בשנים האחרונות עולה המודעות החברתית לתחום בריאות הנפש ולכך שחשוב לטפל בנפש בדיוק כמו בגוף הפיזי. לצערנו, גם הפעם חלק ממחירי המלחמה הם נפשיים - המצוקה שבזמן אמת, והפחד, החרדה והדיכאון שנשארים הרבה אחר כך. אנחנו כישראלים יודעים יותר מכולם שלכל אחד יכולה להיות פוסט טראומה, בין אם הוא לוקח חלק פעיל במאמץ המלחמתי, או פשוט אזרח מן השורה שנאלץ להתמודד עם זמנים לא פשוטים. עם זאת, ישראל היא גם מעצמה טכנולוגית - ולכן אך מתבקש שנמצא פתרון ישראלי לטיפול בפוסט טראומה. כך נולדה חברת XRHelath, שמציעה מוצר חדשני: קסדת VR שמאפשרת טיפול מגוון, מכל מקום. 

לשכב על הספה בבית במקום על ספת הפסיכולוג

ערן אור, מנכ"ל XRHelath, הוא טייס F-16 לשעבר שנאלץ לסיים את שירותו הצבאי עקב פריצת דיסק. הצעת עבודה שקיבלה אשתו הובילה אותו ואת משפחתו לעשות רילוקיישן לבוסטון, ושם, בעקבות ההתמודדות עם תהליך השיקום, נולד הרעיון לרתום את טכנולוגיית המציאות המדומה (VR) כדי לטפל בפוסט טראומה. 

את החברה הקים בשנת 2016 יחד עם מיקי לוי, שעובד כיום כסמנכ"ל הטכנולוגיה שלה ובמקביל גם משרת במילואים בימי הלחימה. ערן, מיקי וסמנכ"ל המוצר טל ארבל הכירו בזמן שירותם הצבאי בחיל האוויר. הפרויקט המשותף שלהם מציע סשנים של טיפולים רפואיים באמצעות מציאות מדומה, כולל שירותי שיקום מקצועיים בליווי אנשי מקצוע. "זו קליניקה וירטואלית המאפשרת לעבור טיפולים חווייתיים בלי לצאת מהבית", מסביר אור. "המטפלים המורשים שלנו עובדים עם המטופלים מרחוק באמצעות משקפי VR שנשלחים לביתם על מנת לשפר את הטיפול בזמן אמת". 

ערן אור, XR Health (צילום: XR Health)
ערן אור, XR Health|צילום: XR Health

המוצר של XRHelath הוא למעשה תוכנה שמייצרת סביבה של מציאות מדומה, כולל משחקים, סרטים ואלמנטים נוספים הגורמים למשתמש לייצר אינטראקציה עם הסביבה. המכשיר מאפשר למטופל לחוות טיפול בסביבות שונות, כאשר תוך כדי המערכת מודדת בזמן אמת את הביצועים בתוך הסביבה הווירטואלית ומספקת תובנות למשתמש, למטפל או לבית החולים. המטפל יכול גם לתכנת את כל הטיפול מראש ולתת אותו לכמה מטופלים, כך שיוכלו להמשיך לבדם עם הטיפול העצמי בבית. למרות השימוש הנרחב בטכנולוגיה, ערן מדגיש כי "המטפל הוא עדיין המרכז ומקבל ההחלטות - אנחנו פשוט מאפשרים לו לקבל כלים נוספים שמעצימים את היכולות שלו. בלי המטפל הטיפול לא יעבוד". 

מה היתרון של המוצר על פני טיפול מסורתי?

"המכשיר פותח טווח גדול מאוד של אופציות טיפוליות. המערכת מאפשרת למטפל אחד לטפל בכמה מטופלים במקביל, כשהיעד שלנו הוא 1 ל-100. טכנולוגיית VR מאפשרת להרגיש לגמרי במקום אחר, ולכן היא יכולה לעזור בכל פרוצדורה רפואית שלא בהכרח נעים להיות בה. אנחנו מייצרים למטופל מקום מפלט עם סביבות מרגיעות שהן לא הסיטואציה הנוכחית, ומשתמשים בטכניקת כמו CBT, מינדפולנס, חשיפה ועוד כדי להפחית לחץ וחרדה. חלק מהטכניקות שלנו לטיפול ב-PTSD הוא דווקא להחזיר את המטופל לאותה הסביבה ולחיות אותה מחדש, ככה שאפשר יהיה לטפל בה בצורה טובה יותר. ה-VR יכול לדמות רעשים שמטרגרים את המטופל, יודע להתחבר לביו-פידבק שמודד מדדי חרדה ועוד. בנוסף, המטופלים יכולים למעשה לשכב עם הספה בבית במקום על ספת הפסיכולוג, וזה כשלעצמו יתרון ענק ומשמעותי עבור מטופלים רבים". 

