אקלים-טק, ביוטק, רובוטים אנושיים ומעל הכול בינה מלאכותית ג'נרטיבית - אלו כמה מהמגמות הבולטות שליוו אותנו בשנה האחרונה בהייטק הישראלי והעולמי, אבל מה יקרה בשנה הבאה? שאלנו כמה מנכ"לים בהייטק הישראלי וביררנו מה התחזיות שלהם לשנת תרפ"ד.

"לחיזוי טרנדים אפשר לקרוא גם 'העתיד הנראה לעין'. מתודולוגית, אני מסתכל על דברים שאנחנו כבר יכולים לראות ניצנים שלהם, ומפתח את הרעיון הלאה לכדי השלכות.

רועי און, מייסד שותף ומנכ"ל חברת אבטחת הסייבר לרכבות Cervello
"אני מאמין שנוכח מה שראינו בשנה האחרונה - בשנים הקרובות נוכל לראות שילוב משמעותי ונגיש של כלי AI בהרבה מוצרים חדשים - ואפילו קיימים, גם ברמה של פיצ׳רים - כדי להנגיש הרבה יכולות חדשות וידע למשתמשים במערכות קיימות, ולפתח יכולות שעדיין לא מוכרות לנו, כפי שקורה עם OpenAI.

תחום נוסף שעשוי להתפתח משמעותית הוא הנדסת אקלים שהפך בעשור האחרון מתחום איזוטרי ותאורטי בלבד, לכזה שזוכה להתייחסות רצינית של מדענים, מקבלי החלטות ואף מקבל תקציבים למחקר. זה יכול לבוא לידי ביטוי בהתפתחות הגיאו-הנדסה, טכנולוגיות חדשות שמטרתן סיוע באנרגיה סולארית או גרעינית, הפחתת התחממות כדור הארץ, התמודדות עם פחמן דו-חמצני, מצב האוקיינוסים ועוד".

רועי און, מייסד שותף ומנכ
צילום: ניצן זוהר, יח"צ

עו"ד עידו בר-גיל, מנכ"ל ומייסד חברת Next-Gen Solutions המתמחה בפתרונות אסטרטגיים לארגונים בעולמות הטרנספורמציה הדיגיטלית, AI ועוד

"בשנים האחרונות היצירתיות האנושית קיבלה תאוצה אדירה. אחד התחומים המתקדמים בעולם הרובוטיקה ה"הומנואידים" (humanoids), רובוטים שמסוגלים לפעול, להגיב ולתקשר כמו בני אדם ואף נראים כמותם. רובוטים אלה הנם בעלי יכולות מתקדמות של עיבוד שפה טבעית, למידת מכונה ו-AI ומסייעים במטלות שונות, לרבות כאלו שדורשות מוטוריקה עדינה, כמו למשל ניתוחים ואריזה.

"בנוסף, העולם נמצא במשבר אקלים חמור והשנה אנחנו נראה תאוצה בתחום האנרגיה הנקייה, בדגש על ההיתוך הגרעיני - תהליך ההתכה של אטומים קלים מברזל, אשר יוצר פליטה של אנרגיה. לשם ההשוואה - פצצת מימן אחת, שמבוססת על היתוך גרעיני, שוות ערך בעוצמתה ל-2,000 פצצות אטום, שמבוססות על ביקוע גרעיני. מדובר בעוצמה שאם האנושות תצליח לנצל אותה, אזי תמו כל בעיות האנרגיה שלה.

"כמו כן, עם שיגור טלסקופ החלל ג'יימס ווב בדצמבר 2021, היה ברור שחקר החלל ייכנס לעידן חדש. ווב לא אכזב ועולה פי כמה על אביו הרוחני - הטלסקופ האבל. הוא כבר הספיק לשבור שיאים ולהעמיק את מבט האנושות לעומק היקום למרחקים חסרי תקדים. אין ספק שהתגליות הללו יובילו להמצאות טכנולוגיות ופיתוחים שישנו את עתידנו הקרוב (2024) והרחוק".

