היום, 27 בינואר, מצוין בעולם ובישראל יום הזיכרון הבינלאומי לשואה ולגבורה. מספרם של ניצולי השואה שחיים עמנו יורד משנה לשנה והרצון לתת במה רחבה לסיפוריהם של השורדים באופן מוחשי ככל שניתן הופך להיות קריטי. מיזם חדש בשם Live Forever יציג היום הולוגרמות ענק של ניצולי שואה שיספרו את סיפורם ויפיחו בהם חיים.

המיזם מבית עמותת "יד עזר לחבר" בשיתוף היזמית החברתית יערית שושן, מחבר בין טכנולוגיה וזיכרון שואה ומעלה את דמויותיהם ועדותם של שני ניצולי שואה על גבי הולוגרמות שגודלן 1.40 מטר על 1.20 מטר, שיוקרנו על פני בניינים בערים מרכזיות - בניין הבימה בתל אביב, חומות ירושלים ובבניין עמותת "יד עזר לחבר" בקריית החסד של העמותה בחיפה. הן יפעלו היום בשעות 17:00-22:00.

ניצולת השואה בת ה-93 מהונגריה, יהודית הרשקוביץ, מופיעה באחת ההולוגרמות המובילות בפרויקט, שמטרתו גיוס כספים לטובת הכנת 30 הולוגרמות נוספות, שיספרו את סיפורם של 30 ניצולי שואה. עלות הפקת הולוגרמה בודדת עומדת על כ-50,000 שקל. "אני חושבת שזה הרגע האחרון לזכור את זה מפני שכבר לא כל כך מתעניינים בזה. הצעירים, מה הם יודעים? מעט מאוד. אולי הפרויקט הזה ייכנס לתודעה", אומרת הרשקוביץ.

הולוגרמה יהודית הרשקוביץ הבימה (צילום: דני שכטמן - צילום אוויר)
הולוגרמה יהודית הרשקוביץ הבימה|צילום: דני שכטמן - צילום אוויר

הולוגרמה נוספת שתוצג היא של שלום שטמברג ז"ל, שהלך לעולמו לפני 5 חודשים בשל נגיף הקורונה, והיה מאחרוני שורדי גטו ורשה.

הולוגרמה שלום שטמברג ז
הולוגרמה שלום שטמברג ז"ל|צילום: Virtualion VR/AR/Mix reality studio (דוד בן משה)

מלבד הקרנתן בערים המרכזיות, יוצגו ההולוגרמות של ניצולי השואה במהלך כל החודש הקרוב במוזיאון השואה בעמותת "יד עזר לחבר" שהוקם לצורך שמירה על ההיסטוריה של העם היהודי בתקופת השואה והנצחת עדותם.

"מדובר בפרויקט חברתי ללא כוונות רווח, מקורות המימון מצומצמים למדי ובאמצעות ההולוגרמות, אנו גורמים לניצולי השואה 'לחיות לנצח' ולספר את סיפורם לדורות הבאים. מטרתנו היא להספיק לצלם כמה שיותר ולנצח את הזמן, מפני ששעון החול הולך ואוזל ובקרוב לא יישארו ניצולי שואה שיוכלו לספר את סיפורם", אומר שמעון סבג, מנכ"ל עמותת "יד עזר לחבר".

"אי אפשר להישאר אדישים למשמע עדות של ניצול או ניצולת שואה, הם חוו על בשרם את זוועות הנאצים, הם מזכירים לנו למה ובזכות מי אנחנו כאן היום. מה שעצוב זה שהם הולכים ומתמעטים. מי שחיים בינינו כיום, היו ילדים פעוטים או נערים בתקופת השואה, וגם הם כלים ונעלמים", מוסיף סבג.