האם גם אתם קיבלתם את ההודעה בוואטסאפ עם הנוסח הזה? "הולכים להעלות בוואטסאפ תמונות מרעידת האדמה המרוקאית. הקובץ נקרא Seismic Waves CARD. אל תפתחו אותו, הוא יפרוץ לכם את הטלפון תוך 10 שניות ולא ניתן לעצור אותו בשום אופן. העבירו את המידע למשפחה ולחברים. דיברו על זה בטלוויזיה".
למקרה שחשבתם אחרת, מדובר בשטות מוחלטת.
הודעות שרשרת הן לא דבר חדש. כבר בתקופת ה-ICQ היו עוברות הודעות שרשרת שונות, לכן מוזר שבשנת 2023 עדיין נשלחות הודעות כאלה, במיוחד שאין שום רווח בהפצתם.
אחת הנשים שהעבירה את ההודעה סיפרה ל-mako: "העבירה מישהי מהקבוצה של 'מחשבת הגוף' שאנו מתעמלות יחד. חשבתי שזו אזהרה אמיתית, ולכן הפצתי במשפחה ובמשפחה המורחבת".
גם ברשת התייחסו להודעה המדוברת שנשלחה, במיוחד ע"י אנשים מבוגרים יותר. למשל, איש ההייטק וכתב דה מרקר, רן בר-זיק, צייץ שאין שום אמת מאחורי ההודעה, וכמובן שלא דיברו עליה בטלוויזיה.
אז בוא נדבר על זה ש*לא* הולכים להעלות בוואטסאפ תמונות מרעידת האדמה המרוקאית.
*לא* ישלחו את זה בקובץ נקרא Seismic Waves CARD.
הקובץ *לא* יפרוץ לכם את הטלפון תוך 10 שניות ולא ניתן לעצור אותו בשום אופן.
אל תעבירו את המידע למשפחה ולחברים.
גם לא דיברו על זה בטלוויזיה. pic.twitter.com/uPCJmdh5Df
אבל אל תרגישו רע עם זה. לא מדובר בתופעה ישראלית בלבד. ממש את אותה הודעה הפיצו בשפות שונות בעולם, גם בצרפתית, אנגלית וערבית.
Ils vont mettre en ligne quelques photos du tremblement de terre marocain sur WhatsApp. Le fichier s'appelle Seismic Waves CARD, ne l'ouvrez pas et ne le voyez pas, il piratera votre téléphone en 10 secondes et il ne pourra en aucun cas être arrêté. pic.twitter.com/nHzAyXWOYA
ישנם כמה אתרים שהחליטו כנראה לנצל את החיפושים בגוגל לשם הווירוס והעלו מדריכים כיצד להיפטר ממנו או מה הנוזקות שלו. חשוב לציין שאין כזה וירוס בשם "Seismic Waves Card", למרות האתר ל"בטיחות ברשת" הזה. אין ראיות שקיימת תוכנה זדונית בשם Seismic Waves Card. המאמר עצמו אינו מציע שום הוכחה שקיימת תוכנה זדונית כזו. למעשה, נראה שהטקסט הוא כללי, אולי אפילו נוצר בבינה מלאכותית. "המדריך" שלו כיצד להסיר את התוכנה הזדונית נראה גם הוא גנרי.
אז מסתבר שהטמטום הוא עולמי https://t.co/4j4LV8kf2I
ואנשים כבר כותבים מאמרים על איך להסיר את זה
עוד חשוב לציין שטכנית אין סיבה לשלוח תמונות בקובץ כי ניתן לשלוח בוואטסאפ ישירות, אבל את זה אתם כבר יודעים, בנוסף, להעביר תוכנה זדונית דרך תמונה זה דבר כמעט בלתי אפשרי. בינואר 2019 פושעי סייבר יצרו פרסומת מקוונת עם סקריפט שנראה תמים ויעבור כל בדיקת תוכנות זדוניות. עם זאת, לתמונה עצמה יש מלבן "כמעט לבן" שמזוהה על ידי הסקריפט, מה שגורם לו להפנות את המשתמש לאתר של פושעי הסייבר. כשהם שם, הקורבן מתקין סוס טרויאני במסווה של עדכון Adobe Flash Player.
זו דרך מאוד מתוחכמת לעקוף בדיקות של תוכנות הגנה, אבל למרות זאת, תוכנה זדונית מבוססת תמונה זו דורשת פעולת משתמש. אי אפשר להידבק בסוס טרויאני בלי הורדה או התקנה של קבצים מאתרים לא ידועים.
נגיד שכן עשיתם את הטעות הזאת - והפעלתם תוכנה זדונית, זה יתבצע באופן מיידי. זה לא ייקח 10 שניות, כפי שטוענת ההודעה. אין באמת סיבה שתוכנה זדונית תחכה לפני שהיא תדביק את המכשירים שלכם. המתנה רק תגביר את הסיכון שלה להתגלות.