מאז אתמול אחד הנושאים החמים ביותר בטוויטר הוא Shireen Abu Akleh, שמה של עיתונאית אל ג'זירה שנהרגה מכדור בראשה בג'נין, עם מאות אלפי ציוצים בנושא. כבר תקופה ארוכה שאחת החזיתות החמות של ישראל נמצאת ברשתות החברתיות. במבצע שומר החומות ראינו את משמעותה של ההסתה שיוצאת החוצה מהרשתות החברתיות אל המציאות, אבל גם לאחר כל פיגוע בגל הטרור האחרון, הרשת סערה עם מגוון פרסומי שנאה ושטנה. בלה חדיד מנהלת נגד ישראל מאבק באינסטגרם, ופוסט שקרי שלה ובו נטען כי מדינת ישראל מתכננת לכפות על אלפי פלסטינים לעזוב את בתיהם, נמחק מהרשת בעקבות הדיווחים הרבים נגדו.
יוסף חדאד הוא ערבי נוצרי שעוסק בהסברה מזה שנים רבות, מנכ"ל עמותת "ערבים ביחד- ערבים זה לזה" ובעל כוח רב ברשת. בפייסבוק יש לו 131 אלף עוקבים, באינסטגרם 48 אלף ובטוויטר 51 אלף.
בימים אלה חדאד נמצא באוסלו, לוקח חלק פעיל בהסברה הישראלית ובימים הקרובים יקיים הרצאות וראיונות בתקשורת המקומית כדי להציג את נקודת המבט שלו למציאות הישראלית. בזמן השיחה עם mako היה בדרכו לפרלמנט הנורווגי.
השבוע הקים יחד עם העמותה שהוא עומד בראשה, את "סיירת ההסברה הדיגיטלית". קבוצת וואטסאפ עם פעילים שמדווחים על תכנים אנטי ישראלים ופועלים להסרתם, יוצרים תכנים פרו ישראליים ועוסקים בעבודת הסברה ברשתות החברתיות בשלל שפות. חדאד מספר ל-mako: "בתחילת השבוע במאמץ משותף הצלחנו יחד עם גורמים נוספים להסיר פוסט של בלה חדיד והעליתי על כך סטורי. תוך רגע, קיבלתי המון תגובות של אנשים שביקשו להיכנס לסיירת. פרסמתי לינק לקבוצה, וכך מצאנו את עצמנו ממלאים קבוצה אחר קבוצה, ותוך 24 שעות כבר עמדו 7 קבוצות מלאות עם קרוב ל-2,000 פעילים, הצטרפה אלינו להובלת הסיירת גם נטלי דדון שעוסקת בעצמה בהסברה ישראלית ברשתות".
לאחר שהקבוצה החלה לצבור פופולריות נאלצו בעמותה להתמודד עם אתגר חדש - מתקפות נגדם: "בימים האלה אנחנו בטירוף גם מול מתקפות מצד גורמים פרו פלסטינים, גם בלתכנן את הפעילות והגברת הכוח של הסיירת וגם בעיצומה של מערכה סביב מות עיתונאית אל ג'זירה", מספר חדאד.
מאז ההרג של אבו עאקלה הקבוצה עסוקה בלעזור למאמץ ההסברתי: "מה שהיה להם קשה במיוחד זה להתמודד מול עובדות ומול סרטון שמציג סבירות גבוהה שהפלסטינים פגעו בעיתונאית כשחשבו שהיא חייל צה"ל. כשאתה מגובה בעובדות ולצד השני אין איך להתמודד איתן, אז הם עוברים לקללות, לנאצות והכפשות".
מטבע הדברים, חוטף חדאד ביקורת רבה בעולם הערבי והפלסטיני: "הדוגמה הכי טרייה, חזרתי לפני שבועיים מסבב בצ'ילה, שם קיימו בקמפוסים אירועים במסגרת "שבוע האפרטהייד הישראלי". הגעתי לשם כדי להפריך את שקר האפרטהייד, וכך התפשטו מחאות של קבוצות פלסטינים נגד ההגעה שלי וגם התפרצו במהלך אחת ההרצאות שלי שם. הסרטון של זה התפשט ברשתות הערביות מאל ג'זירה ועד הרשת הירדנית אל-ממלקה. מעבר לזה בדפים פלסטינים גדולים עם מיליוני עוקבים שמקושרים לחמאס כמו Gaza now ו-Eye on Palestine מייצרים נגדי סרטונים מסיתים".
מי עושה את הנזק הכי גדול להסברה הישראלית?
"לצערי יש כל כך הרבה אנשים בכירים ומשפיענים בעולם שעומדים נגד ישראל. אני יכול להצביע על מוחמד אל-כורד, תושב שייח ג'ראח שיחד עם אחותו מונא, מייצרים תעמולה אנטי ישראלית למאות אלפי העוקבים שלהם ובעיקר בשומר חומות הצליחו ליצור לנו נזק תדמיתי קשה, ואגב הם גם נבחרו בשנה החולפת ל"אנשי השנה" של המגזין טיים. וכמובן איך אפשר בלי להזכיר את קבוצת ה"סקווד" שמורכבת מחברי המפלגה הדמוקרטית בארה"ב כשמי שמובילים אותם הם ראשידה טליב, אילהן עומאר ואלכסנדרה אוקסיו-קורטז ופעם אחר פעם הן פועלות נגד ישראל אם זה בנאומים, בהצבעות או בציוצים שמסלפים את האמת ומייצרים הסתה ושנאה נגדנו".
מה אתה חושב על מערך ההסברה הישראלי בנושא?
"הטעות הכי גדולה של המדינה זה שהיא לא מבינה את החשיבות של ההסברה הישראלית. היום הקרב על דעת הקהל העולמית לא פחות חשוב מהקרב בשטח, ולכן צריך משרד הסברה עם שר, עם תקציבים של מיליארדים ועם צוות גדול, חזק וצעיר שמבין ברשתות ופועל בשגרה ובחירום כדי להגן על ישראל ברשתות, מניטור תכנים אנטי ישראלים ועד ייצור סרטונים ותכנים באופן שוטף בעשרות שפות, צריך לא רק להגיב אלא גם ליזום. זה אגב פעל טוב מאוד אתמול מול מות העיתונאית וגל ההסתה שהתפשט נגד צה"ל".
האם נראה אותך עושה את המעבר לפוליטיקה?
"אני עוסק היום בעשייה חברתית והסברתית והולך בדרך שלי מתוך מטרות לקדם את החברה שלי ולהוביל לחיי שותפות ישראלית בתוך המדינה. מה יהיה איתי בעתיד אלוהים יודע, מה שבטוח שבכל מקום שהדרך תוביל אותי לא אפסיק לפעול למען המטרות שציינתי".