל בשל המלחמה. הדבר מדגיש את השפעתה הלא אחידה של המלחמה על אזורים שונים בישראל, ומבליט את הסביבה המתוחה במיוחד עבור חברות הממוקמות בצפון. גם הביטחון ביכולת הממשלה להוביל מאמצי שיקום נמוך. מעל 80% מהחברות ו-74% מהמשקיעים מביעים ספק ביכולת הממשלה לספק תמיכה לענף. עמדה זו בולטת במיוחד בצפון הארץ, שם מעל 90% מהחברות שיתפו בחששותיהם מההנהגה.
למרות כל אלה, התעשייה מראה גם אופטימיות. 37% מהמשקיעים צופים עליה בפעילות הרכישות והמיזוגים, מה שמבליט את הביטחון ביכולתו של המגזר להתמודד עם קשיים. למרות ההתכנסות בשנה האחרונה להשקעות בחברות סייבר, גם סקטור טכנולוגיות הבריאות רשם שלוש עסקאות משמעותיות בסך כולל של למעלה מ-1.2 מיליארד דולר, מה שמגביר עוד יותר את האופטימיות לגבי צמיחתו.
פעילות המיזוגים והרכישות הגיעה במהלך התקופה לשווי של 9.6 מיליארד דולר ב-73 עסקאות - ירידה קלה מ-10.6 מיליארד דולר של השנה הקודמת. ענפי התוכנות העסקיות ואבטחת הסייבר הובילו את הפעילות, עם אקזיטים מרשימים כמו רכישת WalkMe על ידי SAP ורכישת Run:AI על ידי אנבידיה.
מנכ"ל Startup Nation Central, אבי חסון אומר כי "הטק הישראלי הפגין חוסן יוצא דופן אל מול הלחימה המתמשכת והאתגרים המתרבים, אך אין לקחת את החוסן הזה כמובן מאליו. חוסר התכנון לטווח ארוך - בין אם במדיניות תקציבית, תשתית מחקרית או מנועי צמיחה עתידיים, מייצר אי ודאות שעשויה לפגוע במומנטום המוצלח שלנו. עכשיו, יותר מתמיד, הממשלה חייבת לנהוג באחריות על מנת להבטיח שהמגזר ימשיך לשגשג, ימשוך השקעות ויקדם את העתיד הכלכלי שלנו".