דיסאינפורמציה ותכנים מיניים – בלי שביקשתם: מחקר ענק של קרן מוזילה, המפתחת של דפדפן "פיירפוקס" והמתחרה העיקרית של גוגל כרום, קבע שהאלגוריתם של יוטיוב אחראי ל-71 אחוז מהמלצות הצפייה שגולשים סימנו כבעייתיות. במחקר, שהסתיים בחודש מאי ונמשך כ-10 חודשים, השתתפו 37 אלף גולשים שנדרשו להתקין תוסף בדפדפן. התוסף ידע לקבוע האם המשתמשים הגיעו לסרטונים שעליהם דיווחו באופן עצמוני, או דרך אלגוריתם ההמלצות הסודי של יוטיוב.
על פי קרן מוזילה, יותר מ-20 אחוזים מבין הסרטונים שדווחו כללו דיסאינפורמציה, לרוב בנושאים פוליטיים או בהקשר לנגיף הקורונה; 10 אחוזים כללו שיח שנאה, ו-7 אחוזים נוספים כללו תכנים מיניים. בין הסרטונים הבולטים שעליהם דיווחו המשתמשים היו פרודיה מינית של "צעצוע של סיפור", וסרטון בחירות בו נטען שביל גייטס שילם לסטודנטים שהשתתפו במחאת בלאק לייבס מאטר כדי שיעבדו בקלפיות של מדינות המפתח בבחירות לנשיאות.
יוטיוב הורידה מהאוויר 200 סרטונים בעקבות דיווחי המשתמשים, אך בקרן מוזילה טוענים שהם הספיקו לצבור יותר מ-160 מיליון צפיות. במחקר עלה גם כי ההמלצות על תכנים פוגעניים עולות ב-60 אחוז במדינות שבהן אנגלית היא לא השפה הראשונה, כמו ברזל, גרמניה וצרפת.
ברנדי גוירקינק, בכירה במוזילה שהובילה את המחקר, אמרה שהוא מדגיש את הסתירה הפנימית באלגוריתם של יוטיוב: מצד אחד הוא פועל כדי להסיר סרטונים שעוברים על כללי השימוש, ומצד שני הוא דוחף אותם למשתמשים. כזכור, מוזילה היא הבעלים של דפדפן פיירפוקס המתחרה בגוגל כרום. גוגל היא גם חברת האם של יוטיוב.
דובר מטעם יוטיוב מסמר לוול סטריט ג'ורנל כי נעשו 30 שינויים באלגוריתם בשנה האחרונה, ושהפלטפורמה הפחיתה את שיעור ההמלצות של תכנים פוגעניים, כך שכיום הוא עומד על פחות מאחוז אחד. צוות הבטיחות ביוטיוב הוסיף כי מערכת סינון התכנים מזהה 94 אחוזים מהסרטונים שעוברים על כללי הקהילה, וכי רובם נמחקים לפני שהם מגיעים לכ-10 צפיות.