"פרדס שמריהו", ככה נקרא אוסף ה-NFT העברי הראשון שיצרו עמוס מרון, איתי עוז-ארי ורועי שיקלר, ונולד למעשה כבדיחה. הוא כולל 200 מגרשים באזור השרון, שנוצרו במיוחד בשילוב עבודת יד וקוד.

המכירה נפתחה אתמול, 23 בינואר, כאשר מחיר כל מגרש בהשקה הוא 0.022 איתריום, נכון לעכשיו כ-156 שקלים. כל ארנק דיגיטלי מוגבל בקנייה של עד שלושה מגרשים. לאחר מכירת המגרשים הראשונים, בעליהם יוכלו לסחור בהם בפלטפורמת OpenSea.

עד כה 81 מגרשים נמכרו, ביניהם 15 שמוקצים לבעלי הפרויקט. בעלי 200 המגרשים המקוריים יקבלו בחודש הבא הדפס פיזי שלהם. יש לציין, שבנוסף לעצי התפוזים, ישנם פריטים מיוחדים המפוזרים בין כל המגרשים, ברמות נדירות משתנות (ארגזי עץ, גמלים ומגדלי שמירה). ככל שהמגרש נדיר יותר, כך מחירו גבוה יותר, אך לא ניתן לבחור מגרש נדיר כי החלוקה נעשית בהגרלה. 

יוצרי הפרויקט עובדים כולם בהייטק וזה היה מבחינתם "פרויקט צד לכיף", כלומר אין להם שאיפה להרוויח ממנו אלא לכסות את ההוצאות, כמה אלפי דולרים. עוז-ארי (33) הוא אמן תלת מימד, שיקלר (28) מתכנת ומרון (34) בנה את הקונספט, הוביל את הפרויקט ועיצב את האתר.

פרדס שמריהו, NFT (צילום: צילום מסך)
פרדס שמריהו, NFT|צילום: צילום מסך

"המטרה שלנו היא להביא את שיח ה-NFT העולמי לישראל. מצד אחד זו טכנולוגיה מהפכנית שהובילה לרנסאנס בתחום האומנות הדיגיטלית. מצד שני, ברור שזו גם בהלה לזהב", אומר מרון ל-mako. "הפרויקט צוחק על בועת הנדל"ן בישראל, ועל בועת ה-NFT שמתנפחת עכשיו בקטע מטורף, כי כולם בטראומת FOMO. זה יושב על תחושת הפספוס שיש לאנשים על סבא שלהם, שמכר את המגרש בשרון לפני המון שנים, ובהקבלה על תחושת הפספוס שיש להם כי לא קנו ביטקוין לפני כמה שנים".

"הפרויקט הזה הוא גם ביקורת על בועת ה-NFT, כי הרי לכאורה אין הגיון לשלם מאות שקלים כדי לקנות אדמה וירטואלית. אבל כמו הרבה יצירות בעולם הקריפטו, וברוח התקופה בכלל - הן גם בדיחה על הדבר, וגם הדבר עצמו. בדיוק כמו המטבע Dogecoin או מניית Gamestop. פעם קראו לזה 'המדיום הוא המסר', היום אולי ייקראו לזה meme שיצא משליטה. אז אנחנו לגמרי יכולים להבין אנשים שייקנו את המגרשים, כי זו דרך להשתתף ביצירת אומנות, ולהעביר מסר. והאמת היא שיש מצב שהם גם באמת ייעשו מזה קצת כסף בעתיד", אומר מרון.

- הייתם ממליצים לאנשים לקנות?

מרון: "לא היינו רוצים מישהו שייקנה את המגרשים שלנו כדי לעשות כסף, זו הבטחה שקרית. המטרה שלנו היא דווקא להראות את האבסורד שבכל הסיפור, ורק אם מישהו מתחבר למסר הזה וגם אהב את האומנות שלנו היינו שמחים שייקנה כדי להשתתף ביצירה הזו".