עו
צילום: איתי דגן , פרטי

עינת בנימיני, מייסדת ומנכ"לית השלוחה בישראל של חברת מיקור החוץ הבינלאומית Webhelp

"אחת ממגמות העל החזקות ביותר בהיי טק היום היא ביג דאטה (Big Data). יש גידול אקספוננציאלי במידע דיגיטלי וארגונים מבינים את הערך העצום שהם יכולים להפיק מהניתוח של נתונים אלה ומהרתימה שלהם לטובת הארגון. מדובר במערכי נתונים גדולים ומורכבים שלא קל לנהל או לעבד אותם בכלי עיבוד מסורתיים. המגמה הזו כוללת טכנולוגיות שמספקות אחסון, עיבוד וניתוח של כמויות נתונים אדירות כדי להפיק תובנות בעלות ערך. הביג דאטה מחולל, וימשיך לחולל גם בשנה הבאה, מהפכה בתהליכי קבלת ההחלטות במגוון גדול של ענפים – החל מבינה עסקית וכלה בשירותי בריאות. ארגונים ממנפים יכולות מתקדמות של ניתוח, לימוד מכונה ו-AI כדי לחשוף דפוסים שונים, מגמות וקורלציות בתוך הנתונים, באופן שמניב החלטות שמעניקות יתרון תחרותי. לצד זאת, קיימים אתגרים כמו פרטיות נתונים, אתגרי אבטחה ומחסור במקצוענים מיומנים שינהלו ויפרשו את הנתונים. אני צופה שנראה יותר ויותר סטארטאפים שיקומו על מנת לתת מענה לצרכים הגוברים של ביג דאטה, ויותר השקעות יזרמו לתחום זה".

עינת בנימיני, מייסדת ומנכ
צילום: שרון לוין, יח"צ

שי מישל, מנהל שותף בקרן ההון סיכון Merlin Ventures, קרן אמריקאית שמשקיעה בחברות סייבר ישראליות

"הבינה המלאכותית כמו המהפכה התעשייתית תשנה את העולם שאנחנו חיים בו כיום. למעשה, היא כבר כאן. בהתאם לכך הבינה המלאכותית גם תשנה משמעותית את עולם איומי הסייבר, ועל מנת שנוכל להגן על תשתיות, חברות ואנשים, גם תחום הגנת הסייבר יצטרך לעבור התאמות.

נשאלת השאלה - איזה צד, התוקף או המגן, יקדים באימוץ היכולות הטכנולוגיות? ההאקר הבודד, שמנסה שוב ושוב לפרוץ לארגון עד שהוא מוצא את הפרצה, יוחלף במכונות שיוכלו לתקוף את הארגון מכמה מקומות במקביל, והמכונות לא מוותרות עד שהן מצליחות או נחסמות באופן מוחלט.

"אם בעבר יכולנו לזהות אימייל חשוד אפילו על בסיס טעויות תחביר, בעתיד הקרוב, מכונות תקיפה יוכלו לכתוב אימייל מנומק בכל שפה לשונית ולהתאים את תוכן האימייל אלינו על בסיס מידע שנאסף עלינו.

שי מישל, מנהל שותף בקרן ההון סיכון Merlin Ventures (צילום: יונתן מישל, פרטי)
צילום: יונתן מישל, פרטי

"לצד ההבנה שישנה סכנה בניצול לרעה של הבינה המלאכותית, ישנה גם ההבנה שיש להאיץ את אימוץ היכולות הטכנולוגיות של ה-AI לטובת שדרוג כלי ההגנה בעולם הסייבר. שוק הסייבר העולמי נמצא בגדילה מתמדת בעשור האחרון והבינה המלאכותית תעצים את מגמת הגידול. לצד הרחבת הפיתוח הטכנולוגי וכלי ההגנה, אנשי אבטחת המידע יצטרכו לשנות את שיטות העבודה ואופן ההתבוננות על מערכי ההגנה בארגון".

גל אביב, מנכ"ל דיגיטל טורבין ישראל, הפועלת בענף הפרסום של אפליקציות מובייל

"אני מזהה שבשנה הקרובה נישען על השילוב בין מצב השוק הנתון ופיתוח טכנולוגי שלא עוצר לרגע וטכנולוגיות נדל"ן, תחום שנשאר מאחור בכל מה שקשור לאימוץ חידושים טכנולוגיים משמעותיים, יראה בשנה הקרובה מספר פיתוחים שיבשילו לשימוש נרחב. חידושים כמו בינה מלאכותית המסייעת בזיהוי הזדמנויות נדל"ניות, ניתוחי שוק בהיקפים גבוהים והשקעות זעירות. אני צופה שפיתוחים אלו יהיו עבור תעשיית הנדל"ן מה ש-uber עשו למוניות".

גל אביב, מנכ
צילום: טל שחר, יח"צ

טל קרייזלר, מייסד-שותף ומנכ״ל NoTraffic הפועלת בתחום ניהול תנועה מתקדמת

"מחשוב קצה (Edge Computing) היא טכנולוגיה המסמנת את עתיד עולם ההייטק ומחוללת מהפכה בפרספקטיבה שלנו על מוצרי חומרה. השימוש בטכנולוגיה זו יואץ בשנה הקרובה, וישנה באופן משמעותי את הדרך בה אנו מתקשרים עם מכשירים שבעבר היו מוגבלים לביצוע פונקציה אחת בלבד לאורך חיי המוצר.

