"בדיוק סיימנו את ההכנות וממילא התכוונו להשיק את האי-סים כמה ימים אחרי ההודעה של שר התקשורת", אומר אילן סיגל, מנכ"ל פלאפון ו-Yes בראיון בתערוכת הסלולר הגדולה MWC בברצלונה.
בכל העולם אפשר כבר מזמן להתחבר (ולהתנתק) בקלות מרשתות הסלולריות, באמצעות סריקת ברקוד. אם המכשיר שלך תומך באי-סים (eSIM), אתה לא צריך לחכות לפלסטיק המיושן. סרקת, התחברת. וכשקל לעבור בין חברות, הרי שהתחרות עזה, ואז השירות משתפר והמחיר יורד. בכל העולם. רק לא בישראל.
חברות הסלולר הגדולות נמנעו מלהציע אותו. לפני שנה וחצי השקנו בנקסט את "מטיסים את הסים", הקמפיין שקרא להיפטר מהתלות בכרטיס הפלסטיק הזעיר. רבים מהטסים לחו"ל כבר רוכשים לעצמם אי-סים בעזרת אפליקציות כמו Airalo או סימטקס בעלויות של דולרים בודדים, ורק בישראל דממה. איזו חברה תזמין לעצמה תחרות בהתנדבות?
משרד התקשורת תחת השר יועז הנדל התכוון לדרוש מהחברות להפעילו, אך לא הספיק בטרם הוחלף על ידי שלמה קרעי, שבתחילת החודש הודיע לחברות: אם לא תציעו אי-סים, משרד התקשורת עלול לכפות זאת עליכם. הסיבה להתערבות עכשיו, לדברי המשרד: המספר הגבוה של עקורים וחיילי מילואים, שמקבלים שירות סלולרי חלקי במקום מושבם החדש אך מתקשים להחליף חברה.
שבוע אחרי מכתבו השיקה פלאפון את השירות, ומיד אחריה גם סלקום ופרטנר. בראיון מתערוכתה הסלולר MWC בברצלונה, אומר אילן סיגל, מנכ"ל חברה: "לא ידעתי שהוא מתכוון להתערב. אנחנו היינו מוכנים, ותכננו להשיק את האי-סים ב-15.2".
ומה עיכב אתכם מלהשיק את השירות לפני המכתב של קרעי? "היינו מוכנים טכנולוגית לפני תשעה חודשים, אבל לא הייתי מוכן להשיק לפני שנוודא שיש מינימום פרצות סייבר, כי מאוד קל לגנוב זהות באי-סים. שהאתר שלנו שדרכו מזמינים יהיה פיקס, ושכל ערוצי המכר והמערכות יידעו למכור את זה".
בעולם השיקו מזמן. לא התעכבתם כדי להימנע מתחרות?
"אני לא מפחד מתחרות לא בישראל ולא בעולם. גם ככה הדבר הזול היחיד בישראל זה חבילות הסלולר”.
אז איך אתה מסביר את זה שכל החברות חיכו עד הודעה השר ורק אז השיקו ביחד? מקריות?
"אני לא ידעתי שהוא יתערב. תבדוק את האתר והשירות – התכוננו בלי קשר".
ומה קרה מאז?
"לא נפלו השמיים לאף אחד. אין שינוי משמעותי. מי שקנה אי-סים ב-Airalo או סים בחו"ל ימשיך לקנות. גם ככה רק 30% מהמכשירים בישראל תומכים בטכנולוגיה של אי-סים. עד 2030 המספר יעלה ל-70%".
מבחינת סיגל, השר התפרץ באמצע. "אנחנו מוכרים אי-סים למכשירים לבישים כמו שעון חכם כבר שלוש שנים. לפני שנה השקנו פתרון לגלישה בחו"ל: מי שרצה לקנות יכול לקנות אצלנו במחיר ידידותי ושירות ישראלי".
מה המחיר?
"50 שקלים לשני ג׳יגה".
זה בערך כפול מאפליקציות כמו Airalo.
"למה Airalo מצליחה להציע מחיר נמוך? כי היא סוגרת בכל מדינה הסכם עם מפעיל אחד. אם אין לך קליטה במקום כלשהו, אין לך שירות. פלאפון סוגרת הסכמים עם כמה חברות כל מדינה. דבר שני: אי-סים זה לא שירות נוח לכולם. אנחנו נותנים שירות בעברית".
מבחינת סיגל, האי-סים הוא הזדמנות במקומות אחרים: "בעזרתו אפשר להתחבר לכל המכונות שמחוברות ביניהן כמו שערי כניסה, מצלמות, טפטפות או מכונות במפעל. הן יוכלו להישלט מרחוק ולפתוח לנו שווקים חדשים".
ובכל זאת - האם ההשקה של כולן יחד היתה מקריות?
"אנחנו היינו מוכנים, אני לא בטוח שכל החברות האחרות. תבדוק. וגם ככה, אנחנו מעריכים שהאייפון 16 יבוא ללא מגירת סים. כך או כך השנה כולן היו חייבות להשיק את השירות".
הכותב היה אורח של חברת פלאפון בתערוכת MWC