מרכז בינלאומי לטיפול בהלם קרב

קהל היעד של XRHelath רחב מאוד. לפי חזונו של המנכ"ל אור, אפשר לסכם אותו במילה אחת: כולם. "החל מילדים בגילאי 8 שמתמודדים עם בעיות רפואיות, כולל על הספקטרום האוטיסטי, ועד למבוגרים בגילאי 98. אנחנו יודעים לשים על מכשיר אחד טיפול במנעד רחב מאוד של בעיות וכך לקבל טווח גדול של אופציות טיפוליות, החל מפיזיותרפיה ועידוד תנועה לטובת שיקום פציעות קשות ועד לטיפולים בבריאות הנפש במגוון דרכים", הוא מסביר. 

XR Health (צילום: XR Health)
XR Health|צילום: XR Health

XRHelath גייסה עד כה כ-35 מיליון דולר, כאשר רוב ההון גויס בתחילת הדרך באמצעות פלטפורמות מימון המונים ואנג‘לים (משקיעים פרטיים) קטנים. עם השנים היא גייסה משקיעים גדולים יותר כמו LG, ויצרה שיתופי פעולה רבים, ביניהם עם אוניברסיטת סטנפורד, נאס“א ועוד.

מטה החברה אמנם נמצא בבוסטון, אבל מרכז המחקר והפיתוח ממוקם בתל אביב - ובו 20 מתוך 70 עובדיה. המוצרים שלה השתלבו גם בבתי חולים בארץ ובעולם, ביניהם בית החולים זיו בצפת, לב השרון וגהה. הקשר הישראלי מעלה גם את השאלה: איך השפיעה עליה המלחמה הנוכחית?

"לפני ה-7 באוקטובר החברה התמקדה בעיקר בשוק בארה"ב", עונה ערן. "חודש לפני כן רכשנו את החברה המובילה בעולם לטיפול נפשי באמצעות מציאות מדומה ורבודה מתוך כוונה לייצר פלטפורמה רחבה ככל האפשר. ב-7 באוקטובר עצמו היינו בכנס בריאות עולמי בווגאס, אבל מיד התחלנו לחשוב מה אפשר לעשות כדי לעזור - וקיבלנו החלטה לטוס לארץ במיידי ולתמוך במאמץ ובאוכלוסייה בישראל". 

החברה יצרה חבילת טיפול שמותאמת במיוחד לישראלים בניסיון למנוע פוסט טראומה. בנוסף, היא החליטה לעשות כל שביכולתה כדי לעזור לכמה שיותר אנשים - כלומר, לרתום את הטכנולוגיה כדי לצמצם את הפער שבין הביקוש העצום להיצע המצומצם של מטפלים בתחום בריאות הנפש. מפני שהשוק שלה בארץ היה קטן למדי, היא התמקדה בשותפות אסטרטגית עם בתי חולים, בדגש על בית החולים תל השומר. 400 ערכות ה-VR לטיפול בבריאות הנפש שהיו במרכז הלוגיסטי של החברה בתל השומר נתרמו מיד, לא לפני שהותאמו למצב כך שיוכלו לסייע בהורדת הלחץ והחרדה.

"כל בתי החולים בישראל פנו אלינו וביקשו שנשלח להם ערכות", נזכר ערן. "יצרנו קשר עם משרד הבריאות שלקח פיקוד על הנושא, וככה הגענו לפריסה ב-40 בתי חולים בארץ, עם מעל ל-60 אלף שימושים". גם הצוותים הרפואיים עצמכם השתמשו בערכות כדי להקל על הלחץ והחרדה, ובמקביל החברה התחילה להכשיר צוותים ומדריכות סימולטור לטובת הכשרה של בתי החולים עצמם לשימוש במשקפי ה-VR.

איך התאמתם את עצמכם למצב כשהתבהר שהמלחמה הולכת להיות ארוכה?

"המלחמה הביאה אותנו להחלטה להגדיל ולהטמיע יותר את הפריסה שלנו בישראל. החלטנו לפתוח קליניקה בארץ ששמה דגש על טיפול בטראומה, לחץ וחרדה. שיתפנו פעולה עם הג'וינט כדי להקים מרכזי חוסן VR ברחבי הארץ, למשל באופקים, עיר שחוותה טראומה ענקית. בימים אלה אנחנו נמצאים במגעים עם כמה גופים גדולים ומשמעותיים בישראל כדי לפרוס גם בהם את המכשירים של החברה. אנחנו שואפים להיות המרכז הבינלאומי בישראל לטיפול בלחץ, חרדה והלם קרב, ולהפוך את ישראל למוקד ידע עולמי לטיפול בעזרת מציאות מדומה בהלומי קרב".