"דוגמה טובה לשימוש שילך ויגבר בטכנולוגיה היא כלי רכב אוטונומיים. אלה מייצרים המון מידע מחיישני מרחק, מהירות, מצלמות היקפיות, תנועה של רכבים בכביש ומידע נוסף שנוצר ב-Real Time. המערכות ברכב צריכות לקבל החלטות במהירות ובצורה אוטונומית ללא שירותי ענן ובתלות בתקשורת – השימוש במחשוב קצה מספק מענה לקבלת החלטות בדבר מתי לעצור, לנסוע, לסטות וכדומה".

טל קרייזלר, מייסד-שותף ומנכ״ל NoTraffic  (צילום: הדר דולן, יח
צילום: הדר דולן, יח"צ

תות שני, שותפה מנהלת בקרן ההון סיכון SARONA VENTURE המשקיעה בטכנולוגיות אנטרפרייז, Generative AI, פינטק, אינשורטק ועוד

"בשנה הקרובה אנחנו נראה יזמים הולכים לאזורים שיוצאים מאזורי הנוחות ועונים לצרכים החדשים שהתעוררו בהתחשב בתהליכי גלובליזציה, משבר כלכלי ועוד. למשל, אנחנו רואים נגזרת חדשה של תחום הפינטק שמתחילה לצמוח והיא תחום ה-VCtech, העונה לשאלות איך מטפלים בכסף שכבר גויס ואיך מנהלים קשרי משקיעים. השנה נראה טכנולוגיות מתקדמות ואלגורתמים שישפרו את כל תהליך ההשקעה, החל מאיתור סטרטאפים להשקעה, ניתוח כדאיות השקעה, ביצוע בדיקות נאותות ועוד. נראה חידושים טכנולוגיים בעולמות הביטוח, משכנתאות והלוואות, השקעות והשמיים הם הגבול. חידושים בתחום זה מרחיבים את תחום הפינטק גם לזירות חדשות, כשעולם המימון ילך ויהפוך מורכב בשנה הקרובה בהתחשב במצב הכלכלי העולמי והריביות בשוק״.  

תות שני (צילום: SARONA VENTURE , יח
תות שני, שותפה מנהלת ב-SARONA VENTURE |צילום: SARONA VENTURE , יח"צ

בן רוזנס, מנכ"ל User1st, המפתחת טכנולוגיה בתחום הנגישות הדיגיטלית לאתרי אינטרנט ואפליקציות דיגיטליות

"טכנולוגיית Predictive Analytics מאפשרת חיזוי וניתוח מידע בהיקפים עצומים כדי לזהות קשרים סיבתיים ולחזות תוצאות עתידיות. חברות וארגונים השקיעו מיליוני דולרים בכלים אלה כדי לתכנן את צעדיהם קדימה ולהימנע מכשלים, כעת אני צופה כי הן הגיעו לידי בשלות והטמעה נרחבת כך שישנו את פני התעשייה ואופן הניהול. הטכנולוגיה משלבת למידת מכונה, כריית מידע, סטטיסטיקה ובינה מלאכותית המאפשרת לנתח כמות נתונים אדירה ולזהות דפוסים המאפשרים למנהלים וארגונים לקבל החלטות מושכלת ככל האפשר".

בן רוזנס, מנכ
בן רוזנס, מנכ"ל User1st|צילום: User1st

דניאלה גלבוע, מייסדת משותפת ומנכ"לית הסטארט-אפ AIVF

"הבינה המלאכותית, שנכנסת לכל תחומי חיינו צפויה להיכנס בשנה הבאה גם לתחומי הרפואה וביניהם ההפריה החוץ גופית. בשנה הבאה נצפה לראות מערכות AI ברוב מעבדות ההפריה, כחלק בלתי נפרד משגרת הטיפולים. השימוש בטכנולוגיה זו יכול להגביר את שיעור ההצלחה של הטיפולים ולהוריד את העלויות וגם למנוע טעויות קריטיות. המודלים המפותחים מסוגלים לזהות תהליכים עובריים וכמו שיש בינה מלאכותית שיודעת להבין טקסט, היום היא כבר יודעת להבין ביולוגיה התפתחותית. בעתיד המאוד קרוב המערכות האלו גם יחליפו את הביופסיות שעושים על העוברים כחלק מאבחון גנטי טרום השרשה. הפוטנציאל הטכנולוגי הוא עצום, וכדאי לצפות לשיפורים משמעותיים בתחום ההפריה החוץ גופית בשנה הבאה".

דניאלה גלבוע, מייסדת משותפת ומנכ
צילום: עדי כהן, סטודיו עדיגיטל, יחצ